De foto is speelgoedgeld 😉

Een vaak terugkerende vraag die ze mij stellen, nu ja ze stellen het eerder vast, als ze horen dat we thuisonderwijs geven is ‘Dan werk jij toch niet?!’ met kort daarna de vraag ‘En lukt dat dan wat?’

Zoals je kan lezen op deze pagina heb ik nooit gewerkt, enkel twee jaar als onthaalmoeder maar dat kostte ons meer dan het opbracht. We kennen dus ook niet anders. Toch snappen mensen vaak niet hoe we dat doen want de man van Gewoon Wij is namelijk geen topmanager met een miljoenenloon en heeft al helemaal geen extralegale voordelen. Mijn man is een gewone bouwarbeider. Oké, ik geef toe dat we niet mogen klagen en hij een mooie verloning heeft maar kom, het blijft 1 inkomen.

Mensen snappen vaak niet hoe wij met zes een eigen huis en twee auto’s kunnen hebben. Als ze dan horen dat we nog een beetje kunnen sparen ook dan snappen ze er helemaal niets meer van. De zin ‘Dat kunnen wij niet hoor!’ is dan ook vaak gehoord. Maar echt het cliché van je leeft naar wat je hebt is pure realiteit. Uiteraard als je hypotheek is berekend op 2 lonen dan snap ik dat wel, onze hypotheek werd destijds afgesloten op basis van 1 inkomen. We kregen geen hulp van ouders of wie dan ook, dat wilden (willen) we ook niet.

Hoe doen we dat dan? Wel, ik zal het jullie proberen te vertellen aan de hand van enkele puntjes.
– Wij doen onze boodschappen in lidl en kopen daar huismerk. Echt dat smaakt niet slechter hoor. Sinds de zwangerschap van Charlotte gaat manlief alleen naar de winkel en dat halveerde bijna onze uitgaven. Ik ben diegene die kookt dus als ik ga zie ik altijd wel wat en ook die bakken met speciale aanbiedingen trekken me altijd aan. Manlief is gefocust, lijstje bij de hand en gaan! Uiteraard ook geen kinderen die de kar vol laden met lekkers.
1 keer per maand gaan we voor de noodzakelijke en toch wel merk spullen, wat niet veel is, naar colruyt. Nu ja, ‘collect and go’ zorgt er netjes voor dat het klaar staat en zo dus ook geen verleidingen. Om een idee te geven… Ons gezin van 6 geeft gemiddeld 450 euro per maand uit aan boodschappen en daar zit dan alles in van was producten tot shampoo tot vlees en alle andere voedingswaren en verzorgingsproducten.

– Uitstappen… Wij hebben een abonnement op de zoo/planckendael en daar zijn we dan ook vooral te vinden. Betalende uitstappen zijn er ook, maar dat is nooit heel vaak. We bekijken dit ook heel vaak in functie van hun onderwijs. Zo doen we geen pretparken. Veel te duur maar vooral veel te veel stress voor de kinderen.

– Merken we dat we niet thuis zullen zijn voor de lunch dan zorgen we er 9/10 voor dat we een lunch bij hebben tenzij ik alleen met de kinderen weg ben. Geen buggy en twee kinderen die gedragen moeten worden plus luiers en toebehoren die mee moeten, zorgen er al vaak voor dat ik op een pakezel lijk. Stel je voor dat ik daar nog eens voor elk kind en mezelf drank en voeding bij moet proppen, nee dank u.

– Onze extra aankopen daalden aanzienlijk de voorbije jaren, niet omdat het niet meer kan maar omdat we sneller naar een groter huis willen verhuizen dus dat wil zeggen, sparen maar. Na enkele maanden beseffen we nu dat we best wel veel overbodige dingen kochten die we daarna eigenlijk maar gewoon in de kast lieten liggen, jammer natuurlijk.

– Het bos, de speeltuin om de hoek, de bib, … Het zijn allemaal leuke uitstapjes die niets kosten, waar je veel kan leren en die je geen cent kosten.

-Onze kinderen dragen geen merkkledij en daar zien we ook geen enkele reden toe want serieus, na drie keer een broek aan te hebben gehad zitten er dus gaten in zo groot als een vuist! Je kan ze ook netjes kleden met kledij uit goedkopere winkels, nu ja, alsof onze kinderen zich graag netjes kleden.

– Wij overleggen elke aankoop. Wie er wat koopt dat maakt niet uit maar er gebeurd geen enkele aankoop zonder overleg Nee, zelfs geen paar sokken. Mensen vinden het vaak belachelijk maar het zorgt er voor dat onze kosten dalen want meestal wordt er dan gevraagd of het echt nodig is en dan ga je er nog eens over nadenken.

-Wij gaan ongeveer om de drie jaar echt op reis. Daarmee bedoel ik dus naar het buitenland, ver weg, voor twee weken. De andere jaren blijven we thuis of doen een goedkope, korte kortbij huis vakantie. Oh ja, wij geven thuisonderwijs dus kunnen lekker buiten het seizoen op vakantie gaan, weer bespaard!

– We bekijken op tijd en stond onze vaste kosten. Hebben we wel nog het voordeligste tarief voor TV, internet, gsm, die of die verzekering, … ?

En uiteraard de sleutel. Vele kleine beetjes vormen 1 groot. Want ach, wat kost nu een belegd broodje of dat ene kleine speelgoedje of …? Als je het gaat optellen, zal je al snel achterover vallen.

Toch doen ook wij op tijd en stond zotte uitgaven. We verwennen onze kinderen veel te graag en vooral op onderwijsmateriaal wordt er niet snel bepaart. Hoewel we ook daar serieus zouden kunnen inbinden. We kiezen er bewust voor om toch ook nog te willen genieten.

Het is een hele leerweg geweest en we zijn veel met ons hoofd tegen de muur gelopen en dat doen we nog op tijd en stond, maar we leerden intussen veel bewuster met geld om te gaan en dat loont.

Hebben jullie nog tips over hoe het kan? We horen ze graag!

Wil je geen enkele blog missen? Vergeet ons dan niet te volgen via de volg knop die je hier rechts op de pagina terug vind.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!