De foto is speelgoedgeld 😉

Een vaak terugkerende vraag die ze mij stellen, nu ja ze stellen het eerder vast, als ze horen dat we thuisonderwijs geven is ‘Dan werk jij toch niet?!’ met kort daarna de vraag ‘En lukt dat dan wat?’

Zoals je kan lezen op deze pagina heb ik nooit gewerkt, enkel twee jaar als onthaalmoeder maar dat kostte ons meer dan het opbracht. We kennen dus ook niet anders. Toch snappen mensen vaak niet hoe we dat doen want de man van Gewoon Wij is namelijk geen topmanager met een miljoenenloon en heeft al helemaal geen extralegale voordelen. Mijn man is een gewone bouwarbeider. Oké, ik geef toe dat we niet mogen klagen en hij een mooie verloning heeft maar kom, het blijft 1 inkomen.

Mensen snappen vaak niet hoe wij met zes een eigen huis en twee auto’s kunnen hebben. Als ze dan horen dat we nog een beetje kunnen sparen ook dan snappen ze er helemaal niets meer van. De zin ‘Dat kunnen wij niet hoor!’ is dan ook vaak gehoord. Maar echt het cliché van je leeft naar wat je hebt is pure realiteit. Uiteraard als je hypotheek is berekend op 2 lonen dan snap ik dat wel, onze hypotheek werd destijds afgesloten op basis van 1 inkomen. We kregen geen hulp van ouders of wie dan ook, dat wilden (willen) we ook niet.

Hoe doen we dat dan? Wel, ik zal het jullie proberen te vertellen aan de hand van enkele puntjes.
– Wij doen onze boodschappen in lidl en kopen daar huismerk. Echt dat smaakt niet slechter hoor. Sinds de zwangerschap van Charlotte gaat manlief alleen naar de winkel en dat halveerde bijna onze uitgaven. Ik ben diegene die kookt dus als ik ga zie ik altijd wel wat en ook die bakken met speciale aanbiedingen trekken me altijd aan. Manlief is gefocust, lijstje bij de hand en gaan! Uiteraard ook geen kinderen die de kar vol laden met lekkers.
1 keer per maand gaan we voor de noodzakelijke en toch wel merk spullen, wat niet veel is, naar colruyt. Nu ja, ‘collect and go’ zorgt er netjes voor dat het klaar staat en zo dus ook geen verleidingen. Om een idee te geven… Ons gezin van 6 geeft gemiddeld 450 euro per maand uit aan boodschappen en daar zit dan alles in van was producten tot shampoo tot vlees en alle andere voedingswaren en verzorgingsproducten.

– Uitstappen… Wij hebben een abonnement op de zoo/planckendael en daar zijn we dan ook vooral te vinden. Betalende uitstappen zijn er ook, maar dat is nooit heel vaak. We bekijken dit ook heel vaak in functie van hun onderwijs. Zo doen we geen pretparken. Veel te duur maar vooral veel te veel stress voor de kinderen.

– Merken we dat we niet thuis zullen zijn voor de lunch dan zorgen we er 9/10 voor dat we een lunch bij hebben tenzij ik alleen met de kinderen weg ben. Geen buggy en twee kinderen die gedragen moeten worden plus luiers en toebehoren die mee moeten, zorgen er al vaak voor dat ik op een pakezel lijk. Stel je voor dat ik daar nog eens voor elk kind en mezelf drank en voeding bij moet proppen, nee dank u.

– Onze extra aankopen daalden aanzienlijk de voorbije jaren, niet omdat het niet meer kan maar omdat we sneller naar een groter huis willen verhuizen dus dat wil zeggen, sparen maar. Na enkele maanden beseffen we nu dat we best wel veel overbodige dingen kochten die we daarna eigenlijk maar gewoon in de kast lieten liggen, jammer natuurlijk.

– Het bos, de speeltuin om de hoek, de bib, … Het zijn allemaal leuke uitstapjes die niets kosten, waar je veel kan leren en die je geen cent kosten.

-Onze kinderen dragen geen merkkledij en daar zien we ook geen enkele reden toe want serieus, na drie keer een broek aan te hebben gehad zitten er dus gaten in zo groot als een vuist! Je kan ze ook netjes kleden met kledij uit goedkopere winkels, nu ja, alsof onze kinderen zich graag netjes kleden.

