Ik moet zelf even grijnzen bij de titel. Nooit gedacht dat ik hier mee bezig zou zijn met een kind. Ik heb autisme, mijn borden staan op kleur gesorteerd. Ik heb een zoon van 7.5 met autisme, hij sorteert alles op kleur. Ook de zoon van 6.5 sorteert alles op kleur. Stel je dus even voor dat je in zo’n gezin te horen krijgt dat een moeder haar kleuter, nee hij is nog peuter tot september 😉 , gaat leren sorteren op kleur. Nu ja, ik ga het hem niet leren, eigenlijk is hij er al best goed in. Toch wil ik jullie vertellen hoe wij er de afgelopen dagen actief mee bezig waren.

Victor begint stilaan meer interesse te tonen in kleuren. Zo zat hij een paar dagen geleden met de duplo te spelen. We hebben door de jaren heen namelijk ontzettend veel duplo verzameld maar de enkele blokjes, daar wordt toch echt wel het meeste mee gespeeld. Nu ja, gespeeld… Plots zat Victor er mee te spelen op dezelfde manier als zijn broers deden rond die leeftijd. Hij maakte allemaal torentjes in dezelfde kleur en zette ze mooi naast elkaar op een rijtje. Ik had toen eigenlijk helemaal niet door dat hij ze op kleur sorteerde, ik ben het namelijk zo gewoon dat mijn kinderen die torentjes maken, zo gewoon dat ik zelfs geen foto meer nam.
Dit is wel een activiteit die je begeleid met je kleuter kan gaan doen als je dat wil.

Wat later viel me op dat hij onze kleurpotloden en stiften zat te sorteren aan tafel en op een rijtje legde. Zelfde verhaal als met de duplo…

Eergisteren waren ze bij onze buren nieuwe ramen aan het steken dus was er best wel wat lawaai waardoor Victor geen middagdut kon doen. Geen ramp, hij slaat in het weekend wel vaker dutjes over. Ik zou hem echter wel wat moeten zien bezig te houden terwijl de jongens aan tafel zaten te werken. Ik gaf hem dus voor het eerst de insteekparels. Hij begon ze gewoon in het bordje te duwen. Goed voor zijn motoriek dacht ik. Tot ik het idee kreeg enkele potjes te pakken. Ik stopte in elk potje een steekparel van een bepaalde kleur en deed aan Victor voor wat ik wilde doen. Enthousiast ging hij snel sorteren. Verbaasd keek ik toe hoe vlot dat ging. Toen begon natuurlijk mijn euro te vallen dat hij de dagen ervoor ook al zo’n dingen deed.
13424000_884125251691306_3734304449237997057_n

Na 2 uur steekparels steken en sorteren en weer door elkaar gooien zag ik hem plots de steekparels op de voorbeeldprenten leggen. Eerst vond ik het gewoon grappig gevonden en ook hier zag ik weer eerst het motorische voordeel, hij wilde ze namelijk heel precies op de bolletjes op de prent leggen en dat was niet zo makkelijk. Echter toen ik dichterbij ging kijken zag ik dat hij ze niet enkel op de bolletjes wilde leggen maar ook nog eens op dat van de juiste kleur! Wat inventief is dat kleine ventje seg! Uiteindelijk was hij meer dan 3 uur onafgebroken met de doos steekparels bezig!
13509019_884174598353038_7995006300581789214_n

Het was wel duidelijk, sorteren op kleur kan hij al, al kan hij de kleuren zelf nog niet onderscheiden bij naam, enkel ‘blauw’ kan hij juist aanduiden. De activiteiten zijn dus nog niet helemaal nutteloos, naast het plezier dat hij er uit haalt, hoort hij ook steeds de kleuren. Zijn broers zeggen ze regelmatig voor en ook ik zeg ze op tijd en stond, hij vraagt het ook af en toe. Hij steekt dan heel schattig een steekparel ofzo in de lucht en maakt een ‘euh’ geluidje waarmee hij wil aangeven dat we de kleur zeggen.

Toch wil ik hem wat meer uitdaging gaan geven dus maakte ik gisteren een prent met afbeeldingen in verschillende kleuren. Zo moet hij niet enkel de kleuren gaan matchen maar ook de juiste prent. Ik ben er zeker van dat hij razend enthousiast gaat zijn maar of hij het al gaat kunnen dat weet ik niet. Hij slaapt op dit moment nog. Via facebook ga je het zeker te weten komen.
13445422_884913591612472_3987214564728423167_n 13517630_884913561612475_6027290709897342711_o

Er zijn nog 101 andere manieren om je kind de kleuren te leren (sorteren). Hoe doen jullie dat?

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!