Vandaag, 7 juni, was het weer Europese tourette dag. Ik had lang getwijfeld of we wel zouden gaan. De drukte voor de kinderen, niet naar de dienst, de drukte voor mij, … Maar ik vond dat ik het moest doen, voor Lucas en Iktic . Ik doe het ook elke keer met wereld autisme dag dus kon ik deze ook echt niet nablijven. Het verspreiden van wat tourette inhoudt is belangrijk, belangrijk zodat mensen niet zomaar meer gaan oordelen, lachen, pesten, … als ze iemand zien ‘ticken’.

Om 10 uur op de Meir in Antwerpen was onmogelijk voor ons maar tegen 12 uur waren we er. Fijn enkele bekende gezichten weer terug te zien en nieuwe mensen te leren kennen. Toen ik vroeg wat ik kon doen om te helpen was het antwoord dat het de bedoeling was de mensen aan te spreken en uitleg te geven. Dat is niet moeilijk, nu ja afgezien van het feit dat ik ASS heb en mensen aanspreken dus niet echt iets ‘zomaar’ is voor mij. Lucas wilde het dolgraag doen. Hyper als steeds sprong hij voor de mensen en riep ‘Tourette!!’. Wat een lef en zelfvertrouwen! Elke keer weer hadden mensen geen tijd of liepen ze gewoon door. Op de vraag of ze tourette kenden was vaak het antwoord ‘Nee’ maar meer uitleg hadden ze niet nodig en bij diegene die ‘Ja’ zeiden die liepen ook door, bij de sommige die dan toch even bleven staan bleek al snel dat die ja niet echt correct was. Allemaal kenden ze tourette als vloeken en schelden en dat terwijl slechts 5-10% van de mensen met tourette dat doet. Dank u, media…
1 iemand antwoordde me ‘Jammer genoeg wel.’ euh… ‘Hoe bedoelt u mevrouw.’ ‘Dat ik het jammer genoeg ken hé.’ en weg was ze. Daar was ik toch even niet goed van.
Gelukkige waren er ook mensen die wel oprecht geïnteresseerd waren en graag meer info wilden. Grootouders van kindjes met tourette, mensen met een kind met tourette, gewoon iemand met interesse, ..  Heel fijne gesprekken.

Daarnaast was het gewoon gezellig. Met de mensen van Iktic lachen en praten, elkaar wat beter leren kennen, gek doen, …
De jongens die speelden met iedereen. Volwassenen, jongeren, tieners, … Met iedereen konden ze overweg. Lucas die met een bel rondliep en stond te roepen ‘Tourette! Tourette! Iktic! Iktic! Iktic!’ Geweldig om zien!

Oooh ja, zei ik al dat we met de trein gingen. Super vonden de jongens dat weer! Tegen 17 uur weer richting de trein en naar huis met twee overprikkelde zonen en ja ook een overprikkelde mama. Toch  nog snel even naar de mc donald’s omdat koken niet meer echt binnen mama’s planning pastte en nu… nu is manlief de jongens aan het klaarmaken voor hun bed.

Voor de geïnteresseerden… Een filmpje dat gemaakt werd dit jaar om tourette wat meer onder de aandacht te brengen. Leuk om weten… De muziek zijn vocale tics net als dat de ‘dans’ van Marvin zijn tics zijn. En wie weet zien we elkaar wel eens op een bijeenkomst van Iktic?!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!