– Wij overleggen elke aankoop. Wie er wat koopt dat maakt niet uit maar er gebeurd geen enkele aankoop zonder overleg Nee, zelfs geen paar sokken. Mensen vinden het vaak belachelijk maar het zorgt er voor dat onze kosten dalen want meestal wordt er dan gevraagd of het echt nodig is en dan ga je er nog eens over nadenken.

-Wij gaan ongeveer om de drie jaar echt op reis. Daarmee bedoel ik dus naar het buitenland, ver weg, voor twee weken. De andere jaren blijven we thuis of doen een goedkope, korte kortbij huis vakantie. Oh ja, wij geven thuisonderwijs dus kunnen lekker buiten het seizoen op vakantie gaan, weer bespaard!

– We bekijken op tijd en stond onze vaste kosten. Hebben we wel nog het voordeligste tarief voor TV, internet, gsm, die of die verzekering, … ?

En uiteraard de sleutel. Vele kleine beetjes vormen 1 groot. Want ach, wat kost nu een belegd broodje of dat ene kleine speelgoedje of …? Als je het gaat optellen, zal je al snel achterover vallen.

Toch doen ook wij op tijd en stond zotte uitgaven. We verwennen onze kinderen veel te graag en vooral op onderwijsmateriaal wordt er niet snel bepaart. Hoewel we ook daar serieus zouden kunnen inbinden. We kiezen er bewust voor om toch ook nog te willen genieten.

Het is een hele leerweg geweest en we zijn veel met ons hoofd tegen de muur gelopen en dat doen we nog op tijd en stond, maar we leerden intussen veel bewuster met geld om te gaan en dat loont.

Hebben jullie nog tips over hoe het kan? We horen ze graag!

Wil je geen enkele blog missen? Vergeet ons dan niet te volgen via de volg knop die je hier rechts op de pagina terug vind.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

14 Reacties

 1. Ik heb ook nooit gewerkt, ben al 13 jaar thuis! Omdat wij een tweeling hebben, moeten we alles dubbel kopen, we hebben geen kleinere vroer die iets van de grotere kan gebruiken. Wij hebben ook een eigen huis, een auto en twee honden. Manlief verdient ook niet overdreven veel.

  Het is een kwestie van goede afspraken maken. Een goede begroting maken (en ze wat beter onder controle houden dan onze overheid doet 🙂 )
  Wij werken met budgetten voor alles: vaste kosten, school, kleding en schoenen, eten, sparen, …heel veel categorieën eigenlijk.
  Manlief beheert de begroting (vanuit het Bijbelse principe dat hij hoofd van het gezin is.)

  Tip: wij delen kosten die driemaandelijks of jaarlijks terugkomen zoals verzekeringen, belastingen, telefoonkosten, maar ook verjaardagen door 12 en zetten elke maand 1/12e opzij. Zo heb je nooit een ZWARE maand, tenzij er onvoorziene onkosten zijn natuurlijk.

  Tip voor mama’s: je mag er verzorgd uitzien, (dat MOET zelfs), maar als ik zie wat sommige mam’s aan kleding, make-up, tijdschriften, juwelen en mama-hobby’s (naaien, knutselen of investeren in blogs) uitgeven kan ik begrijpen dat ze met één loon niet rondkomen.

  1. Ja, die jaarlijkse kosten zijn hier een pijnpunt. Het plan om die te delen is er al lang maar om 1 of andere reden lukt dat maar niet.
   Mijn man deed ooit de financiële kant maar daar zijn we na hard tegen een muur te lopen vanaf gestapt en nu ik het doe gaat het wel veel beter, hij is blij dat ik het nu doe.
   Met budgetten proberen we ook al een tijdje te werken, we oefenen nog maar het werkt inderdaad super goed!

   1. Het is niet perse on-bijbels (zwaar woord) als een vrouw het doet op voorwaarde dat er overleg is natuurlijk. ☺

    Dat delen door twaalf hebben wij vanaf dag 1 gedaan en dan is het makkelijker. Voor jullie is de overstap moeilijk denk ik.

    Het blijft oefenen. Naarmate de kinderen groter worden moet je de begroting toch aanpassen.

