Een tijdje terug liet ik op facebook vallen dat we over de post zouden gaan leren. De jongens vroegen hier zelf om en ik ging dan maar als een gek aan de slag om diezelfde dag nog een gans uitgewerkt thema op tafel te krijgen. Ook een oproepje op een thuisonderwijsgroepje en enkele telefoontjes naar familie met de vraag of ze onze jongens post wilden sturen, mochten niet ontbreken. Ah nee, geen lessen over de post als je geen post ontvangt natuurlijk (afgezien van rekeningen en reclameblaadjes).

Intussen is ons postthema in theorie afgerond. In praktijk wil dat zeggen dat ik er geen les meer over geef, maar alles nog wel wat blijft hangen tot we aan het volgende thema beginnen en dat zal niet meer direct zijn gezien mijn hoogzwanger zijn en de periode dat we daarna stil liggen. We nemen geen risico op half afgewerkte thema’s, want die krijg je nooit meer deftig opgepikt. Ook de kinderen zijn er nog niet klaar mee. Dagelijks schrijven ze briefjes naar elkaar, familie, … Er ligt hier nog wel een stapeltje om te verzenden, maar ik heb besloten eerst wat bij elkaar te verzamelen want elke dag een postzegel plakken naar Zuid-Afrika of zelfs maar binnen België wordt anders wat duur. Ook hun rollenspel blijft quasi dagelijks aanwezig. Ik geniet er van ze bezig te zien.

Maar… Wat deden we nu eigenlijk binnen ons thema post.
Wel eerst en vooral is er natuurlijk de theorie. Met dank aan Bpost voor het fijne online materiaal voor leerkrachten. Daarmee kon ik al een heel eind op weg.
IMG_20151027_163735

De eerste dag maakten we uiteraard brievenbussen. Ah ja, zonder kan je toch geen post ontvangen?! Schoendozen verven, gleuf uitsnijden en versieren. Simpel als dat en niet teveel poespas er rond gezien de stress die er bij de kinderen heerst (die zus moet nu echt wel uit de buik van hen).

Ik hing ook een poster op.
Daarna leerden we waar welk gegeven op een envelop moest komen en maakten daar een leuke fantasie oefening van. Straatnamen en gemeentes verzinnen zijn toch echt wel leuk.
Ook verschillende postzegels bestuderen en zelf 1 ontwerpen was heel leuk.

Intussen kregen we briefjes en kaartjes aan en die konden natuurlijk niet onbeantwoord blijven. Elke keer ze post kregen, waren ze hier super enthousiast. Lucas wilde alles zelf lezen en zeker terug schrijven of tekenen. Dit maakte dat hij zelfs zijn eerste échte tekening maakte en geen kleurplaat kleurde of tekende wat ik zei (nadat hij me dat vroeg). We hielden ook alle postzegels bij die op de enveloppen kleefden zodat we ze konden vergelijken.

Ook had ik grote kaarten ontvangen van Bpost. De kaart van Europa waarop je dan de juiste postzegel bij het juiste land moest kleven. Uiteraard was dit nog veel te moeilijk voor de kinderen, maar ze wilden dit zo graag doen dat ik het niet kon tegen houden. Met hun stickervel in de hand en mijn afgedrukte antwoordbundeltje gingen ze zelfstandig aan de slag. Ze zochten wel een uur lang en kleefde alles op de correcte plaats. Daarna gingen ze uit zichzelf de vlaggen van de landen natekenen. Lucas kan inmiddels zo goed lezen dat hij zelfs de meeste namen van de landen zelf kon lezen waardoor hij spontaan en volledig zelfstandig (en vooral onbewust) leerde welke vlag bij welk land hoort!

Daarnaast was er dan nog ruimte voor rollenspel en liedjes over de post.

We sluiten uiteindelijk af met een diploma zodat we alles nog eens konden herhalen.
IMG_20151112_171610 IMG_20151112_171625

Ze vonden het super leuk en waren echt enthousiast over hun zelf aangebrachte thema. Nu wil Lucas graag sneller leren lezen en Engels leren dus gaan we daar zeker volop mee aan de slag en na de bevalling zal het alweer vlot tijd zijn voor ons volgende thema Kerstmis.

We bedanken alle lieve mensen die post naar ons hebben gezonden, voor diegene die er nog mee bezig zijn, geen paniek de kinderen zijn er nog steeds super blij mee en zullen nog steeds met veel plezier jullie post beantwoorden!

Op dit moment ziet onze kast er zo uit, maar er kwam vandaag alweer nieuwe post aan die er nog bij kan! Gezellig en leuk!
2015-11-16

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!