Geen zin in heel mijn winkelavontuur maar wel interesse in de mijn ‘winkeltips met kids’ scrol dan lekker verder tot beneden.

Gisteren ging ik alleen met de kinderen naar de supermarkt. Jahaa, echt waar. Voor wie het zich herinnert, ik heb net als de kinderen een hekel aan de supermarkt dat kon je hier lezen. Toch deed ik het. We zouden ’s avonds immers nog weg moeten en manlief en Lucas moesten ook nog gaan lopen. Ik had evengoed ons avondschema strakker kunnen zetten maar ik besloot dat ik mijn echtgenoot wel wat wilde ontlasten.

Eigenlijk wilden de kinderen helemaal niet gaan. Het is niet normaal, papa zou er niet zijn, de prikkels in de winkel, … Dus gooide ik het over een andere boeg, oké misschien kan je het ook onder de noemer manipuleren gooien. ‘Jongens jullie mogen kiezen voor vandaag. Leren en werken in de boekjes of samen met mama naar de winkel.’ lang nadenken was er niet bij 😉 In een mum van tijd stonden ze vertrekkensklaar.

Hop, allemaal de auto in, de muziek luid en gaan. Ja, ze hadden er uiteindelijk best wel zin in. Halverwege viel mijn euro of eerder niet want ik had geen cent bij voor het winkelkarretje. Dat begint al goed. Mijn brein vol autisme ging al flippen. Ik ademde diep in en uit en besloot ONTSPANNEN te gaan winkelen!

https://www.instagram.com/p/BFWHxXWuWp1/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Daar aangekomen, stop ik Charlotte in de doek terwijl de grote broers, Victor los maken en uit zijn stoel helpen. Ik leg hen uit dat ik een centje ben vergeten voor de kar en wat er dus gaat gebeuren. In lidl hebben ze namelijk van die jetons die je kan krijgen als je geen kleingeld bij hebt. Met de jeton in de hand (wat al uitermate vlot ging) wandelen we weer naar buiten en nemen een karretje. Uitdaging 1 voltooid! Uitdaging 2, Victor in dat stoeltje krijgen. Zonder enige tegenspraak ging hij zitten en bleef hij de hele rit zitten, een once in a lifetime!

We waren nog niet binnen of Lucas zei dat hij met het karretje wilde rijden. Meteen ging er door mijn hoofd ‘Oh nee het is druk, hij gaat tegen iedereen botsen. Zou hij gaan racen? Slippend door de bochten vliegen? Wat als hij de rekken leeg knalt?’ met direct daarna ‘Ik haat rijden met het karretje, geef hem een kans.’ Dus hij kreeg zijn kans. Thibeau die ging vooraan op de kar staan en Lucas reed de hele tijd rustig door de winkel. Ik begeleidde hem wel de hele tijd vooraan omdat het echt wel heel druk was maar wat deed hij dat goed! Uitdaging 3, check! Thibeau bleef de hele tijd mooi op dat karretje staan of er vlak naast. Ook uitdaging 4 werd met glans doorstaan!
2016-05-13 (3)

Ik stop intussen alles in het karretje en alles gaat vlot tot ik op het einde merk dat ik wat vergeten ben. Rustig leg ik hen uit dat we nog even terug naar het begin van de winkel moeten. Zonder gemor draaien ze zich met me om en wandelen mee, wauw! Uitdaging 5, check!

Plots hoor ik een oudere dame mopperen ‘Dan kom je speciaal door de week naar de winkel en dan heb je nog last van die irritante kinderen.’ Ik wilde het graag negeren maar Lucas richtte zich meteen heel erg aangedaan tot mij ‘Maar mama, we zijn toch flink. Ik doe toch niet irritant?’ En hij had gelijk ook dus kon ik het niet nalaten toch iets luider dan nodig te zeggen dat mensen die geen kinderen willen zien beter kunnen thuis blijven en hij SUPER flink was, zij allemaal trouwens. Gelukkig was hij daarmee gerust gesteld. De dame gaf me nog wel een vuile blik, tsjah. Misschien niet geheel opvoedkundig maar ik laat mijn kinderen geen slecht gevoel krijgen voor iets dat ze niet deden.

