Wij vieren vaderdag in maart, tsjah geboren en getogen in de provincie Antwerpen. Echter viert de rest van het land dat binnen een kleine 2 weken en daarom post ik graag wat meer over een knutselwerkje dat we de voorbije week maakten. We maakte het gewoon voor ons plezier. Omdat we graag zomaar iemand blij maken en een cadeautje voor papa dus gewoon leuk is.

Dit is iets dat je kan doen met kinderen van alle leeftijden. Nu ja, voor kleuters is het nog wat te moeilijk maar vanaf 5 à 6 jaar is het zeker doenbaar en het leuke is dat het ook nog kan voor kinderen van 10-11-12 jaar. Ikzelf vond het trouwens ook leuk om te doen!
Ikzelf ben overigens geen held in tekenen, helemaal niet! Dat mag je echt letterlijk nemen. Dus als ik dit kan, dan kan iedereen het.
Wil je dit toch met kleuters doen, dan kan je de tekening best zelf maken en ze daarna stiften geven om het in te kleuren.

Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Wat je nodig hebt is een zwart-wit foto van het kind met papa, plastiek insteekmapje, permanent marker, printer/kopieermachine en waterverf (met borstel en een bekertje water uiteraard).

Je zet papa met het kind voor de lens en maakt wat foto’s. Foto’s vanaf de borst zijn voldoende. Ten voete uit maakt het al direct heel wat moeilijker omdat er dan veel meer fijnere lijnen bij komen zoals benen die dunner zijn enzo. Het kan wel, maar zorg dan zeker voor een stift die dun genoeg is. Ik had maar 1 stift die effectief ook droogde en die was behoorlijk dik.

Je print de foto in zwart-wit af. Wij kozen voor A4 formaat. De foto stop je dan in het mapje. Vervolgens ga je met de stift alles overtekenen zoals bij kalkeerblaadjes (dat is de enige naam die ik er voor ken 😉 ). Met alles bedoel ik niet elk detail. Hou ogen simpel met fijne lijntjes net als de mond. Ga geen tanden tekenen bijvoorbeeld. Ook bij het haar hoe je niet elke haarspriet te gaan tekenen en ook bij kledij vermijd je best elk lijntje over te tekenen. Teken enkel dat wat van belang is om je tekening mooi te maken. Less is more. Nu ja, onze kinderen zijn nogal eigenwijs dus de ene tekende toch wel veel haar en de andere vond dat papa zijn ogen op de foto te klein waren. Laat dat zo, het is immers een cadeau van hen voor papa. Plezier staat voorop en papa vind het heus prachtig.

Als je klaar bent laat je de stift drogen, dat is echt maar een minuutje of twee. Hop, foto uit het mapje en het mapje op de kopieermachine en dan kan je zoveel kopietjes gaan maken als je zelf wil. Hier wilden ze er graag 5 dus kreeg elk kind 5 kopie’s. Dan is er nog maar 1 ding te doen. Schilderen maar!

Na afloop kan je er nog alle kanten mee op. Inscannen en een fotoproduct mee maken, een kader voor knutselen, gewoon in een kadertje steken, een leuke tekst op de achterkant plaatsen, … Wij hielden het heel simpel en bundelden ze, gezien de hoeveelheid, gewoon samen.

Veel plezier!

Misschien nog leuke tips voor vaderdag:
– zelfgemaakte sleutelhangers
– zelfgemaakte fotopuzzel

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!