Haaaa, de steeds durende ‘mommy wars’. Eigenlijk erg dat ze bestaan, bij mannen hoor je dat toch niet? Toch is ook mijn man (die overigens in de bouw staat) iemand die tussen al dat ‘stoer’ manvolk trots praat over borstvoeding en wasbare luiers staat te promoten. Geen man die daar moeilijk over doet net zoals ook niemand moeilijk zal doen als een andere man zegt ‘Euh bah, wasbare luiers daar begin ik niet aan.’ of ‘Hier een fles hoor.’ Het moet dus echt wel een vrouwen/mama ding zijn blijkbaar?

De tag werd opgezet door Esther en Betty van mamazoektuit.nl maar ik zag hem bij momambition.nl

Je zal merken dat er een groot verschil is tussen wat de oudste twee en wat jongste twee kregen. Het verschil ligt hem in het feit dat ik bij de eerste twee me niet informeerde en bij de andere twee wel. Ik ging op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde artikels en wat het beste bij ons past als ouders/gezin. Dit is dus geen oordeel over anderen maar gewoon een open en eerlijke tag waar ik even open en eerlijk vanuit mijn (onze) visie op zal antwoorden. No hard feelings als iemand anders het anders doet.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Lucas kreeg van meet af aan flesvoeding, volgens mij had ik niet eens van borstvoeding gehoord. 19 jaar en ik volgde de adviezen van de mensen rond mij.
Thibeau kreeg 36 uur borstvoeding, door slechte begeleiding in het ziekenhuis (ze weigerden me enige pijnstilling te geven behalve dafalgan terwijl ik een keizersnede had gehad) schakelde ik daarna over op flesjes.
Victor kreeg met succes 18 maanden borstvoeding en stopte door de zwangerschap van Charlotte.
Charlotte drinkt al meer dan 5 maand gezellig bij mij en ik hoop dat ze nooit stopt 😉
Zie hier een paar uur oude Lucas en een 15 maanden oude Victor.
DSC06925 IMG_8615

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Lucas en Thibeau sliepen van begin af in hun eigen bedje, nu ja tenzij we met hen na hun fles in slaap vielen in ons bed.
Victor sliep 18 maanden bij ons of in zijn co-sleeper, vooral bij ons. Nu ligt hij normaal gezien in zijn eigen bed, tenminste daar start hij toch.
Charlotte die ligt heerlijk bij ons in bed, echt niet dat zij al in een eigen bed gaat hoor!
Meer uitleg over ons samen slaap avontuur lees je hier.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Lucas en Thibeau kregen wegwerp. Thibeau kreeg er zelfs brandblaren van, tot huilens toe heb ik hem staan verschonen tot hij 4.5 was en ik huilde kei hard mee, zoveel pijn!
Victor droeg 5 maanden wegwerp en God zij dank leerde ik wasbare luiers kennen. Vanaf die dag wasbaar en zo dus ook Charlotte van begin af aan in de wasbare. Nooit geen rode poep meer gezien en geef toe, ze zijn schattig toch?
IMG_1994 IMG_1137

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Lucas en Thibeau hadden voornamelijk Vtech. Met de komst van de jongsten is er nu voornamelijk speelgoed zonder geluidjes en lichtjes al hebben we er wel nog, vooral dan toettoet auto’tjes. Wat zijn mijn oren en hoofd blij dat het de minderheid is!

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
De oudste twee… Jawel, potjes en vers gecombineerd.
Victor kreeg à la rapley vaste voeding en kreeg als hoofdvoeding moedermelk tot 1 jaar. Er kwam geen potje meer in huis.
Charlotte zal Victor opvolgen.

Dragen of wagen?
Lucas en Thibeau in de buggy vanaf Victor gingen we dragen en nu hebben we zelfs geen buggy meer. Dat kan je hier lezen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Lucas was 3.5 toen hij zei ‘Ik wil geen luier meer.’ en hop hij was zindelijk. Eerder was hij er niet klaar voor.
Thibeau was op ruim 2 wel klaar om zindelijk te zijn. Had ’s nachts geen enkele natte luier meer. Toch droeg hij tot 4.5 een luier. Hij was panisch van het potje en/of de wc.
Victor draagt nog steeds een luier en Charlotte ook.
Ik weiger mijn kind te trainen.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
We zijn een gezin van 6 met 1 inkomen. Nee, ik kan geen dure merken kopen en dat wil ik ook niet. Na drie keer een broek dragen, zitten er vuistgrote gaten in. Ik moet dus toegeven dat wij shoppen in de goedkopere winkels al ging ik nog nooit naar primark.
Oh, en ook niet alle grote merken zijn altijd eerlijk. Laat jezelf maar eens los op google.
Nee, zo wil ik mijn geweten niet goed praten, wij moeten gewoon echt opletten met de uitgaven. Zie hier mijn inkopen uit zeeman en wibra van het voorbije weekend. Dit was enkel het hoognodige dus ze hebben nu voor exact 1 week aan kleding daarna is het maken dat er kledij gewassen is of in de blote poep lopen.

https://www.instagram.com/p/BE1ZJXtuWi0/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Onderhandelen vind ik een vreemd woord, overleggen klinkt voor mij beter, aan jullie om zelf te kiezen of jullie dat hetzelfde vinden of niet 😉
Overleggen en praten zijn hier prioriteit maar er zijn grenzen bij ons. Slaan is een no go. Overleggen over slaan doen we niet. Ook buitenshuis verwacht ik van mijn kinderen dat ze zich redelijk gedragen. Sowieso begrijpen Lucas en Victor (Thibeau ook maar dat valt beter mee) enkel duidelijk en korte instructies als ‘Hier komen, NU.’ Dit doe ik niet eens voor mijn plezier dus daar waar we kunnen overleggen/praten zullen we dat doen.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
Lucas en Thibeau lieten we huilen omdat dat zo ‘hoort’. Waar haalde ik het. Wat deed ik mijn kinderen en mezelf aan, auw mijn moederhart. Dus neen, Victor en Charlotte laten we nooit huilen en ook de twee grote niet als ze huilen. We zullen altijd dichtbij zijn als ze huilen. Daarom hoeven we het niet eens te zijn met elkaar, nabijheid en liefde primeren altijd.
Dit wil niet zeggen dat je hier nooit een kind zal horen huilen zonder een mama of papa in de buurt. Als ik de dochter in het bad heb zitten en er begint iemand in de living te huilen kan ik niet zomaar mijn dochter los laten en rennen naar het andere kind. Maar ik zal nooit een kind zomaar alleen laten huilen als ik in de mogelijkheid ben om tot bij hen te gaan.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!