De laatste tijd heb ik nogal veel sociale uitjes, al dan niet met thuisonderwijzers of andere mama’s. Planckendael, quick, nog eens planckendael, bibliotheek, de zondagsschool, … Heel sociaal allemaal, maar vooral ook heel leuk. Andere bijkomstigheid aan uitjes is de financiële kant. Als ik dingen zie die iets of wat educatief lijken dan kan ik me zelden inhouden. Zo kocht ik tijdens onze laatste uitstap naar planckendael met 75% korting een green factory in hun shop.


Ik had er niet echt hoge verwachtingen van dus liet ik de doos ook geduldig op de kast liggen tot 19 juni. Toen besloot ik eens te kijken wat de doos juist inhoudt. Ik opende ze en schrok al van de inhoud! Wauw, dat is uitgebreid!


Ik bladerde even door het boekje en al snel viel op dat het echt wel dik in orde is. Er stond meer uitleg in over de samenstelling van een zaadje, het ontkiemen er van, … dan in de schoolboeken van de kinderen! Ja, ik ben helemaal onder de indruk en verkocht. Toen zag ik de reden van de afprijzing. De zaadjes waren maar houdbaar tot 30 juni 2015. Nu ja, geen probleem, ik geloof niet dat ik ze niet langer kan houden maar ik beloofde toch aan de jongens er al mee aan de slag te gaan, ze nog een jaar laten wachten zou niet echt leuk zijn. Ik opende dus het zakje zaadjes en schrok van de inhoud.

Dat gaat dus niet over 1 of 2 zaadjes van elk soort maar echt over heel wat zaadjes en dat voor 5 potjes!!! Je hoort het al, deze mama ging helemaal door het dolle heen. Straks heb ik een hele moestuin!

Bon gezien de hoeveelheid eerst tijd voor orde… Sorteren maar! Nu ja, het is thuisonderwijs en tellen er mee en uiteraard ook wat rekenen!

We begonnen met de zaadjes te bestuderen… Waar is de zaadhuid, het hilum en de kiemopening? De jongens waren er onmiddellijk mee vertrokken!

Daarna kozen de jongens elk drie soorten zaadjes uit (ik had een extra glaasje voorzien zodat ze er uiteindelijk elk drie zullen hebben) en mochten ze van elk soort 2 zaadjes in een glaasje doen. Hierop moesten ze dan een vochtig sponsje leggen zodat ze zaadjes konden kiemen om ze daarna over te planten. Daarvoor zullen jullie nog even geduld moeten hebben want ook wij wachten in spanning af naar het resultaat hiervan.

Ook plaatsten we nog enkele zaadjes in water voor enkele uren zodat we ze daarna konden openen en konden zien of de zaadjes tot de eenzaadblobbige en tweezaadlobbige planten behoren.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!