Aan de kassa gaan de jongens flink aan de kant zitten wachten terwijl ik de boodschappen op de band leg en weer de kar in laad om vervolgens te betalen. Geen enkele keer moest ik wat zeggen! Wauw! Aan uitdaging hoeveel zit ik ondertussen al? Allemaal geslaagd in elk geval!

Dan de auto inladen. Ik weiger resoluut mijn kinderen ook maar 10 seconden alleen in een auto te laten zitten en al zeker op hete zomerdagen als gisteren. Ze bleven allemaal netjes naast de kar staan en reikten me heel wat spullen aan zodat ik ze in de zakken kon laden. Koffer toe, met zijn alle de kar weg zetten, weer naar de auto en daar kregen ze hun welverdiende koek! Die krijgen ze overigens altijd als ze mee naar de winkel gaan ook al hangen ze er het varken uit.
2016-05-13 (2)

Weer naar huis wat ook een hele beproeving was, maar deze keer niet dankzij de kinderen. Ik had namelijk op een rondpunt een tegenligger! Jahaa, echt waar een auto die tegen de richting in reed en nog kwaad was op mij ook omdat ik daar reed! Daarna vloog er een fietser uit een straat van links om voor mijn neus te gaan fietsen waardoor ik vol op de rem moest gaan staan. Uit reflex toeterde ik waarop hij zijn fiets stopte en met het ijzeren rek op mijn auto wilde meppen, gelukkig kon ik net op tijd uitwijken. Toen ik dan bijna thuis was reed er een hele groep motors op mijn vak in de tegengestelde richting omdat het file was op hun vak! Ik had gisteren duidelijk meer last met volwassenen dan met mijn kinderen!

Bon, blij dat ik veilig thuis was geraakt, begon ik direct de auto uit te laden samen met de kindjes. Ze hebben alles mee naar binnen gedragen en weg gezet! Wauw! Ik kon het dan ook niet laten om hen allemaal even bij mij te roepen, heel duidelijk en meermaals te vertellen hoe flink ik hen vond en waarom ik hen zo flink vond. Daarna kregen ze een glas limonade (wat niet gebruikelijk is bij ons thuis) en snoep, koeken, druiven, aardbeien en bessen want dat hadden ze echt wel verdiend en het was eigenlijk ook wel vieruurtjes tijd.
2016-05-13

Het grappige is dat ik elke keer zo bang ben om met hen alleen naar de winkel te gaan maar eigenlijk zijn ze altijd heel rustig als ik met hen alleen zo iets doe, hoewel ze gisteren echt wel extreem rustig waren! Ik zou beter meer angst hebben om het met het gezin samen te doen 😉

Ik ben kei trots op mezelf en vooral de kinderen dat we dit alleen deden, zonder dat er een weerbots kwam daarna thuis! Voor sommigen met evenveel of meer kinderen lijkt dit banaal maar voor ons is het heel wat.

Winkeltips met kids
Tip
: Wees zelf rustig en de kinderen zullen doorgaans ook veel rustiger zijn. Doordat ik echt mezelf had voorgenomen in elke omstandigheid rustig te blijven, straalde ik dit ook af op de kinderen. Misschien moet ik deze tip maar gewoon altijd onthouden voor mezelf.
Tip 2: Vertel steeds heel duidelijk wat je wel en niet gaat doen en hoe alles gaat verlopen. Gebeurt er iets onverwachts, leg dan alles met duidelijke taal uit.
Tip 3: Wees niet te streng voor de kinderen, de vrijheid om met de kar te rijden, zorgde er voor dat er al niet van in het begin een discussie was waardoor het verdere verloop ook vlotter ging.
Tip 4: Laat ze helpen.
Tip 5: Maar vooraf duidelijke afspraken over wat je van hen verwacht. Wat kan en niet kan. Of ze al dan niet koeken of snoep zullen mogen kiezen enzoverder.

Hebben jullie nog leuke en nuttige tips?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!