Wij nemen nooit vakantie betreft ons onderwijs of zoals onze kinderen zeggen ‘Wij hebben ALTIJD vakantie!’ Ik volg liever het positieve beeld van de kinderen! Zalig hoe ze het zien!

Inpakken… Wat pak ik mee voor thuisonderwijs? Woordzoeker, de nieuwe koffertjes en jah… ik zal ook maar wat papieren en methodes inpakken. Nu ja… Wat… Ik ben altijd al een stresskip geweest die denkt de helft te vergeten als ze op vakantie gaat maar eigenlijk 10 keer teveel mee neemt. Ik neem dus een ganse eastpak stampvol aan werkblaadjes, werkboeken, … mee en een bak vol spelletjes. Mijn man zijn blik sprak boekdelen, die ik negeerde.

Uiteindelijk haalde ik geen enkele methode of boek uit (op die twee werkboekjes na dan die ze zelf kozen in lidl de avond voor vertrek want die waren leuk volgens de jongens).

Het begon met het plannen van de route voor de reis.
 
Op vakantie zelf werd er veel gedaan. Er was een miniclub vanuit de organisatie waarmee we op reis gingen waarbij er een Nederlandse dame mee de leiding had. Je kon kiezen uit de groene tent waar je de kindjes kon afzetten en ze groepsspellen deden of de rode tent voor de kleinere kindjes waar ouders verplicht bij moesten blijven en er vooral 1-op-1 werd gespeelt. De keuze was snel gemaakt. Gezinsvakanties dus geen opvang nodig (no hard feelings voor mensen die dat wel doen, wij doen dat gewoon niet) en dus de rode tent. De kindjes knutselden, speelden spelletjes met de dames van de organisatie, een dinozoektocht, samen met andere kindjes spelen, …

Daarnaast waren er ook tal van speeltuintjes waar er heerlijk samen werd gespeelt met andere kindjes (blijkbaar had Nederland de eerste week waarin we daar waren vakantie en delen van Duitsland de tweede week). Samen met andere kindjes met waterpistolen spelen, van de glijbaan, op de wip, tikkertje, … Sociale contacten ten over.

Of enkele caravans verderop… Een gezin met een kindje met mentale beperking. Lucas ging er vaak alleen heen om samen met dat kindje te voetballen. Zalig genieten!

Die keer dat Lucas zei ‘Mama ik ga alleen naar de winkel. Jij zegt wat ik moet kopen en dan ga ik dat halen.’ op mijn vraag hoe hij ging betalen was het antwoord doodleuk dat papa maar centjes moest geven. Dus zei mama oké (Papa wandelde er wel achter om het te filmen en foto’s te nemen. Inspectie heeft ook graag bewijzen nodig van leermomenten hé.). En Lucas ging helemaal alleen naar het Italiaanse supermarktje, zocht eieren en knakworstjes, ging naar de kassa, betaalde alleen, ontving wisselgeld en wandelde vrolijk alleen terug naar de caravan. ‘Alstublieft mama.’
Intussentijd sneed Thibeau bij mij andere knakworstjes in schijfjes en telde hij ze ondertussen.

Of in het zwembad leren zwemmen op hun eigen tempo. Er is nog wel wat werk aan de winkel op dat vlak.

Had ik het al gehad over de ellelange wandelingen, workouts op het strand die Lucas deed, leren jongleren en klimmanouvres op speeltuinen? Of dat schommelen dat hij zichzelf aanleerde! Ik denk dat lichamelijke opvoeding ook in orde was.

Tijdens een wandeling slingers van vlaggen tegenkomen en Lucas die me vraagt van welke landen ze allemaal zijn.

Tellen tot 10 automatiseren omdat hij zo graag wil leren kaarten als mama. Leren schrijven omdat hij papa zijn woordzoekers wil invullen. Binaire puzzels oplossen? Of wat dacht je van een Chinese puzzel? Woordjes lezen uit reclamefoldertjes en brochures.

Of dat moment waarop Lucas plots tot 10 telt in het Engels en me in het Engels vraagt hoe het met me gaat en op diezelfde vraag ook keurig kan antwoorden…

Leren over dieren, bomen en planten, het weer, … en zoveel meer.

Ik vergeet nog een hele hoop maar dat maakt niet zoveel uit. Onze kinderen toonden ons in elk geval dat de manier waarop we bezig waren niet dé manier was om hen te onderwijzen. In ontspannen sfeer leren ze zoveel spontaan uit zichzelf. Hoeveel keer ik ze niet probeerde te leren lezen, schrijven of Engelse woordjes aanbracht. Nu op twee weken tijd zoveel sprongen zonder druk, zonder iets aan te bieden, … Gewoon uit zichzelf. We gaan dus weer maar eens alles bekijken van hoe we het gaan aanpakken en weer eens aanpassen. We blijven kritisch voor onszelf.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!