Na net een post op onze facebookpagina te zien verschijnen, besloten we er maar even over te bloggen. We krijgen namelijk wel vaker een berichtje via facebook of mail met de vraag over hoe je start met thuisonderwijs. Lieve mensen, aarzel niet bij vragen te blijven sturen, we helpen graag waar we kunnen!

Maar dus even alles op een rij… Voor België tenminste, voor Nederland kunnen we niet echt helpen.

In België is het best makkelijk om te starten met thuisonderwijs, dankbaar zijn we daar zeker voor. Vrijheid van onderwijs, oef!

Eigenlijk is het héél simpel. Je gaat naar volgende link
http://onderwijs.vlaanderen.be/hoe-organiseer-ik-huisonderwijs
en vult de verklaring voor huisonderwijs in. Deze mail, fax of stuur je met de post naar de gegevens die je op de verklaring vind en dit voor de derde schooldag van het nieuwe schooljaar. Gebeurd? Klaar! Je kan beginnen met thuisonderwijs.

Klinkt mooi natuurlijk maar uiteraard zijn er wel wat voorwaarden. Zo moet je inspectie toelaten en je kind laten deelnemen aan enkele examens. Alle informatie daarover vind je hier
http://onderwijs.vlaanderen.be/huisonderwijs-controle-en-examen#vrijstelling-examen

Sowieso verlangen ze dat je werkt naar de eindtermen
http://www.ond.vlaanderen.be/curriculum/basisonderwijs/

Zo, nu je dit allemaal weet kan je eigenlijk echt aan de slag. Hoe je het thuisonderwijs inricht, kies je helemaal zelf. Hoe schoolser je het aanpakt des te gelukkiger is de inspectie, maar kijk vooral naar je kind. Ons eerste schooljaar was een mix van werken met methodes, structuur en leren uit het leven. Vooral dat laatste. Onze kinderen kwamen namelijk ongelukkig van school (daar wil ik het graag bij houden in deze blogpost) en hun sociaal-emotionele ontwikkeling had daardoor een grote achterstand opgelopen. Onze grootste en belangrijkste zorg was dus eerst weer kinderen te hebben die goed in hun vel zaten. Een kind kan namelijk niet ten volle leren als het zich niet goed voelt.

Nu, 1 schooljaar later, zitten ze beter in hun vel en hebben we besloten om grotendeels toch wel wat ‘schoolser’ te gaan werken, dit op vraag van onze kinderen en omdat we merken dat daar meer nood aan is. We schaften ons dus wat meer methodes aan en zijn al volop bezig met de voorbereidingen zoals je reeds kon lezen enkele dagen geleden. Welke methodes je wil gebruiken en die het beste bij je kind passen moet je zelf uitvissen. We kunnen jullie uiteraard een lijst geven van diegene die wij gebruiken maar het is niet omdat deze voor onze kinderen werken dat, dat ook voor de jouwe zo zal zijn. Het is dus een kwestie van zoeken. Wat zeker kan helpen is bij mede thuisonderwijzers gaan kijken welke zij gebruiken en hoe zij het aanpakken. Zo krijg je een beter zicht van hoe bepaalde methodes er uitzien. Op facebook vind je bijvoorbeeld een groep voor thuisonderwijzers om samen op uitstap te gaan en daar kan je dus zeker eens vragen of er mensen zijn die hun manier van werken willen tonen. Er zijn er zeker wel in jouw omgeving die dit willen doen.

Er zijn ook mensen die echt volledig ‘unschoolen’ en dus leren uit het leven, jammer genoeg is dit in ons landje helemaal niet aanvaard en krijg je daardoor makkelijker problemen met inspectie. Toch is de combinatie zeker mogelijk zolang jij maar kan aantonen dat je naar de eindtermen werkt en je kind voorruitgang boekt.

Facebook is ook een schat aan informatie. Onze grootste hulp bij het starten en nu nog steeds zijn al die geweldige mensen uit verschillende groepen met hun ervaringen!

