Na net een post op onze facebookpagina te zien verschijnen, besloten we er maar even over te bloggen. We krijgen namelijk wel vaker een berichtje via facebook of mail met de vraag over hoe je start met thuisonderwijs. Lieve mensen, aarzel niet bij vragen te blijven sturen, we helpen graag waar we kunnen!

Maar dus even alles op een rij… Voor België tenminste, voor Nederland kunnen we niet echt helpen.

In België is het best makkelijk om te starten met thuisonderwijs, dankbaar zijn we daar zeker voor. Vrijheid van onderwijs, oef!

Eigenlijk is het héél simpel. Je gaat naar volgende link
http://onderwijs.vlaanderen.be/hoe-organiseer-ik-huisonderwijs
en vult de verklaring voor huisonderwijs in. Deze mail, fax of stuur je met de post naar de gegevens die je op de verklaring vind en dit voor de derde schooldag van het nieuwe schooljaar. Gebeurd? Klaar! Je kan beginnen met thuisonderwijs.

Klinkt mooi natuurlijk maar uiteraard zijn er wel wat voorwaarden. Zo moet je inspectie toelaten en je kind laten deelnemen aan enkele examens. Alle informatie daarover vind je hier
http://onderwijs.vlaanderen.be/huisonderwijs-controle-en-examen#vrijstelling-examen

Sowieso verlangen ze dat je werkt naar de eindtermen
http://www.ond.vlaanderen.be/curriculum/basisonderwijs/

Zo, nu je dit allemaal weet kan je eigenlijk echt aan de slag. Hoe je het thuisonderwijs inricht, kies je helemaal zelf. Hoe schoolser je het aanpakt des te gelukkiger is de inspectie, maar kijk vooral naar je kind. Ons eerste schooljaar was een mix van werken met methodes, structuur en leren uit het leven. Vooral dat laatste. Onze kinderen kwamen namelijk ongelukkig van school (daar wil ik het graag bij houden in deze blogpost) en hun sociaal-emotionele ontwikkeling had daardoor een grote achterstand opgelopen. Onze grootste en belangrijkste zorg was dus eerst weer kinderen te hebben die goed in hun vel zaten. Een kind kan namelijk niet ten volle leren als het zich niet goed voelt.

Nu, 1 schooljaar later, zitten ze beter in hun vel en hebben we besloten om grotendeels toch wel wat ‘schoolser’ te gaan werken, dit op vraag van onze kinderen en omdat we merken dat daar meer nood aan is. We schaften ons dus wat meer methodes aan en zijn al volop bezig met de voorbereidingen zoals je reeds kon lezen enkele dagen geleden. Welke methodes je wil gebruiken en die het beste bij je kind passen moet je zelf uitvissen. We kunnen jullie uiteraard een lijst geven van diegene die wij gebruiken maar het is niet omdat deze voor onze kinderen werken dat, dat ook voor de jouwe zo zal zijn. Het is dus een kwestie van zoeken. Wat zeker kan helpen is bij mede thuisonderwijzers gaan kijken welke zij gebruiken en hoe zij het aanpakken. Zo krijg je een beter zicht van hoe bepaalde methodes er uitzien. Op facebook vind je bijvoorbeeld een groep voor thuisonderwijzers om samen op uitstap te gaan en daar kan je dus zeker eens vragen of er mensen zijn die hun manier van werken willen tonen. Er zijn er zeker wel in jouw omgeving die dit willen doen.

Er zijn ook mensen die echt volledig ‘unschoolen’ en dus leren uit het leven, jammer genoeg is dit in ons landje helemaal niet aanvaard en krijg je daardoor makkelijker problemen met inspectie. Toch is de combinatie zeker mogelijk zolang jij maar kan aantonen dat je naar de eindtermen werkt en je kind voorruitgang boekt.

Facebook is ook een schat aan informatie. Onze grootste hulp bij het starten en nu nog steeds zijn al die geweldige mensen uit verschillende groepen met hun ervaringen!

Nog vragen? Stel ze gerust 🙂

Voor diegene die zich afvragen hoe het met onze green factory gaat? Alles is gestorven 🙁

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!