Charlotte is 5 maanden! Slaapt ze al door? Natuurlijk niet! Of wel? Vanaf een blok van 6 uur spreken we over doorslapen dus eigenlijk wel of toch ook weer niet 😉 Snappen jullie het nog? Nee? Wel, ik leg het even uit.

Charlotte werd geboren en dronk de eerste nacht non-stop. Ik kreeg toen geen commentaar in het ziekenhuis maar ze hadden dan ook mijn geboorteplan gelezen waar in het groot op stond ‘Ik wil geen gezeur over de borstvoeding.’ Bij Victor kreeg ik wel te horen dat ik toch zeker 2 uurtjes moest tussen laten want dan zou ik ook kunnen slapen. Yeah right, alsof je kan slapen met een baby die huilt van de honger.

Terug naar Charlotte. Vanaf dat ze 2 weken was sliep ze een blok van 6 uur. Ik vond het best lastig want het was moeilijk om aan voldoende voedingen te komen zodat ze ook voldoende bij kwam in gewicht. Ik zou niet liever hebben gehad dan dat ze een nachtvoeding kwam vragen. Mensen reageerden dan ook steeds enthousiast als ik eerlijk zei dat ze al een blok van 6 uur sliep. Ik zweeg en dacht ‘Nee, niet goed, ik wil meer voedingen om haar gewicht beter te zien gaan!’ Ze sliep die blok tot 4 maand, het leek er op dat het nooit anders zou zijn dus probeerde ik overdag en in de avond wat meer te voeden, slopend vond ik dat in combinatie met thuisonderwijs.

Toen ze 4 maanden was, had ze een sprongetje. Ze wilde veel vaker aan de borst en ook ’s nachts zou dat zijn. Elk 1.5 uur tot 2 uur was ze daar en geloof het of niet ik was eens zo goed uitgeslapen, tenminste van zodra mijn lichaam dat weer gewoon was na een kleine week. Gek hé?! Vanaf toen gaat het op en af. De ene nacht slaapt ze een blok van 5-6 uur en de andere nacht staat ze er regelmatig om te eten, vorige nacht om het uur.

Toch krijg ik steeds vaker de vraag of ze al goed slaapt en elke keer antwoord ik ‘Ja.’ want dat is wat ze doet. Ze slaapt als een baby. Een baby wordt vaak wakker ’s nachts. En tot 18 maanden kan een kind lichamelijk echt wel die nachtvoedingen nodig hebben om de suikerspiegel op pijl te houden. Dit is gezond en normaal, goed voor de hersenontwikkeling enzoverder. Echter ook na 18 maanden is het nog normaal. Peuters/kleuters mogen dan misschien wel lichamelijk niet altijd meer die nachtvoedingen nodig hebben dat wil niet zeggen dat ze nog steeds heel erg klein zijn en je nabijheid nog echt wel nodig hebben.
Het is een natuurlijk instinct en als je dan nog borstvoeding geeft is het voor iedereen vaak aangenamer de borst even te geven want zo’n borst is echt wel veel meer dan voeding/drinken. Het is ook troost, warmte, liefde, nabijheid, … en natuurlijk kan je dat ook geven zonder borstvoeding maar toegegeven, wat was ik blij toen ik mijn borst had toen Victor 17 maanden was en me nog nodig had! Op 18 maanden stopte hij met drinken door de zwangerschap maar tot dan dronk hij elke 2 uur bij mij en ik was nooit moe of toch niet daardoor.

Maar zelfs nu hij 2 jaar en 4 maanden is slaapt hij nog steeds niet door. Ik denk dat de nachten 50/50 zijn als het op doorslapen aan komt. Hij is van zodra de nachtvoedingen zijn gestopt, verhuist naar zijn broers. Toch wordt hij dus nog vaak wakker en dan wil hij, jaja, drinken. Hij heeft een fles water op zijn kamer maar hij pakt ze niet zelf, toen hij dat wel deed viel hij vaak met die drinkfles in slaap met als gevolg dat hij en zijn bed nat werden. Het gebeurd ook dat hij gaat rond spoken en dan heb je een spookje aan je voeten staan, dan weten we dat hij gewoon bij ons wil slapen. Dan komt Joeri recht, pakt hem op en sleept hem tussen ons in en slapen we gezellig samen verder.

Dit alles telt trouwens niet enkel voor borstvoedingsbaby’s. Ook baby’s die kunstvoeding krijgen hebben dit nodig. Als je met kunstvoeding de natuurlijke maaginhoud respecteert (en dus niet de hoeveelheden op de doos of die menig arts aanraad) dan merk je dat ook zij hier veel meer nood aan hebben, wat dus natuurlijker is.

Hoe het komt dat het minder vermoeiend is om ’s nachts te voeden? Dat is voor een volgende blog.

Dit is onze visie en onze mening. Er bestaan trouwens ook wetenschappelijke artikels over, laat jezelf helemaal los op google. Wij maakten de bewuste keuze hiervoor bij Victor en Charlotte omdat we ons beter hadden geïnformeerd dan bij Lucas en Thibeau. Dit is geen aanval op eender wie anders doet! En ja, een gelukkige mama is een betere mama maar laat die gelukkige mama wel eerst de correcte informatie krijgen zodat zij er mee kan doen wat zij wil. Ik ben blij dat er na Thibeau moeders zijn die me niet bepamperden maar eerlijk zeiden hoe het OOK kan. Daardoor werden er veel bewustere keuzes genomen waar we ons veel beter bij voelen. Ik link graag door naar een blog van Sofie over gelukkige mama’s.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!