Een paar dagen geleden schreef ik een blog over hoe het huishouden er bij ons bij ligt en er kwam eigenlijk veel meer reactie op dan ik had gedacht. Velen zagen herkeninning en anderen dan weer niet. Er was soms ook goed bedoelde raad en leuke tips, dank u daarvoor. Ik schreef toen dat ik jullie nog zou laten weten hoe het ons toch lukt om met een beetje goede wil ons dagelijks huishouden toch aan kant te houden. Wel, zo dus…

– De kinderen ruimen zelf een deel speelgoed op, niet alles. De ene de auto’s, de andere de verkleedspullen. Victor loopt er wat tussendoor. De ene keer ruimt hij heel goed mee op, de andere keer zie je hem de opgeruimde spullen weer door het huis smijten. Wat overblijft ruimen wij op als ze slapen.

– Er draait minsten 1 wasmachine per dag en in het weekend vaak 2-3 per dag aangezien we toch wel aan 10 machines per week komen. 3 à 4 daarvan zijn luiers.

– Wat we proberen is om elke dag de droge was dan ook op te plooien, echter hebben we daar soms geen zin in en smijten we het in de mand en dan verdwijnt de motivatie en voor je het weet hebben we een stapel was van 1m60 (ja, net wat groter dan ik ben) en er nog wat zakken rond staan met was. Dat moeten we dus echt zien te vermijden.

– Aan strijken doe ik niet, enkel de hemden en zelfs die strijk ik enkel de ochtend van de dag dat we ze nodig hebben.

– Afwasmachine gaat dagelijks op en daarbij wordt steeds het aanrecht en het kookvuur proper gemaakt. Het enkele ding dat dan niet in de afwasmachine mag wassen we dan ook ineens af.

– Stofzuigen gebeurd hier niet op vaste momenten maar eerder wanneer we zien dat het nodig is of als Lucas zin heeft om te stofzuigen. Een keer meer stofzuigen zouden we wel eens moeten doen.

– Als er buiten wordt gespeeld dan is de tuin ook steeds elke avond volledig opgeruimd. Dat wil zeggen, fietsjes binnen, speelgoed in een kast, stoelen aan de kant, … Zeker nu met de nieuwe tuinafsluiting (onze vorige ging bij de laatste storm stuk) oogt het heel wat netter!

De grote kuis, dus dweilen, kasten met nat, ramen poetsen, … gebeurd hier veel te weinig in elk geval. Gelukkig is het ’s avonds (op de was na dan als we daar weer de motivatie even kwijt zijn) wel helemaal opgeruimd want ik kan echt niet slapen als het niet is opgeruimd. De speelhoek is altijd volledig opgeruimd (op bouwwerken na waar ze op dat moment mee aan het spelen zijn), het salon volledig opgeruimd en ook de keuken staat ordelijk en proper klaar voor de volgende dag, dat is al zoveel waard!

De kinderen helpen bij alles als ze daar zin in hebben (en wij daar zin in hebben want het vraagt vaak meer energie dan het zelf doen). Nee, ze hebben hier geen vaste taakjes en dat weiger ik momenteel ook echt. Ik wil dat ze leren dat als iedereen wat helpt er meer gezinstijd overblijft voor iedereen. Dat we samen als gezin meer leuke dingen kunnen doen. Tot nu toe gaat dat goed. Ze helpen graag en vrijwillig, ik hoef dat niet eens te vragen. Of dat zo blijft als ze gaan puberen dat weet ik niet, ik hoop in elk geval van wel.

Wij doen alles als de kinderen slapen zodat ik me overdag echt kan concentreren op thuisonderwijs. Een schooljuf staat overdag ook haar klas niet te poetsen, toch?! Manlief helpt dus mee in het huishouden. Momenteel doet hij zelfs wat meer dan ik. Charlotte zet namelijk vanaf 20:30 haar keel open en wil enkel slapen op mijn arm, in de zetel, nee ook de draagdoek is dan niet goed genoeg. Binnen de 2 minuten kan je zeker zijn dat ze slaapt, maar ho maar als je haar in haar park of bedje wil leggen. Ook papa is niet goed genoeg (lees: ze krijst dan de boel bij elkaar) dus heb ik het geluk nog even wat minder huishouden te moeten doen. Dank u, aan mijn geweldige man hiervoor!

Of er is toch 1 ding dat ik vast doe op de zomerdagen… ’s Morgens nog voor ik ontbijt maak, de was buiten hangen om te drogen (bij regen of koude of … gaat hij in de droogkast). Die haal ik ook weer af als hij droog is en vaak plooi ik al (een deel) op. Ja, ik geniet er enorm van, dat is een me time moment in de dag. Buiten in de, nu nog, koude ochtendzon de was ophangen, zalig!

Hebben jullie nog tips over hoe het huishouden makkelijk en vlot aan kant te krijgen/houden?

Wil je geen enkele blog missen? Vergeet ons dan niet te volgen via de volg knop die je hier rechts op de pagina terug vind.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!