Na een weekendje er tussenuit te zijn geweest op de blog wegens ziekte, ben ik half genezen weer terug. Ik moet immers weer zelf instaan voor de kinderen voor 13 uur lang vandaag dus dan zal een blog schrijven ook nog wel lukken 😉

Iets waar ik minstens een keer per week een vraag of krijg is over hoe dat zit met een financiële tegemoetkoming van ‘hogerop’ bij thuisonderwijs in België. Tsjah, ik zou daar heel kort in kunnen zijn. Die is er niet maar ik wil er toch graag een beetje meer uitleg en vooral mijn mening over kwijt.

Studietoelage
Iedereen met een kind op school kan een studietoelage aanvragen. Deze kan je krijgen als je binnen een bepaalde categorie valt qua inkomen. Welke dat net is dat weet ik niet, google kan je vast helpen. Ook moet je kind een bepaald aantal halve dagen gaan (in de kleuterschool) om hier recht op te hebben. Lucas ging namelijk in de derde kleuterklas quasi niet naar school waardoor onze studietoelage werd afgewezen. Thans, heb je wel recht op de studietoelage als je kleuter niet naar school gaat wegens langdurig ziek zijn en dat was hij. Lucas werd een gans schooljaar thuis geschreven door kinderarts en daarna door een kinderpsychiater. We hadden dit natuurlijk kunnen aanvechten maar serieus? Zijn er veel mensen met een langdurig ziek kind die zo’n gedoe aangaan om hun recht op die 80 euro te gaan aanvechten? Alsof je niets beters te doen hebt dan?! Dat weten ze volgens mij goed genoeg bij de overheid. We hebben trouwens alle ziektebriefje bij de school binnen gegeven dus het is niet dat hij als (onwettig) afwezig stond opgeschreven in ‘het systeem’.

Bij kinderen die thuisonderwijs volgen, veranderd het allemaal. Zeg maar ‘dag dag’ tegen de studietoelage.

Nota: Binnenkort verandert dit systeem en verdwijnt de studietoelage en komt er een participatiebijdrage ik ga hierop verder bij het stukje over kindergeld.

Kindergeld
Je kindergeld blijft hetzelfde als je kind thuisonderwijs krijgt.

Voor schoolgaande kinderen is dit ook zo, tenminste dit zal zo blijven voor alle kinderen die geboren worden voor 1 januari 2019 want dan verandert het systeem. Ik ga het hier enkel hebben over de participatiebijdrage en niet over de rest van de nieuwe wet.

Ik splits even op:
– Voor kinderen vanaf 3 jaar die ingeschreven worden in de eerste kleuterklas, vervolgens 100 halve dagen naar school gaan en daarna zich inschrijven in de tweede kleuterklas wordt er een toeslag uitbetaald van maar liefst 300 euro per kind! Ocharme, al die kinderen die niet klaar zijn om al naar school te gaan maar waarbij de ouders die 300 euro echt wel kunnen gebruiken om hun kind te onderhouden. Recht het systeem in tegen het welzijn van het kind, dankjewel overheid! Want ja, ik vind niet dat je de ouders veel kan verwijten als ze die 300 euro echt broodnodig hebben om hun kind te onderhouden. Oh ja, en dit terwijl er op deze leeftijd GEEN leerplicht is!
– Vanaf 5 jaar is er een toeslag van 35 euro per jaar.
– Vanaf 12 jaar, een toeslag van 50 euro per jaar.
– Vanaf 18 jaar, een toeslag van 60 euro per jaar.
(bron: de redactie)

Voor thuisonderwijs verandert er dus niet. Geen participatietoeslag.

Leerkrachtenkaart
Leerkrachten hier in België hebben recht op een leerkrachtenkaart, wacht ik vul even aan. Zelfs het personeel op het secretariaat heeft er vaak 1! Met zo’n kaart krijg je massa’s kortingen overal. Bij uitstappen, abonnementen, educatief materiaal, … Je krijgt toegang tot heel wat online mogelijkheden. Maar vooral de financiële kortingen zijn enorm!

Ik als thuisonderwijzer en dus diegene die instaat voor het onderwijs van mijn kinderen heb hier geen recht op. Ik moet diezelfde leermiddelen, schoolboeken en materialen kopen. Ik moet diezelfde uitstappen doen maar wel aan volle prijs want ik heb géén recht op zo’n kaart! Ah nee, stel je voor dat we ze ook privé zouden gebruiken. Moet ik er misschien een tekeningetje bij maken wat leerkrachten doen? Ik wil geen leerkrachten slecht maken hiermee maar het is wel wegen met twee maten en gewichten. Zij doen exact waarvoor wij geen leerkrachtenkaart krijgen. Dit niet de fout van de leerkrachten! Dit is wederom een fout van ‘het systeem’.

