Eerder konden jullie hier al lezen dat slapen niet altijd vanzelf gaat bij ons…

Wel gisteren, tijdens weer een middag vol gekrijs (geen gehuil, echt krijsen) wist ik even niet meer waar ik het had. Uiteraard bleef ik uiterlijk wel kalm naar de zoon toe, maar zowel mijn man als Sofie kregen via chat van mij de volle lading. Sorry daarvoor aan deze twee geweldige mensen! Hoe houden ze het vol met mij?!

Victor heeft altijd wel zijn goede, minder goede en slechte momenten gehad. Jammer genoeg duren tegenwoordig de minder goede (oké, slechte) momenten drie keer zo lang als de goede.

Even waren we weer in een relatief goede periode beland. Dat wil zeggen, ’s middags leg ik hem in bed, rond een mini ritueel af en ga naar beneden, klaar. ’s Avonds is het Joeri die bij hem blijft voor 5, 10 of 15 minuten. Langer hoeft niet in goede periodes. Heel af en toe hoorden we hem nog wat praten in zijn bedje maar niet zeuren ofzo.

Jammer genoeg had Victor afgelopen zondag een ongelukje waardoor zijn elleboog uit de kom raakte en ja, dat deed hem geen deugd natuurlijk. Na een spoedbezoek weer met een hele arm naar huis te keren en de namiddag dicht bij mama door te brengen, werd het bedtijd. Hij had nog ontzettend veel pijn ondanks de pijnstilling die hij kreeg. Inslapen ging logischerwijze dan ook niet vanzelf. Dat kan je hem moeilijk kwalijk nemen.

De dag erna had hij nog meer pijn en ging ik dus voor zijn middagdut naast hem op de grond zitten. 1.5 uur zat ik naast een rustige Victor maar weg gaan kon ik niet alvorens hij bijna sliep.
’s Avonds weer uren gekrijs en vanaf dan ging het van kwaad naar erger. Ondanks zijn arm eigenlijk wonderbaarlijk genezen bleek te zijn op dinsdag bleef het gekrijs en werd het met de keer erger.1 uur, 2 uren, 3 uren, … Steeds bleven we bij hem. Zo doen we het al sinds hij in ons midden is. Toch was ik het gisterenmiddag dus meer dan beu.

Toen ik dus gans mijn relaas tegen Sofie deed vroeg ze me waarom ik eigenlijk bij hem bleef afgezien van mijn principes. Veel kon ik op dat moment niet zeggen… Ik kon echt niets meer bedenken, maar laten huilen? Nee, dat kon ik ook niet al schoot het wel de hele tijd door mijn hoofd.

Dus ging ik nadenken. De hele namiddag, avond en ja zelfs vannacht lag ik er wakker van (Oh ja, gisterenavond was Joeri op nog geen 5 à 10 minuten beneden hé!).

Waarom blijf ik bij Victor als hij niet wil/kan slapen of ga ik elke keer weer terug als hij begint te zeuren?
1. Omdat ik hem graag zie, ook als hij moe is, krijst en niet wil slapen. (Hiermee wil ik niet zeggen dat mensen die dit niet doen hun kind niet graag zien!)
2. Omdat het hem een veilig gevoel geeft.
3. Zodat hij weet dat hij nooit alleen is.
4. Hij gewoon aandacht nodig heeft en hij daar recht op heeft.
5. Om tegemoet te komen aan zijn behoeftes.
6. Omdat hij dorst heeft.
7. Omdat hij zijn tutten allemaal op de grond gooide en hij niet zonder kan slapen.
8. Om hem die ene (of 2, 3, 4, …) extra knuffel(s) te geven, omdat hij daar nood aan heeft.
9. Omdat hij gewoon niet graag alleen is.
10. Omdat hij zijn knuffel uit bed gooide en die toch wel graag dicht bij hem heeft.
11. Omdat hij zijn dekentje kwijt is.
12. Omdat het stressniveau na het stoppen van het ‘laten huilen’ bij die kleintjes VEEL trager zakt dan bij ons als je kind gestopt is met huilen.
13. Omdat ‘laten huilen’ een aanzienlijk hoger risico geeft op wiegendood.
14. Omdat hij nog honger heeft.
15. Omdat hij niet eeuwig klein blijft en dus ook niet eeuwig bij mij zal slapen.

Voor sommigen onder jullie zitten er misschien rare of gekke redenen tussen maar voor mij zijn ze allemaal belangrijk. Nee, we geven hem niet zijn zin! Nee, we laten niet met onze voeten spelen! We komen tegemoet aan de natuurlijke behoeftes van ons kind.

Het is niet omdat jullie het anders doen, ik jullie daar voor veroordeel. Ieder van ons heeft het beste met zijn/haar kinderen voor en daar handelen we allemaal anders naar.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

1 Reactie

  1. Wauw 🙂 ik vind dit zoooo9 geweldig! Ik dacht altijd dat ik een buitenaardse wezen was maar neee met je voete laten spele is dit zeker niet. Och God ik ben niet de enige die zo denkt..
    Wauw… nog eens wauw!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.