Thuisonderwijs vs. huishouden

1-0 of nee, 100000000-0 zonder twijfel!

Mensen snappen het vaak niet… Eerst even wat voorbeelden van wat anderen zeggen.
‘Jij bent toch de hele dag thuis, dan kan dat toch niet moeilijk zijn.’
‘Laat toch GEWOON de kinderen helpen.’
‘Kan je toch gewoon doen terwijl de kinderen leren?!’
‘Kan je toch gewoon doen terwijl de kinderen spelen?!’

Natuurlijk! Zo simpel is het! Dat ik daar toch niet eerder op kwam!
Gelukkig dat er nog thuisonderwijzers zijn die me snappen alsook mijn lieve echtgenoot die absoluut niet van mij verwacht dat ik het huis spik en span, zelfs niet aan kant, hou.

Op foto’s lijkt ons huis vaak heel erg netjes, maar de realiteit is wel heel wat anders. Ik maak heus niet de foto’s speciaal zo dat het properste en netste stukje van het huis er op staat, nee daar let ik niet op, ik let eerder of het onderwerp dat ik op foto wil hebben er redelijke goed op staat, de achtergrond kan me dan eigenlijk gestolen worden. Toch wie goed kijkt zal wel al vaker een hoopje vuile was op de grond hebben zien liggen, een aanrecht vol vuile afwas of een berg spullen op mijn kookvuur, om nog maar van mijn bureau te zwijgen.

Thuisonderwijs in combinatie met het moederschap (hoewel het eigenlijk 1 is) is een dubbele fulltime job. ‘S morgens opstaan, kinderen voeden, verschonen, les, voeden, les, voeden, klaar maken voor bed, 20 keer over en weer lopen om ze in bed te houden, … Geen vrije momenten eigenlijk. Natuurlijk werken ze wel veel zelfstandig maar dat neemt niet weg dat ze me nog steeds nodig hebben. Er is dan ook nog een baby die uiteraard op tijd en stond gevoed en verschoont wil worden en een peuter die maar in zijn eeuwige peuterpuberteit blijft hangen.

Uiteraard zijn de kinderen thuis en kunnen ze helpen en dat doen ze ook en graag, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat dat vaak zoveel meer energie vraagt dat ik het gewoon liever zelf doe.

Manlief zeurt al geruime tijd om een huishoudhulp, poetsvrouw, kuisvrouw, … of hoe men het ook noemen wilt. Kortom iemand die ons huis kuist en liefst nog die halve mand strijk doet ook (meer is er niet want ik strijk enkel hemden 😉 ). Toch kwam het er nog niet van. Waarom niet? Ik zie het nut niet. Onze zolder ligt in renovatie en ons eerste verdiep (twee slaapkamers) zijn gevuld met kasten, bedden en stapels en stapels en stapels dozen (van op zolder dus). Die twee dingen zijn dus al een hopeloze zaak om te poetsen. Je kan er amper draaien of keren op dit moment. Dus blijft er enkel nog de beneden verdieping over. Ja, die kan wel stevig gepoetst worden, maar ja, hoe kan zo’n dame nu de keuken poetsen of heel de beneden dweilen als ik daar dan weer zit met 4 kinderen… Hopeloos dus. Voor de badkamer en gang zou er dan weer geen probleem zijn. Ook de ramen zouden wel eens wat vaker gebeurd zijn dan euhm… 2(?) keer per jaar.

Daarnaast komt dan ook weer mijn controledrang naar boven. Het idee dat ze dingen niet tot op de millimeter terug zet zoals ik het wil, brrrrr. En ik weet nu éénmaal dat het nooit zal zijn zoals ik het wil. Dat loslaten is een heel proces voor mij.

Dus we modderen aan. Hoewel ik wel enkele vaste tips heb waardoor het wel kan en lukt, niet alleen, dat niet. Manlief en ik doen samen het huishouden, hij zelfs nog wat meer dan ik terwijl hij uit werken gaat maar dat wil ik weer gaan veranderen. Maar tips over hoe wij het aanpakken, is voor een latere blog.

Voor nu dus enkel een goed voornemen en misschien toch nog maar eens een blik op die vele bedrijven met poetshulpen… Tips voor een goed bedrijf zijn altijd welkom!

Wil je geen enkele blog missen? Vergeet ons dan niet te volgen via de volg knop die je hier rechts op de pagina terug vind.

Volg en vind ons leuk op:
Facebook
Pinterest
Twitter
Google+
https://gewoon-wij.be/2016/04/14/thuisonderwijs-vs-huishouden/

13 gedachten over “Thuisonderwijs vs. huishouden

 • 14 april 2016 om 07:45
  Permalink

  JA! Zo ben ik dus hé! Heel het huis kuisen voor ze komt :p Echt wel!