Andere bijdrages bij thuisonderwijs
Niets! Je stuurt je formuliertje op, je krijg een brief van 4 zinnen terug dat het is goedgekeurd en trekt vervolgens je plan. De eindtermen staan nog net op de site van de overheid en daar stopt het dan. Scholen krijgen subsidies per kind dat ingeschreven is bij hen op school en ik kan je verzekeren dat ik met de helft van dat bedrag 2 kinderen een volledig jaar thuisonderwijs kan geven. Zonder ook maar 1 leermiddel zelf te moeten maken of ergens op te moeten besparen. En dan spreek ik nog niet over de bedragen voor kinderen met zorg.

Uiteraard snap ik echt wel van waar die bedragen komen en snap ik ook wel dat die nodig zijn in het onderwijs. Infrastructuur, busvervoer, materiaal, elektriciteit, verwarming, uitstappen, … Je hoort me dus niet zeggen dat scholen te veel krijgen want als ik zie hoe op veel scholen bepaalde dingen geschrapt worden en ik hoor hoeveel leerkrachten spullen zelf kopen voor de leerlingen met hun eigen centen dan ben ik er van overtuigt dat die bedragen zeker niet nog meer mogen zakken, integendeel.

Ik praat dus over thuisonderwijs. Ook wij moeten net als de scholen materiaal aankopen, uitstappen doen, ons huis voor de kinderen verwarmen, … Onze kosten liggen torenhoog. Een handleiding van de methode wiskunde die wij gebruiken kost 117.50 euro, zo zijn er 2 handleidingen per jaar. Dan zijn er nog de toetsenbundels, werkboeken, correctiesleutels en extra oefenschriftjes indien je kind dit zou nodig hebben. Je zit al snel op 500 euro. Dit gaat dan enkel over wiskunde. Uiteraard weet iedereen dat je niet enkel wiskunde hoeft te leren in je hele leven.
Knutselmateriaal, uitstappen, … het kost allemaal handenvol geld.

Als je als thuisonderwijzer hier een opmerking over maakt naar de buitenwereld of zelfs de overheid (want uiteraard geven die dezelfde reactie) dan is het antwoord ‘Tsjah, je hebt er zelf voor gekozen.’ maar dat is het hem dus net. In ons geval werden we wel gedwongen tot die keuze omdat ‘het systeem’ faalde maar zelfs al zou het echt volledig uit vrije keuze zijn geweest… De grondwet zegt dat er VRIJHEID van onderwijs is, maar wees eens eerlijk, hoeveel vrijheid is er? Hoeveel mensen kunnen die kosten dragen met 1 inkomen? Ook wij moet elke maand tellen en krabben. Maar de overheid stuurt wel inspectie en eist dat we aan de eindtermen voldoen. Dat onze kinderen een volwaardig onderwijspakket krijgen dat evenwaardig staat aan dat van ‘het systeem’. Ze eisen veel en voeren controles uit en verder… Geen ondersteuning, geen uitleg, geen aangeboden leermiddelen, geen tips en trics en al zeker géén financiële steun. Want zelfs die kleine studietoelage of voor de komende generatie de participatietoeslag is niet voor kinderen die thuisonderwijs krijgen.

De overheid geeft dus NIET elk kind evenveel kansen. Enkel die kinderen die in ‘het systeem’ meedraaien…

Let op: Ik klaag niet! Ik ben blij dat wij het toch kunnen en als ik daarom tweedehands kledij moet dragen of kledij uit de zeeman dan is dat maar zo. Als ik daarom niet elk jaar op vakantie kan dan is dat maar zo. Als ik daarom in een klein huis moet wonen dat nota bene vol verborgen gebreken zit (meer wil ik hierover niet kwijt tot alles hieromtrent rond is) dan is dat maar zo. Want ja dat is ONZE KEUZE. Omdat wij vinden dat ONZE kinderen hier het meest mee geholpen zijn en dit voor onze kinderen de beste keuze is. Jammer genoeg zijn er nog kinderen waarvoor dit de beste keuze zou zijn en waar de ouders niets liever zouden willen maar dit financieel niet kunnen dragen. En dan ga ik me de vraag stellen waar de prioriteiten van de overheid liggen? Het welzijn van hun burgers en met name in deze situatie de kinderen of bij hun portemonnee want zij hebben uiteraard financieel geen problemen?

Wanneer spreken we over vrijheid van onderwijs? Als je zelf mag kiezen of als je dat ook effectief kan op alle vlakken?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!