Nog vragen? Stel ze gerust 🙂

Voor diegene die zich afvragen hoe het met onze green factory gaat? Alles is gestorven 🙁

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

12 Reacties

 1. Ha kimberly…via ig ben ik hier terecht gekomen…wat een heerlijke verslagen van jullie zoektocht naar het beste voor je kids….de zorg en de liefde en de aandacht druipt ervan af en ik bewonder je…..daarnaast hebben jullie de Heer gevonden …en dat is helemaal geweldig…prijst zijn grote naam….ik blijf …als juf en mama meelezen …dank je wel

 2. Hey! Ik zou graag thuisonderwijs krijgen. Weet u misschien een goede privéleraar (of mag je ook zelf je leerstof doornemen? Ik denk dat ik dat wel zou kunnen.) en hoeveel kost dat ongeveer per jaar?

  Alvast bedankt!

  1. Indien je nog geen 18 bent, moet je sowieso toestemming van je ouders hebben, zij moeten dan de verklaring invullen en ondertekend opsturen naar het ministerie van onderwijs. Vanaf dan krijg je ook inspectie waarbij zowel jij als je ouders zullen gehoord worden.

   Ik ken zelf geen privéleraar maar die zijn er wel al zullen die heel duur zijn. Je mag alles zelf doen en hoeveel dat kost dat hangt af van wat je studeert, welke boeken je nodig hebt, …

 3. Hoi,

  Wat leuk dat het bij jullie gelukt is met thuis onderwijs ben ook van plan om volgende jaar hetzelfde te doen met mijn zoon. Al ben ik bang om niveau te halen van examenscommissie.
  Doe zo verder! 🙂

  1. Hey

   Ineens middelbaar of bedoel je de examens van het lager onderwijs? Dat niveau valt best wel mee. Dat is namelijk hetzelfde als in het gewone onderwijs. Moest je kind om 1 of andere reden (beperking of wat dan ook) dat toch niet kunnen dan kan je nog altijd overwegen om vrijstelling aan te vragen bij het CLB, maar dat kan dus enkel met een officiële diagnose.

   Groetjes Kimberley

 4. Hallo,
  Ik zou graag mijn examen van eerste graad secundair onderwijs in het examencommissie doen. Maar ik en mijn ouders vinden niet waar ik me kan inschrijven voor correspondentie cursussen…

  Super artikel!

 5. Hallo,

  Ik ben 14 en ben nu al ingeschreven om nog een jaar school te volgen maar zou in mijn 4de middelbaar heel graag thuisonderwijs volgen omdat ik mij gewoon niet thuis voel op school. Kan u mij informeren hoeveel dat gemiddeld in eenjaar kost & of het goedkoper is dan school ? & hoe je ouders moeten lesgeven ? Hoeveel tijd moeten ze hier in besteden ? Groetjes

 6. Hallo.
  Ik ben noria ik zou heel graag thuisonderwijs voor mijn zoon van 14jaar starten.maar ik weet niet hoe ik moet starten.moet ik hem inschrijven in een school?waar moet hij de examen afleggen?is dat telkens in Brussel?
  En hoe moet ik les geven?
  Groetjes

  1. Hey

   Alle info vind je op http://www.vhov.be

   Sowieso is het schooljaar nu al bezig dus zomaar starten kan niet aangezien CLB nu verzet kan aantekenen. Als je start met thuisonderwijs aan het begin van het schooljaar dan kan dat wel zonder problemen. Hij mag uiteraard niet ingeschreven staan in een school. Examens moeten inderdaad in Brussel afgelegd worden. Hoe je les moet geven dat kan niemand zeggen. Dat doe je namelijk op maat van je kind.

   Groetjes Kimberley

 7. Ik zoek info over leer materiaal. Mijn zon gaat naar 5 leerjaar van het basis onderwijs. Ik weet niet welke boeken en waar kan ik ze kopen(( kunnen misschien iemand daarmee helpen?

  1. Hey Mia

   Je kan gaat eerst moeten bepalen hoe je zelf les wil geven…
   Met schoolboeken (die je kan kopen bij educatieve uitgeverijen), zelf materiaal bij elkaar zoeken van het internet, spelletjes, …? Dan pas kan je gericht gaan zoeken naar materiaal.

   Groetjes Kimberley

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.