Letterlijk dan!

Ik wilde eerst niet echt bloggen over onze verbouw/renoveringswerken. Ook niet veel spannend aan natuurlijk… We beginnen met een zolder (al de rest van ons huis ligt in proces maar daar lees je na afloop wel meer over) en dat is nu ook niet bepaald indrukwekkend. Dak isoleren, vloer er uit, onder vloer er uit, vloer isoleren, nieuwe ondervloer er in, nieuwe dak bekleding, nieuwe afwerking, … nu ja, niet veel spannends dus of dat dacht we toch.

Onze zolder ligt al lang half afgebroken. Al even lang lag hij vol spullen. Die spullen zijn nu weg naar overal en nergens in huis (wie op bezoek wil komen moet dat nu dus zeker niet doen om een opgeruimd en proper huis te zien, ja het is nog erger dan ervoor). Gisteren begonnen we dan eindelijk de ondervloer uit te breken. Stukje voor stukje. Telkens een stuk er uit, isoleren,  nieuwe plaat er in en opnieuw en opnieuw. Gisteren raakten we volgens mij toch zeker 4 nieuwe vloerplaten ver! Woehoew! Tsjah, renoveren met een kind dat ’s middags drie tot vier uur slaapt zorgt niet bepaald voor een vlotte gang van zaken. Al zeker niet als datzelfde kind koorts heeft.

Nu ja vandaag hadden we wat meer tijd… Wel middagdut maar vandaag konden we daarna verder werken… Of dat dachten we toch. 3 platen en dan hoor ik plots manlief zeggen ‘Een wesp.’ en vlak daarna ‘Een wespennest’
‘Wat? Waar? Nee? Echt? Ik geloof u niet? Laat zien?’ Tot je het dan ziet!!! ‘Ben je zeker?’ (Tsjah, als je het nooit zag en dacht dat het er uit ziet zoals een korf in de films dan ben je dus helemaal mis) Direct google open en ja dat is écht een wespennest! Het ding is 40 cm breed, 16 cm hoog en ligt een halve meter dan de achtergevel waar de enige opening naar buiten is dus ik wil niet weten hoe diep dat ding is! Half in paniek, of nee helemaal in paniek, bel ik het verkeerd hulpdienst nummer 101 ipv 100 waar ze me gelukkig snel doorverbinden met het juiste nummer. ‘Ja mevrouw in de loop van de week komen ze op een avond wel langst.’ ‘Euhm, ik heb drie kleine kinderen in huis.’ ‘Ja mevrouw ik zal het noteren.’ ‘Euhm, oké dan.’ Nog half in shock van onze vondst.

IMG_20150721_120015Terwijl ik de foto op facebook post en er over praat begint het plots te dagen… Ik ben allergisch aan wespensteken en ik ben zwanger!!! Ik kan me echt geen steek veroorloven nu!

Joeri besluit terug te bellen naar de brandweer van onze gemeente maar krijgt te horen dat het een feestdag is en ze dus enkel uit rijden voor een brand en niet voor een wespennest. Een vrijwilligerskorps was de verklaring. Morgen rond half 7 ’s avonds zouden ze wel terug bellen.

Ik besloot dan maar even te gaan liggen (na een aantal slechte nachten) terwijl Victor zijn middagdut deed. Plots maakt Joeri me wakker. ‘Schat, de brandweer van Sint-Niklaas wil wel komen vandaag maar dan is het 100 euro ipv 40 omdat het een feestdag is.’ Tsjah, wat wil hij dat ik zeg. Er ligt een wespennest boven ons hoofd in de kamer! Een half uurtje later zouden ze er zijn, maar ze waren er veel sneller. Super!

De brandweer van Sint-Niklaas was overigens niet te spreken over het feit dat ze in onze gemeente zeiden dat ze niet wilden komen. Na het zien van de wespennest bleek hij wel degelijk een gevaar voor ons te vormen gezien de plaats waar hij lag (recht op onze valse plafond die niet veel voorstelt). Ze mogen in onze gemeente een stevige klacht verwachten van ons (ook al zal dat niets uithalen maar bon dan hebben ze het toch maar geweten). Manlief vraagt nog of we de wespennest na het verdelgen mogen houden om te ontleden in het kader van thuisonderwijs. Dat mag gelukkig.

Ik met de drie kinderen beneden, manlief op het eerste verdiep en de brandweer op de afgesloten zolder. Ze halen de grote nest weg. Oef die bleek niet meer actief te zijn maar daarachter bleken er wel twee kleinere te zitten. Eentje zo groot als een ei en blijkbaar goed voor enkele honderden wespen (Euh wablieft? In dat klein ding? Ik val net niet flauw) en eentje zo groot als een vuist goed voor een 1000 à 2000 wespen (Probeert nog steeds niet flauw te vallen). Alles in een grote vuilzak met verdelger en buiten ver achteraan in de tuin in een afgesloten ton voor een paar dagen tot we zeker zijn dat er geen levende meer zijn. Nog even 100 euro betalen (Blijkt achteraf op de site van de brandweer te staan dat je enkel moet betalen als ze geen gevaar vormen!!! Dus de brandweer van Sint-Niklaas kreeg ook al een mail van ons.)
En dan vragen die lieve brandweermannen ons of de kinderen in het kader van hun thuisonderwijs (Ze hoorden ze vast vanuit de living roepen over de brandweerauto) de brandweerauto wilden zien. De mannen zeiden dat het niet veel spannends was maar onze kinderen vonden het INDRUKWEKKEND!
IMG_20150721_164731 IMG_20150721_164812 IMG_20150721_164843 IMG_20150721_164914 IMG_20150721_165030

Brandweer weg en toen vertelde manlief me dat de zolder al volledig veilig is. Toch hem nog maar even vooruit laten lopen met een vliegenmepper en nadat hij zei dat het oké was gingen we kijken. Er zouden namelijk nog enkele stukken liggen van de grote nest en het kleinste nestje zou er ook al onschadelijk liggen. Volgens mij was mama nog het meeste onder de indruk! Mooi om te zien en raar om te voelen. Echt heel erg mooi! Een leuke (hopelijk) once-in-a-lifetime! Ik ben razend benieuwd hoe de grote nest er uit ziet in zijn grootste geheel en de middelgrote nest maar ik wacht toch maar héél geduldig.

IMG_20150721_170456 IMG_20150721_170545 IMG_20150721_170626 IMG_20150721_170807 IMG_20150721_170612   IMG_20150721_170902

Voor wie benieuwd is naar enkele renovatiefoto’s (met kinderen)… Geen paniek, kinderen worden niet alleen achtergelaten met gevaarlijk werkmateriaal! Intussen is een  halve zolder voorzien van isolatie en vloerplaten woehoew!!!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!