  Spullen halveren… Ik doe echt heel vaak, heel veel weg. Ook in het speelgoed rommelen we vaak, niet genoeg maar bon dan heb ik weer ruzie met de kinderen 😉

  Beantwoorden
  • 14 april 2016 om 07:57
   Permalink

   Ik denk dat als ik een foto post van mijn kledingkast alle vrouwen die mijn blog lezen mij komen uit huis ontvoeren om te gaan shoppen :p

   Beantwoorden
 • 14 april 2016 om 08:23
  Permalink

  Ah een schoonmaakster (zoals we dat hier in Nederland noemen 😉 ) lijkt me soms ideaal (helemaal nu ik hoog zwanger ben) maar ik doe het toch liever zelf. Maar ik vind het alleen maar knap hoor. Thuisonderwijs en de rest erbij doen. Vond het runnen van een kinderdagverblijf aan huis in combi met twee eigen kinderen en het huishouden al enorm zwaar.
  En zelfs nu het kinderdagverblijf aan huis is opgedoekt is het nog druk!

  Lekker de boel de boel laten en doen waar je goed in bent 😉

  Beantwoorden
 • 14 april 2016 om 10:38
  Permalink

  Je weet dat ik heel blij ben met die stap en nu een lieve kuisvrouw heb. Je kan ze de woensdag namiddag laten komen, dan gaan jullie naar de bib en multimove.

  Beantwoorden
 • 14 april 2016 om 12:59
  Permalink

  Wij hebben een tijdje een poetsvrouw gehad die 1 keer een halve dag in de 2 weken kwam denk ik. Even was het inderdaad een hulp. Tot ze teveel van haar oren begon te maken omdat het niet opgeruimd was voor ze kwam (ik was het een keer vergeten dat ze zou komen en had de dag ervoor hard in de tuin gewerkt ipv in het huis). Ze heeft toen haar beklag gemaakt bij het poetsbureau en daarbij nog wat dingen verzonnen, zodat die mij dan weer op het matje riepen. Dat was de laatste keer. Sindsdien komt mijn schoonmoeder af en toe helpen. Manlief maakt hier de vuilbakken leeg, maar dat is zijn enige job wat het huishouden betreft 🙂 De kinderen helpen al wel wat. Speelgoed opruimen moeten ze zelf doen (al help ik af en toe om alles eens fatsoenlijk uit te sorteren), Ze laden de afwasmachine leeg, plooien al gemakkelijk te plooien was en leggen hem mee in de kasten. De oudste helpt wel al eens met dingen zoals het terras poetsen voor een zakcentje, verder leren ze vegen, afstoffen en stofzuigen, maar enkel op die dagen dat ik daar het geduld voor kan opbrengen :-p

  Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 07:05
  Permalink

  Ik weet dat mijn Amerikaanse vriendinnen die thuisonderwijs geven een echte ‘chores list’ hanteren waarbij de kinderen allerlei taken moeten doen. Kuisen, wassen, boodschappen doen, gras afrijden,…
  Ik denk dat kinderen moeten leren te helpen in het huishouden (hoe gaan ze anders later hun plan leren trekken), maar het is voor elk gezin anders. Het ene kind is het andere niet.

  Laat je niet teveel verwachtingen door iemand anders opleggen. Het is niet omdat de ene het zo doet dat jij dat ook moet.

  Beantwoorden
  • 15 april 2016 om 07:44
   Permalink

   Ze helpen hier vrijwillig maar dat vraagt soms zoveel meer energie dat ik het liever zelf doe 😉
   Nu ik moest vroeger echt niets doen thuis en toen ik dan op mijn 19 een kond kreeg en samen ging wonen trok ik echt wel mijn plan. Wij hebben nooit hulp gekregen. Je leert inderdaad door te doen maar ik vind het niet noodzakelijk om echt om die reden ze klusjes te verplichten. Ik wil dat ze zelf inzien zonder dwang dat als iedereen helpt er voor iedereen meer leuke (gezins)tijd overblijft.

   Beantwoorden
 • 16 april 2016 om 16:54
  Permalink

  Ik denk dat als je thuisonderwijs geeft het juist moeilijker is om het huis netjes te houden, iedereen loopt er ook constant rond he 🙂 dus ik begrijp het zeker dat het dan rommelig is. Bij ons thuis is het bvb. in de vakantie vaak veel rommeliger. ’s Avonds probeer ik wel altijd de keuken en woonkamer netjes te hebben, boven is het stukken rommeliger.

  Beantwoorden
  • 18 april 2016 om 09:03
   Permalink

   Het is inderdaad ook echt zo. We leven continu in huis dus is het logisch dat we ook veel meer rommel hebben daardoor tov als je kinderen de hele dag op school zitten ofzo natuurlijk. Ik sta daar eigenlijk nooit bij stil dat het een logisch gevolg is.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *