De voorbije 8 nachten lagen er 6 nachten kinderen in ons bed. De stand? 2 nachten voor elk kind. We mogen blij zijn dat ze er niet samen bij wilden aangezien we maar een bed van 1m60 hebben en in dat kleine bed al een set babydekens liggen die ik heb gemaakt, ah ja die moeten toch goed naar mama reuken als het zover is, en ook zo’n halve maan kussen. Oh ja en natuurlijk ligt daar naast papa ook ikzelf met een inmiddels niet meer zo’n bescheiden buik bij. Ons bed is dus al behoorlijk volzet.

Nu in se hebben we geen probleem met een peuter, kleuter of kind in ons bed. Als ze ons nodig hebben dan doen we dat graag als hen dat op hun gemak stelt maar het toont wel weer dat het nog steeds moeilijk gaat in die hoofdjes. Thibeau en Victor in bed is geen probleem, die leggen zich neer, doen hun ogen toe en die vind je de volgende ochtend weer op dezelfde plek (luid) snurkend terug. Lucas daarentegen is een woeler en hoe voller zijn hoofd des te erger dat wordt want hij gaat dan ‘ontstressen’ in zijn slaap. Ik leg me dus veiligheidshalve al tegen zijn zin met mijn rug naar hem om de baby veilig te stellen en afgezien van de gewone pijn in mijn rug die ik nu al een tijd heb voel ik dat dat maar goed is ook dat ik me zo leg. De stampen, kopstoten, … die ik de voorbije nacht in mijn rug kreeg zijn niet meer te tellen.

Waarom ga je dan niet in zijn bed liggen? Wel als onze kinderen besluiten dat ze bij ons willen liggen, dan hebben ze ook ons beide nodig. Een paar uur bij mama in de armen slapen, een paar uur bij papa in de armen slapen, kan dat niet zoals nu voor Lucas om de baby wat te beschermen dan wil hij op zijn minst tegen me aan slapen. Doen we dat niet slapen ze alsnog niet en is hun laatste houvast voor een veilige nacht helemaal verdwenen.

Zoals je vorige week al kon lezen begonnen we met het praatrondje en elke avond een spelletje. Dat werkt! Het spelletje zorgt er voor de het avondritueel rustiger verloopt en het praten maakt dat Lucas veel beter overdag kan verwoorden wat hem dwars zit, zich ‘iets’ langer kan ‘inhouden’ en ook ’s avonds rustiger naar bed toe gaat. Hij begint zelfs ‘droog’ te worden ’s nachts! Ja, ik geloof echt dat het met elkaar gelinkt is!

Toch merk ik dat de hoofdjes na 1 à 2 uur wakker zijn ’s morgens alweer vol lopen en eens ze vol lopen kunnen ze niet meer nadenken hoe die leeg te maken. Dus maakte ik gisteren samen met hen een ‘Hoe maak ik het snelste mijn hoofdje weer leeg – wiel’

Geen visualisatie over wat ze kunnen doen op welk moment maar echt heel concreet enkel wat ze kunnen doen als hun hoofdje (bijna) vol is.

Het moest iets zijn dat ik zeer snel kon maken, met materiaal dat ik in huis had, budgetvriendelijk en vooral het moest aanslaan bij de kinderen. Ze moesten het uiteraard ook zelf mee kunnen maken. Ik liet mijn bovenkamer werken. We kwamen niet op het mooiste resultaat uit maar wel iets dat geen ramp is als het in een ‘volle hoofdjes crisis’ sneuvelt.

Hoe het werkt lijkt me logisch niet? Draaien naar de kleur die past bij hoe vol je hoofdje is. Groen is leeg, oranje is een beetje (bijna) vol, rood is (klaar om te) ontploffen. Op elke kleur staat dan wat ze kunnen doen (deze oplossingen bedachten ze helemaal zelf). Simpel als dat.

Of het echt werkt? Het is nog nieuw, dus ja momenteel doet het wel iets, voor hoelang? Geen idee, maar het was snel klaar, kostte niets en dus zeker het proberen waard. Duimen jullie dat ze het snel actief gaan gebruiken?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!