Vaak als ik praat tegen andere over overprikkeld zijn, kijken ze raar. Als het dan gaat over Lucas dan kunnen mensen zich er (zo lijkt het toch aan hun reacties te zien) nog iets bij voorstellen maar als het over mezelf gaat dan is dat meestal wel wat anders. Daarnaast vragen mensen met kinderen met ASS me dat ook regelmatig: ‘Hoe voel jij je dan?’ in de hoop dat ze hun kind wat beter begrijpen, ik antwoord er dan graag op.

Even voor de duidelijkheid… Dit gaat over mezelf. Overprikkeld zijn is voor iedereen met ASS anders. Het is dus niet dat wat ik hier schrijf voor elke persoon met ASS geldt.

Ik had al een hele tijd ‘een vol hoofd’ zoals we het hier thuis zeggen. Voorbereiden reis, een overprikkelde Lucas, op reis gaan, thuis komen en dan… weer in de routines vallen en een toch wel volle agenda… Het was wachten tot ik volledig overprikkeld zou geraken en mijn functioneren er onder zou gaan lijden. En dan was het zover. Na een fijne Europese Tourette Dag thuis komen. Een dag vol geluiden (op voorgrond en achtergrond), over mijn eigen grenzen gaan (vreemden aanspreken), veel volk, nieuwe mensen ontmoeten, veel visuele dingen, lang op mijn benen steen, sociaal wezen, … en dan thuiskomen en een beetje ontspanning. Liggen en niet meer bewegen en vooral… LAAT ME MET RUST!!!

Nee, ik word geen gevaar of wat dan ook voor mijn kinderen. Ik word ook niet agressief ofzo hoor. Ik ben door de jaren heen zo gegroeid dat ik exact weet wanneer en hoe (alsof ik niet weet dat op de grond gaan liggen gillen en in het rond stampen in de supermarkt niet kan ook al zou ik dat soms graag willen) ik het kan loslaten en dat zal nooit zijn als mijn man er niet is om voor de kinderen te zorgen en dat zal ook nooit ergens anders zijn dan veilig thuis zodat ik me kan afsluiten voor alles. Ik ben niet gek, ik heb autisme!

Wat is overprikkeld zijn voor mij?
– Mijn hart voelen bonzen in mijn hoofd.
– (Willen) rondlopen terwijl ik heel hard gil.
– Extreme pijnen in mijn benen.
– Zeer prikkelbaar zijn.
– Onbewust van de wereld verdwijnen.
– Ik ga heel erg ratelen, snel praten en dingen zeggen die nergens toe doen zonder stoppen, aan 1 stuk door, zonder een punt in mijn zin, gewoon lekker door blijven gaan…
– Liggen en rusten, slapen kan dan niet meer.
– Mijn hoofd draait maar door en blijft aan alles denken dat is gebeurd, aan het gebeuren is en wat nog moet gebeuren.
– Niet meer kunnen concentreren.
– Niet meer handelen.
– Ik functioneer in het algemeen niet meer dan. Koken, was en plas, … het valt allemaal terug op mijn man.
– Als het liggen niet wil lukken, begin ik te ijsberen, urenlang tot er misschien ergens heel even rust in mijn hoofd wil komen.
– Ik kan vreselijk gaan zagen, zagen, zagen, zagen en zagen.
– Ik ga stotteren.
– Volgens mijn man krijg ik soms tics in mijn slaap bij overprikkeling.
– Kom ik toch niet aan voldoende rust volgt er gegarandeerd een paar dagen migraine op.

En er is vast nog wel wat dat ik vergeet.

Met rust gaat dit altijd vanzelf weer over. Dat begint met op een avond het los te laten en te beginnen met rust. Zoveel mogelijk rust zodat ik de volgende dag weer sterk genoeg ben om voor de kinderen te zorgen. Meestal duurt het langer dan 1 avond dus functioneer ik daarna overdag weer zodat de kinderen eten, drinken, onderwijs en veel liefde krijgen en er ’s avonds eten op tafel staat. Meer dan dat gebeurd er in het huishouden meestal niet, dit valt dan allemaal terug op mijn man. Dit kan 1 dag tot 2 weken duren.

Kan ik het voorkomen? Voorkomen niet, maar ik kan het wel minderen. Als ik elke avond zou gaan liggen en rust nemen ipv nog huishouden te doen samen met mijn man dan zou ik niet helemaal overprikkeld raken zoals nu. Maar mijn man werkt, hij werkt veel en hard om zijn gezin te onderhouden en ik kan het niet. Ik kan hem niet ALLES alleen laten doen elke dag opnieuw in het huishouden. Dat zit niet in mij. Hij doet al zoveel voor ons. Dus hou ik het in tot het er even allemaal weer uit moet en ik dus voor een langere periode beroep moet doen op mijn man. Ik heb het liever zo dan dat ik elke dag dat moet doen. Ik ben niet graag afhankelijk. Ik ben opgevoed door mijn ouders op een manier dat ik zelfstandig moet zijn en dat wil ik ook dus ben ik dat ook. Is het slim? Vast niet altijd, maar het is een bewuste keuze die werkt voor ons gezin.

Ik ben er op de momenten dat ik er moet zijn voor mijn kinderen, heb een geweldige man die begrip toont en het probeert te begrijpen hoe vreselijk deze momenten voor mij zijn en me steunt en ik leer mezelf elke keer wat beter kennen en er beter naar handelen. Ik raak tegenwoordig steeds minder extreem overprikkeld en daar ben ik blij om. Ik leer beter naar mezelf luisteren.

Nog een laatste… Ik krijg soms de vraag hoe dat dan zit met de kinderen, of ik niet overprikkeld raak van hen. Ze zijn onvoorspelbaar, luid, druk, …
Wel, neen. Tenzij dan als ze een hele dag ruzie maken en brullen maar dat is raar of zelden. Van de kinderen kan ik ontzettend veel verdragen. Om 1 of andere reden lijk ik de prikkels die zij voortbrengen volledig te kunnen nuanceren. Daar ben ik elke dag dankbaar voor.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!