Onze kinderen hebben weinig fantasie, zullen zelden zelf wat bedenken. Iets uitwerken zelfstandig deden ze nog nooit. Toen plots gebeurde waar deze blog over gaat was ik zo intens gelukkig. Ik liep de hele tijd te grijnzen van geluk en trots.

Zit je op een rustige, regenachtige vrijdag achter je computer als plots je oudste zoon naast je komt staan en het als volgt gaat:
‘Mama, ik heb een idee. We moeten drie bakken hebben. Zo heeft elk kind zijn eigen bak, Lucas, Thibeau en Victor. Ah ja mama, en daar moeten deuren in dan kan niemand speelgoed afpakken. Ja mama, anders is het ruzie hé! Misschien wel van karton mama, ja van karton of nee hout. Maar het is hier te klein mama, hoe moeten we dat oplossen. Ik ga er over nadenken mama. Ik ga een plan tekenen.’
Ik kreeg er geen letter tussen hé! Hij bleef maar praten!

Toegegeven, GENIAAL idee! We overwegen het al lang zo’n hoekje voor elk kind maar ons kleine rijhuis is nu éénmaal te klein daarvoor, zelfs een apart bureau kan hier niet binnen.

Hij kruipt op een stoel aan de printer en sleurt tussen de kladbladen een A3 blad uit. Hij pakt een potlood en pen en gaat tekenen. Ik had nog niets gezegd buiten dat ik het een goed idee vond.

Hij tekent een huis. Zo moet zijn bak er van buiten uitzien. ‘Mama met deur en op die deur moet een bol want anders kunnen we de deur niet open doen hé! Oh ramen, ja twee ramen anders kunnen we niet naar buiten kijken en speelgoed kiezen. Ah ja hé mama?! Ooooh, een dak mama! Ja anders is het open vanboven dus er moet een dak op.’

IMG_20160520_112310

Dan gaat hij de binnenkant tekenen waarbij ik al even wil zeggen dat mijn mond open viel toen hij zelfstandig het woord ‘bureau’ juist schreef.
‘Een bureau mama en daar moet een lamp op. Oh ja en een kast en een stoel en dan ook nog de grond om op te spelen. Ah ja, en vanachter moeten ook nog twee ramen in het huis.’ (die tekende hij dan in de vloer 😉 )

IMG_20160520_112623

‘Zo mama, het is af, zo moet het er uit zien.’
Ik opper toch nog even dat ons huisje echt te klein is.
‘Mama je zet gewoon twee bakken aan elkaar. 2 in de speelhoek en 2 in de living en dan maak je ze een beetje kleiner. Dat kan wel binnen ze mama we gaan dat wel afregelen.’
Zo simpel is dat toch niet?

Plots graait hij de vouwmeter van mijn bureau, pakt zijn papier en potlood en verdwijnt naar de speelhoek. Ik loop achter hem aan, dit moet ik zien! Hij vouwt de meter open en gaat op de grond liggen. Nauwkeurig meet hij hoe breed, diep en hoog zijn huis moet zijn. Dan besluit hij dat het uit hout moet worden gemaakt.

‘Oh mama, ik vergeet de ramen en deur.’ Hij gaat verder met meten. Hij wil een huis van 101 cm breed met daarin een deur van 50 cm breed en daar twee ramen naast van 41 cm. Ik laat hem maar. Het is zo zalig om hem bezig te zien.

IMG_20160520_114708

We hebben besloten dat hij zijn ‘Bak om alleen te zijn’ ook écht mag maken uit karton, hout is wat duur want het kan echt niet blijven staan, daarvoor zal het te groot zijn. Hij zal bij het maken dan wel merken dat zijn afmetingen niet kloppen en dan gaan we samen uitrekenen hoe het wel kan.

Thuisonderwijs zou geen thuisonderwijs zijn als we hier geen heel thema rond zouden bouwen uiteraard.

Hij sloot na ruim een uur zijn architectenkunsten af met ‘Mama, ik ga mijn bak verkopen op Hout(en) Spel.’

IMG_20160520_115338

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!