 2. Wij komen met één loon ook rond, al zouden we graag wat meer verdienen. Toch nog maar wat extra op de kleintjes letten 😉

 3. Wij hebben zelfs geen TV aansluiting meer sinds vorig jaar februari. We lenen wel films, gratis bij de Bib. Dit zorgt voor stroom besparing (geen digicorder, geen tv die continu aan staat…) maar ook geen abo meer.
  Bovendien is het risico van de TV daardoor veelal beperkt. (geweld, seks, grof taalgebruik)

  Mijn zoon 13 draagt wel merkkleding vaak. Maar of zijn Jack & Jones kleding (koop alleen in uitverkoop bij minimaal -50%) nu zo een meerprijs geven , dacht het niet. T-shirt kost me 5-7,5€ een trui 15-20€. Zijn nikes, 37,5€ (ook -50%), maar ik geef eerlijk toe, Nikes krijgt hij van me omdat hij anders elke maand nieuwe nodig heeft en Nikes gaan minimaal 5 maanden mee! Die zijn gewoon echt veel steviger….

  Maar ja, hij heeft dan ook maar een halve kast aan kleding en geen hele. Gewoon wat hij nodig heeft. Op een gegeven moment komen ze toch op een leeftijd dat ze een bepaalde stijl graag zien, als je wat uit kijkt valt dat best wel mee.

  Wij gaan trouwens paalkamperen/bivakzone.

  Lekker gratis met je tent het bos in. Heerlijk!

  Ik werk al jaren niet meer. Het ging niet, ik viel door de stress continu ziek. Waar ik daar geen last van heb als ik niet werk, krijg ik dus ook geen uitkering. Wij leven dus ook al jaren van 1 inkomen. Wij komen prima rond met onze 3 kids.

  1. Schoenen zijn hier ook altijd dure zodat ze er een tijd mee verder kunnen en vooral… Die kindervoetjes zijn zo belangrijk!
   Hier ook enkel wat ze nodig hebben aan kledij en dat is echt niet veel aangezien ze hier eigenlijk heel vaak in pyjama rond lopen.
   Ik besef inderdaad dat ik nu nog het geluk heb dat zelf allemaal te beslissen voor hen en dat dat niet zo zal blijven, o help :p

   Zonder tv?! Zoveel respect! Echt ik zou gek worden als ik mijn kinderen daar niet op tijd en stond achter zou kunnen zetten!

   1. Nee 🙂 In het geval van scheiding daar denk ik gewoon niet aan. Daarom ben ik niet getrouw en aan kinderen begonnen met mijn man.
    In geval van een ongeval of ziekte, daar zijn we stevig voor verzekerd waardoor ik echt jaren verder kan zonder meteen alles overhoop te moeten gooien, werken, … Ik kan in het huis blijven waar we wonen en dergelijke en dat is het belangrijkste. Dat zijn allemaal zaken die we goed geregeld hebben. Na een tijd zal ik uiteindelijk moeten gaan werken maar tegen dan zijn de kinderen hopelijk alweer heel wat jaartjes ouder en zelfstandiger.

 4. Sinds een jaar zijn we hier ook teruggevallen op 1 inkomen, en wonderwel lukt dat ook :o) De tijd die ik krijg door niet te gaan werken, investeer ik in consuminderen. Dat letten op centjes in combinatie met opvoeding, het huishouden, moestuinieren en zelf naaien zorgt er voor dat we iedere maand een deel kunnen sparen :o) Net als jullie gaan we niet echt op vakantie, want we zitten (nog steeds) in verbouwingen, maar zorgen we er wel voor dat we iedere schoolvakantie een (of meerdere) gezinsuitstap(pen) doen. We kopen eten vnl in bij de locale boer en in een voedingsgroothandel, en ook op kledij kunnen we besparen door een groot deel zelf te maken en vaak van alles in de kringwinkel te vinden. Ecologischer leven resulteert vaak in economisch voordeliger leven : handig! Ik vind het heel boeiend dat jullie thuisonderwijs geven! Je hebt er een volger bij! ;o)

  1. Die boer moet ik toch ook eens gaan zoeken hier! We wonen dicht bij velden dus dat moet wel te vinden zijn toch?
   Kringwinkel zou ik echt vaker willen langst gaan maar dat komt er dus nooit van. Nieuw voornemen op mijn lijstje, bedankt om me er aan te herinneren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.