Ik schrijf niet snel over producten echt uitgebreid. Ik deed het in het verleden wel over kinetic sand en grimms maar verder ook niet. Als ik dan over een product schrijf wil dat enkel maar zeggen dat ik écht enthousiast ben en het dus misschien een fijne tip kan zijn voor andere kindjes dus bij deze nog eens zo’n blogpost.
Ik wil het nu dus even hebben over de ‘Ik leer …’ koffertjes van Jumbo die ik kocht vlak voor we op vakantie vertrokken. Ik postte toen al op facebook dat ik ze ergens goedkoper had kunnen aanschaffen en wat later ook enkele eerste foto’s met daarbij de korte zin dat ze een succes waren. Inmiddels zijn ze uitgebreid getest en is het nieuwe er af.

De ‘Ik leer schrijven’ koffer…

In het koffertje zitten 28 afwasbare kaarten, zo een white board stiftje, de ‘spelregels’ en een lintje om aan het koffertje te hangen. Het koffertje is aan beiden kanten apart openbaar.

In eerste instantie stond ik niet zo te springen op dit koffertje maar gezien de lage prijs kon ik het niet laten. Er staat op het koffertje vanaf 4+ en dat klopt ook. De eerste kaartjes zijn rechte lijntjes, kronkel lijntjes, figuurtjes, … om te overtrekken. Ideaal om al spelend de eerste stappen van het schrijven aan te brengen, maar mijn jongens kennen die eerste stappen uiteraard al. Ik ging wat door de kaartjes en daar vond ik wat ik zocht. Kaartje om de letters en cijfers te oefenen, ideaal voor kindjes van 6 jaar die leren schrijven! Nu ja, het is natuurlijk niet omdat ik iets vind dat super is dat mijn jongens dat ook vinden natuurlijk.

Ze zaten al vaker aan eettafel, in de zetel (oh nee geen stift in mijn zetel), buiten, aan de salontafel, op de grond, … met het koffertje. Thibeau maakt vrolijk alle blaadjes met lijntjes maar eens het wat moeilijk wordt dan stopt hij er liever mee, dat is Thibeau… Het komt wel, hij heeft tijd.
Lucas daarentegen maakt vrolijk (maar wel netjes in volgorde uiteraard) elke keer alle blaadjes.
Ze zijn zo makkelijk uit te wissen dat de kindjes dit elke keer allemaal zelf doen en zelf netjes weer opbergen, geen hulp bij nodig zelfs!
Onderaan vind je foto’s van het koffertje in actie.

Dan de ‘Ik leer lezen’ koffer…

Deze koffer bevat 30 stevige kaarten, alle letters inclusief dubbele klanken, de ‘spelregels’ en een lintje om aan het koffertje te hangen.

Het lintje zit bij in het koffertje van schrijven mits daar slechts 1 van de twee kanten van het koffertje wordt gebruikt en het dus netjes weg zit zonder het kwijt te raken, hoop ik. Ik heb kinderen dus niets is zeker als het aan komt op dingen al dan niet kwijt raken.
De lettertjes zitten netjes gesorteerd volgens medeklinker (blauw), klinker (geel) en dubbele klank (rood) en eerst was ik bang dat elke keer ik het koffertje zou toedoen alles door elkaar zou raken maar dat kan gelukkig niet. Aan de andere kant van het koffertje zitten de kaartjes, netjes volgens nummer gesorteerd.

Dat terzijde was ik heel erg verrast van dit koffertje. Ook deze is vanaf 4 jaar en dat klopt ook wel weer. De makkelijkste kaartjes is het naleggen van een woordje maar bij de moeilijkste moeten ze het woord volledig zelf vormen, wat perfect is voor kinderen die beginnen te lezen. Bij de gemiddelde kaartjes is het de bedoeling dat je het woord afmaakt met de eerste, middelste of laatste letter.
Eerst was ik bang dat de jongens en dan met name Lucas gewoon zou beginnen ‘puzzelen’. Het is namelijk zo dat enkel de juiste letter past op de plaats waar die moet liggen en de andere niet. Gelukkig deed hij dat 1 keer en bleek dat veel te lang te duren dus ging hij toch maar even zijn verstand gebruiken. Dat ging namelijk sneller.

Lucas begon met de woordjes naleggen, toen hij al die kaartjes klaar had wilde hij er mee stoppen dus polste ik waarom en dat was omdat hij het al te moeilijk vond. Toen ik vroeg of hij het samen wilde doen, was dat oké. Door het koffertje leerde ik hoever hij stond. Hij hoorde perfect welk de eerste, middelste of laatste letters was en legde ze dan ook vlotjes. De moeilijkste kaartjes wilde hij niet doen en dat deed hij ondanks dat hij er veel mee speelt nog steeds niet. Intussen ben ik er zeker van dat hij deze ook zou moeten kunnen, maar ach spelend leren zou niet spelend zijn als het onder druk gebeurd dus we zien wel.

Thibeau die was razend enthousiast. Hij vloog door de kaartjes en bij de moeilijkste wilde hij dat ik kwam helpen wat ik uiteraard deed. Thibeau verbaasde me. Hij legde een groot deed van de moeilijkste kaartjes zonder dat hij echt hulp nodig had! Wauw!

Doordat de soorten letters hun eigen kleur hebben en deze kleuren ook op de kaartjes terug komen is het heel visueel wat ideaal is voor onze jongens.

Verder was ik ook positief verrast door de kwaliteit. Aangezien de goedkopere prijs die ik betaalde was ik daar wel nieuwsgierig naar. De koffers zijn écht stevig waarmee ik bedoel ‘Als Lucas kwaad is vliegt het door de kamer stevig’ en ook de kaarten zijn van goede kwaliteit, er is er nog geen enkele gescheurd!

Ondanks dat het nieuwe er nu wel af is blijven de koffers toch een succes en komen ze nog vaak uit de kast. De kinderen spelen er graag mee en het grote voordeel is dat ze helemaal niet doorhebben dat ze eigenlijk aan het leren zijn. Perfect voor onze jongens hun thuisonderwijs dus.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!