Voor het derde jaar op rij vulde ik de verklaring van huisonderwijs in voor het volgende schooljaar. Jahaaa, we gaan er nog een jaartje tegen aan maar dat hadden jullie vast al wel door na mijn blogje over het voorbereiden van het volgende schooljaar.

Ik weet nog toen ik de eerste keer die verklaring invulde dat het al eind augustus was. Dat wil zeggen, de verklaring moet binnen zijn ten laatste op de derde schooldag van het nieuwe schooljaar, niet verzonden, effectief ingediend! Daarna krijg je een bevestigingsbrief dat je kind in orde is met de leerplicht en klaar. De eerste keer kwam die brief hier dus pas eind september aan! Wat een stress! Want stel je voor dat die verklaring verloren was gegaan met de post want realistisch gezien, gezien het aantal dingen die hier met de post verdwijnen, kan dat! Ik was dus pas eind september 100% zeker dat onze oudste zoon in orde was met alles.

Vorig jaar diende ik alles al eind juni in. Zo zou ik tenminste die brief hebben voor het nieuwe schooljaar startte. Ik diende deze keer ook mijn verklaring in via mail. Ik kreeg toen al snel een bevestigingsmail dat het in orde was en ik een brief zou ontvangen en dat klopte ook, een week later was de brief er al. Dat gaf me rust.

Deze keer diende ik hem nu al in. Dat ligt deels aan mijn collega thuisonderwijzers die al overijverig er mee bezig waren. Ik had dus alles open staan op mijn computer voor het moment dat ik eens tijd moest hebben. Moet je weten dat ik hier voorlopig van 8 uur ’s morgens tot 1 à 2 uur ’s nachts rond ren als een kip zonder kop. Thuisonderwijs, huishouden, de webshop, kinderen, koken, … Ik loop van links naar rechts en rust veel te weinig en ja, daardoor ben ik nu al bijna een week ziek en kon ik ook een week niet gaan hardlopen. Ergernis er bovenop!
Tijd om die verklaringen in te vullen zou ik dus niet snel hebben en dit jaar zou ik er voor het eerst twee moeten invullen want ook zoon 2 is leerplichtig vanaf volgend schooljaar. Gisteren maakte ik er dus maar even tijd voor want ik zag het al zo gebeuren dat ik ze zou vergeten in te vullen en dan staan we daar mooi natuurlijk!
Ze werden direct gemaild en 2 uur later had ik al bevestiging dat ik de brief begin juli mocht verwachten. We zijn dus al gerust.

Voor wie de verklaring zoekt, die vind je hier.

Voor wie wil weten hoe ik deze invul. Wel, ik ben eerlijk. Volgens mij ben ik 1 van de weinige thuisonderwijzers die denkt ‘Ik vul snel wat in en als ze het willen zien, ze hebben mijn adres.’ Waarom ik zo denk? Dat is heel eenvoudig. Ik had gisteren nog niet alles ingediend of een paar uur later besloot ik dat ik misschien toch de methode van spelling voor Lucas wil gaan veranderen. Tsjah, de methode die dan op de verklaring staat klopt dus al niet meer.
Is dat een ramp? Natuurlijk niet! Inspectie zal begrijpen waarom we dat doen en inzien dat wij ons aanpassen naar de noden en behoeftes van ons kind. Die zitten hier heus niet met die verklaring voor hun neus te overlopen of het wel klopt wat je schreef. Hier en hier kan je meer lezen over hoe onze inspectie dit schooljaar verliep.

Wat schrijf ik dan wel? Ik bezorg jullie even een inkijk in de verklaring. Nu ja, of toch de 4 vragen die van belang zijn want al de rest is puur informatie over wat je naam is en waar je woont. Het stelt dus niet veel voor 😉

verklaring 1
Zoals ik zei, ik ben to the point. Ik ga echt niet elk vak opsplitsen met mijn naam er voor. Mijn tijd weet je nog?

verklaring 2
Ik vermeld heel duidelijk de beperkingen van Lucas omdat dit van belang is voor de inspectie. Lucas heeft namelijk een vrijstelling hierdoor en dat wil zeggen dat hij ‘anders’ bekeken wordt. Hij moet niet voldoen aan de eindtermen en niet meedoen met de verplichte examens. Toch streven wij daar naar want we vinden een diploma heel belangrijk dus beperkingen of niet wij zetten alles in op een volledige integratie in de maatschappij (wat dat dan ook mag betekenen) mét diploma, niet tegenstaande dat het belangrijk blijft om te vermelden want stel dat hij om 1 of andere reden toch weer ‘crasht’ dan moeten wij geen extra druk op hem leggen maar kunnen we hem rustig op zijn positieven laten komen. Zo zal hij er sneller weer bovenop raken en gelukkiger door het leven gaan. Want voor ons primeer welzijn en welbevinden en niet de leerstof.
verklaring 3
Wat ben ik uitgebreid geweest deze keer! Ik zou daar elk spel, elk leermiddel, elk boekje, … kunnen vermelden maar daar hou ik me niet mee bezig. Het verandert continu. Dit was voor mijn doen dus al heel erg uitgebreid.

De ene gelooft dat als ze veel schrijven ze daarmee de inspectie wat langer kunnen weg houden, de andere gelooft er niet in. Ik geloof er niet in en ondertussen leerde ik dat inspectie niet wil zeggen dat je drie koppige draken die vuur spuwen over de vloer krijgt. Nee, het waren echt heel vriendelijke mensen die gewoon hun job kwamen doen, dus ik ben er niet bang meer voor. Zolang je doet wat je moet doen, komt alles in orde en moest je toch pech hebben dat je bevooroordeelde inspectie krijgt, want ja per uitzondering gebeurde dat blijkbaar in het verleden wel eens. Dan kan je je verslag aanvechten en als het echt blijkt te zijn dat je voldoende in orde was dan is dat zo weer recht gezet. En los daarvan komt er dan toch weer een nieuwe inspectie kort daarna met andere inspecteurs en hoe groot is de kans dat je twee keer een ’tiran’ treft? Dus nee, doen wat je moet doen als je thuisonderwijs geeft en je hoeft nergens bang voor te zijn.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!