Zalig toch die nazomer! Ik denk niet dat er veel mensen zijn die er niet van genieten, nu in elk geval wij genieten er ontzettend van! Vandaag is het woensdag en woensdag wil zeggen multimove. Zonder excuses, hop de bakfiets uit de garage! Kindjes dolenthousiast en ik dus ook.

https://instagram.com/p/8QNzBCuWti/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Eerst nog even een pitstop aan de bibliotheek om onze overdaad aan boeken terug te brengen, nu ja toch de meeste die laatste 15 van de 43 kon ik echt niet meer dragen. Volgende keer dan maar. Snel wat nieuwe boekjes kiezen en oh wat was het zonde dat dat snel moest gaan deze keer! De bib werd vernieuwd en ik zou er zo uren kunnen blijven en de kinderen dachten er net zo over. Ze zochten pijlsnel naar boekjes en gingen direct zitten lezen. Ze willen wel vaker naar die ‘nieuwe’ bib gaan.

https://instagram.com/p/8QTyOWOWm-/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Hop naar de multimove waar ze zich weer heerlijk konden uitleven en dan weer naar huis.

Nog voor ik goed en wel vertrokken ben is hun koek en water al op en valt Victor in slaap. Ik stop even omdat de jongens aangeven dat ze het koud hebben en ze hun jas graag willen aandoen. Lucas heeft een jas die je in twee richtingen kan aan doen. De ene kant is rood, de andere blauw. Zoals steeds volgt er eerst een uitgebreide observatie van de jas en een heel denkproces over welke kleur aan de beurt is. Hij besluit sneller dan verwacht dat het aan blauw of nee blue of was het nu bleu?

Al snel vraagt hij hoe dat zit voor rood. Na toch maar voor blue te hebben gekozen zet ik mijn weg verder en daar komt een mooi staaltje unschooling naar boven.

Blauw, rood, groen, paars, roze, wit, zwart, bruin, geel, oranje, … Elke kleur die in hen op komt willen ze in het Frans en Engels horen en elk woord herhalen ze ook gewoon.

Daarna besluit Thibeau alle cijfers in de twee talen te willen horen en daar krijgen we een mooie wisselwerking en krijg ik te zien dat elke unschooling moment ook écht werk. Thibeau in het Nederlands, waarop Lucas het voor hem naar het Engels vertaalt, ja elk cijfer tot 10 kon hij perfect vertalen voor zijn broer. Daarna was het dan mijn beurt om te gaan vertalen naar het Frans.

Daarna volgen nog enkel begrippen als juist, fout, snel, traag, … en enkele lossen woorden zoals ballon, huis, …

Al snel zijn we thuis en ik weet nu al dat ze het echt onder de knie hebben. De interesse waarmee ze alles aan mij hebben gevraagd en hun geconcentreerde gezichtje bij het nazeggen van elke anderstalig woordje was gewoon subliem! We deden vandaag geen boekjeswerk maar wel aan LO, sociaal-emotionele ontwikkeling, lezen, talen, tellen, dieren, verkeersregels, … Zoveel lessen, zeer belangrijke lessen, gewoon uit het leven.

Genieten!

Oh en Victor? Nu ja, tenzij in zijn onderbewustzijn dan, kreeg hij er niet veel van mee 😉

2015-09-30

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!