Om het niet te lang te maken splits ik even mijn wasbare luierverhaal op in 5 stukjes omdat we ook drie merken actief gebruiken of in het geval van little lamb, gebruikt hebben. Daarnaast zal er nog een blogje volgen over de wasbare doekjes die we gebruiken en eentje over hoe vaak wij wassen en onze algemene bevindingen over wasbare luiers. Kortom een hele reeks wasbare luier blogjes in de maak.

We hadden enkele merkloze en een hele set bambino mio maar die hebben we amper gebruikt. We kregen ze allemaal gratis en geen van al kon mijn voorkeur wegdragen. Bambino mio prefold hebben we wel een tijd gebruikt als nachtluier bij Victor maar echt fan waren we niet.

We gebruiken wel al meer dan 2 jaar heel actief alva baby, de eerste 5 maanden voor Charlotte little lamb en sinds kort ook bamboolik.

Deze blog is dus eerst voor little lamb. Waarom eerst little lamb? Wel, wij gebruikten de tweedelige voorgevormde bamboo luier maat 1. Maat 1 wil zeggen voor kleine baby’s tot 9 kg. Little lamb luiers zijn niet de goedkoopste luiers maar ze doen geregeld een sale en dan kan ik jullie maar beter aanraden om je slag te slaan! Had ik deze luiers ontdekt als eerste luiers dan had ik vast nooit enig ander merk gebruikt.

Little lamb luiers bestaat dus uit een tweedelig systeem wat wil zeggen de luier (+ booster/inlegger) en een overbroekje. (Ze hebben ook andere soorten)

Waarom little lamb tweedelig? Wel, zoals ik dus zei gebruikten we al heel lang alvababy maar deze waren te groot voor onze mini baby’s met slanke billetjes. Ik zocht dus een alternatief. Liefst een goedkoop alternatief omdat ik ze maar een klein half jaar zou gaan gebruiken. Ik bestelde dus 20 happy flute luiers via aliexpress. Menig wasbare luier mama was er tevreden over. Toen ik die kleine vrolijk kleurende luiers binnen kreeg, was ik dolenthousiast. Tot ik ze in gebruik nam. Twee weken lang, de eerste twee weken van Charlotte haar bestaan, heb ik gevloekt dat het geen naam had. Echt mijn vergiet voor mijne pasta af te gieten laat minder door! Een half uur had ze de luiers aan en ik kon heel mijn kind gaan omkleden. Ze liggen hier nu dus allemaal in een mand om ooit te gaan gebruiken als poppenluiers. Ja, de poppen zullen aan luiers geen tekort hebben.

Dus maar weer over op wegwerp van een niet nadergenoemd alom gekend merk. Elke keer we zo’n wegwerp luier na de nacht even naast het luierkussen legde om daarna in de vuilbak te gooien, zagen we een grote natte plek op onze tafel! BAH!!! Ze lekken niet, ze ‘zweten’ gewoon zo hard! Na een week waren we de stank van wegwerp ook zo beu dat er wel iets moest gebeuren om die eerste maanden te overbruggen. Ja, je beseft pas hoe hard wegwerp stinkt als je ooit een tijdje wasbare luiers hebt gebruikt. Al snel zag ik dat er een sale was bij little lamb. De prijzen waren al een stuk aantrekkelijker maar nog steeds behoorlijk duur. Ik had me al voorbereid op een lang zeurscenario bij manlief maar nee hoor, zelfs hij was de stank en natte plekken meer dan beu na een week dus ik mocht al snel bestellen.

De luiers kwamen snel toe en een paar dagen later (na 48 uur weken in water) gingen ze voor het eerst aan de poep. Oké, dat was best een dik pak voor zo’n kleintje ten opzichte van wat we gewoon waren maar ach het stond zo schattig! Direct was ik heel tevreden. Ze absorbeerden goed, zaten leuk, waren zacht en vooral… Wat waren ze makkelijk in gebruik! Geen inleggers infoefelen maar er los in van zodra dat nodig was. Geweldig!

Mijn man had echter 1 eis bij dit tweedelig systeem. Voor elke luier een ander overbroekje en ik kon hem daarin wel volgen maar het maakte alles natuurlijk veel duurder. De meeste wasbare luiermama’s die met tweedelige luiers werken hebben namelijk 4 overbroekjes per 20 luiers ongeveer. Bij gewoon urine gaan ze de luier verschonen en het overbroekje te drogen hangen voor de keer daarna en zo werken ze dan afwisselend tot hun luierwas op moet of er stoelgang in zit. Mijn man (en ikzelf ook) zijn daar geen fan van. Wij kochten dus bijna evenveel overbroekjes als luiers. Bijna, want de overbroekjes zijn 4x zo snel droog dan de luiers dus konden sneller weer in gebruik genomen worden na het wassen.

De luiers maat 1 zouden gaan tot 9 kg, wij zijn gestopt rond 6 kg omdat ze de nacht niet meer hielden. Maar afgezien van 1 inlegger en een fleece inlegger (voor droge billetjes) stopte we er geen extra in wat ook een optie was om ze langer te gebruiken. Echter konden de alvababy luiers inmiddels en mijn voorkeur ging naar de leuke printjes dus werden de little lamb luiers aan de kant geschoven.

De little lamb luiers zijn dus zeker een aanrader! Zoals ik zei, moest ik deze als eerste luier hebben gehad, ik denk niet dat ik ooit aan alvababy was begonnen. Ze mogen dan wel duurder zijn maar wat een fijne luiers zijn het!

Binnenkort (als ik zeker ben dat het een paar dagen heel goed weer is) worden ze allemaal gestript (ontsmet) en te koop gezet want ook al is baby’s krijgen hier geen definitief afgesloten hoofdstuk, we kunnen niet alles blijven verzamelen voor een baby die er niet zeker zal komen. Moest er dus interesse zijn in ruim 26 luiers en 21 overbroekjes dan geef je maar een gil.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!