Ja, ik kan het toch niet laten om even te bejubelen hoe leuk ik thuisonderwijs wel niet vind als het zo’n heerlijk weer is. De kinderen kunnen veel vaker buiten en dus ook veel meer hun energie kwijt.

Ik herinner me nog toen ik op school zat en dan zeker in het middelbaar (8 jaar geleden nog maar 😉 ), maar in het lager ook al (15 jaar geleden) dat ik echt continu binnen die muren zat met goed weer. Zot werd ik er van. Hoe ik me uit bed moest slepen en zeurend naar school ging want ik wilde helemaal niet binnen zitten met zo’n mooi weer.
Op zeer veel scholen is dat nog steeds zo, vooral in het klassieke onderwijs. Niet omdat ze niet buiten kunnen hoor want als ik kijk naar de scholen waar de kindjes van bepaalde vriendinnen van mij naartoe gaan dan kan het wel. De kinderen zitten veel buiten en krijgen de kans om buiten te leren en te spelen. Ik zie geweldig leuke en grote speelplaatsen vol natuur. Zalig! Dit is doorgaans in het freinetonderwijs. Het kan dus wel. Ik kijk van op een afstand mee en ik hoor steeds vaker dat ook leerkrachten in het klassieke onderwijs het anders willen en ik hoop zo dat er daardoor wat gaat veranderen. Dat alle kinderen in de zomer, maar ook winter heel veel kunnen en mogen buiten spelen en leren net zoals op die scholen van die vriendinnen van me!

Maar bon, wij geven dus thuisonderwijs en met dit weer krijg je ons dus met geen stokken binnen, sorry dus als er eens een dagje geen blog voorbij komt. Genieten van het leven staat immers voorop.
IMG_3996

Buiten leren
Met dit weer kruipen we dus heerlijk buiten met de boeken. In de tuin, naar de speeltuin, … Leren kunnen we overal. Met en/of zonder boeken. Het leuke aan buiten leren is dat je veel makkelijker even een pauze kan inlassen. Als we dat binnen doen dan vervelen ze zich al snel maar buiten niet.

Meer leren op minder tijd
Ze zitten met goed weer heel wat uurtjes minder aan tafel maar leren zoveel meer. Naast dat het goede weer hen motiveert om wat meer door te werken zodat ze wat sneller kunnen gaan spelen zijn ze gewoon ook veel beter geconcentreerd. Ook tijdens hun spel leren ze continu veel meer dingen. Ik denk maar aan schrijven met krijt, onderzoeken van beestjes, rekenen met steentjes, …

Uitstapjes
De periode om echt veel meer uitstapjes te doen is aangebroken, jammer genoeg moeten we er snel weer werk van maken want juli en augustus zijn voor ons als thuisonderwijsgezin niet altijd de leukste periodes. Dan is het overal druk en dat zijn we niet gewoon natuurlijk. In de vakantie doen wij dan ook amper een uitstap met onze kinderen. Gelukkig zijn september en oktober doorgaans ook nog leuke maanden met relatief goed weer.
IMG_3298

Gezonder
Dat veel buiten zitten, veel gezonder is hoef ik jullie uiteraard niet uit te leggen. Onze vitaminen D worden weer heerlijk aangevuld, je krijgt frisse lucht binnen en je doet er zoveel meer energie van op. Dat je humeur er instant tien keer beter van wordt is dan ook maar logisch.

Spelen, spelen en nog een spelen
Van spelen leer je dus spelen ze hier veel vaker. Ze zijn kind, ze horen te bewegen en te spelen. Met alleen boekjeskennis kom je nergens. Als ze spelen ontwikkelen ze zoveel meer vaardigheden op andere manieren. Hun denkvermogen, logisch inzicht, motoriek, samen spelen, delen, … Een spontane leeromgeving maakt dat het allemaal veel leuker wordt en ze er dus veel meer van onthouden. Spelen dus!

Zelf lekker lui zijn
Ja, naast de voordelen voor de kinderen moeten er toch ook wel echt voordelen zijn voor mezelf als thuisonderwijzer. Luilekker in een stoel met een boek, buiten in de zon. Ach, wie wil het niet. Als het warm genoeg is zo vaak in het zwembad plonsen als ik zelf wil. Ja, op zomerse dagen kan ik zoveel meer gewoon lui zijn. Binnen moet ik continu ‘brandjes blussen’ en ze bezig houden of ze gaan weer eens ruzie maken in ons kleine huisje, buiten veel minder!
IMG_3832

Nadelen?
Ja, ze slapen minder want voor 21 uur krijg ik ze dus echt niet in bed als ze buiten spelen. En kindjes die niet altijd even fris zijn, durven al eens zeuren. Tot zover de nadelen 😉

Dus allemaal naar buiten en genieten, spelen en leren maar!
IMG_3862

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!