Echt waar… Mensen staan soms met open mond te kijken als ik hen vertel wat wij aan visualisatie hebben. Ze vragen me dan steeds hoe ik er bij kwam dit zo te gaan doen en waarom zo uitgebreid. Heel simpel… Thuisbegeleiding leerde het me een aantal jaren terug.. Daarna met wat tips van andere ouders en vast ook wat aanleg 😉 De combinatie van die drie maakt dat we nu een pictogrammen paradijs in huis hebben. Sinds de nieuwe blog (nu een dik jaar geleden) blogde ik nog niet echt over onze eigen visualisaties in het dagelijks leven, wel over de onderwijsvisualisatie. Nu ja, ik postte er wel al eens foto’s over hier en daar maar dat was het dan.

Toch besluit ik er vandaag over te bloggen… Nu ja, niet al te veel uitgebreide tekst (ja, ik ga me proberen in te houden), maar vooral foto’s. Ik kan onmogelijk van al onze visualisatie foto’s gaan posten. We hebben onnoemelijk veel en ja zelfs op zolder staat een gi-gan-tisch-e doos vol met visualisatie die we vroeger gebruikten. Die zal binnenkort weer naar beneden moeten komen want Victor is op zijn zachtst gezegd een uitdaging met zijn ruim 20 crisissen per dag.

Waarom ik er nu wel over blog? Om drie redenen, eerst omdat Victor dus nood heeft aan de visualisatie. Ten tweede omdat Lucas me ook weeral een tijdje vraagt meer te gaan visualiseren en ten derde, omdat er best veel vraag naar komt via mail en dergelijke.

Mensen vragen zich wel eens af hoe het er bij ons zo gestructureerd en soepel kan aan toe gaan… VISUALISATIE mensen! Echt waar! Onze kinderen met autisme hebben visualisatie, structuur en voorspelbaarheid nodig. Zonder deze houvast krijg je crisis na crisis en dat bewijst onze allerliefste Victor weer maar eens.
Nu ja, gestructureerd en soepel is natuurlijk voor interpretatie vatbaar 😉

Niet te veel uitgebreide tekst dus, ahum… We zijn al goed bezig…

Ooit begon alles met ons time timerkastje en dat haalde we recent weer boven voor Victor en net als 5 jaar geleden verricht dat kleine ding wonderen (overigens ook te koop bij ons op bestelling). In het kastje staat bovenaan de time timer, daaronder leggen we een voorwerp, een bod bijvoorbeeld. Time timer op x aantal minuten en kastje toe. Als de time timer klaar is dan weet Victor dat hij zijn bordje moet pakken en het etenstijd is. Dit maakt overgangen veel voorspelbaarder en dus veiliger. En hopla, al snel heel wat crisissen minder.

Ik pak hier ineens de time timer bij. Mijn eerste en nog steeds favoriete visualisatie middel. Ze zijn duur, ja je hebt goedkopere maar deze zeggen triiiiinggg en tikken, brrrr! Deze zijn dus duur maar echt elke cent waard wat mij betreft. We hebben 1 middelmaat (deze op de foto) en drie kleintjes. 2 voor tijdens de lessen en 1 standaard in mijn tas. Ik ga echt niet weg zonder!
IMG_20160629_084147

Dagklok, weekschema en jaarkalender spreken voor zich.
De dagklok is een 24-uursklok waardoor ze dus zonder klok te kunnen lezen perfect kunnen zien wat er op elk moment van de dag staat te gebeuren. De magneetjes er op zijn zelf gemaakt.
We hebben ook nog 3 kleine van die klokjes. Daar vind je hier een foto van. Eentje hiervan gaat ook regelmatig mee op verplaatsing.

Weekschema is bij ons momenteel niet zo up-to-date dat ga ik wel weer doen maar ik moet eerst nieuwe magneetjes maken. Hierop kunnen ze zien wanneer er iemand op bezoek komt of waar we naartoe gaan.

Dagklok en weekschema zijn momenteel individueel per kind (Lucas en Thibeau) maar dat zal binnenkort wel gaan veranderen met Victor er bij. Gelukkig heb ik nog ergens zo’n klok nieuw in de doos rond zwerven ook.

De jaarkalender vertelt grote dingen die door het jaar staan te gebeuren op voorhand. Feestdagen, feestje, vakantie, wanneer papa vakantie heeft, verjaardagen, … Niet zelf ontworpen, dat deed een kennis maar wel zelf aangepast 😉

Allerhande schema’s voor douchen, roepen, wie tv-programma mag kiezen, dat de deur toe moet, of ze al dan niet boven mogen spelen, de regels voor boven, … Er zijn er tientallen! Enkele voorbeeldjes… De meeste zijn trouwens op kleine magneetbordjes zodat ze overal mee naartoe kunnen 😉 Toevallig net geen foto daarvan.

Geluid visualiseren, ja zelfs dat doen we! Het stoplicht is instelbaar naar decibels (en ook apart op een vast licht in te stellen). Teveel lawaai? Licht gaat in rood en alarm gaat af. Iedereen weet direct wat hem te doen staat dan, ja ook mama en papa al ze boos zijn en gaan roepen 😉
IMG_20160629_084252

Pictogrammen, honderden pictogrammen… Van alles, bedenk het en de kans is groot dat ze er tussen zitten. Het zijn pictogrammen van sclera, soms aangepast, soms niet. Sommige zelfgemaakt. Allemaal in geprint, geknipt, gelamineerd, weer geknipt en met een stuk stevige magneettape er op.
IMG_20160629_084533 IMG_20160629_084457

Er is nog meer van dat, veel meer… Heb je een vraag, zoek je iets specifieks, … Geef een gil. Het is onmogelijk om van elk ding een foto te maken en te gaan posten, dan ben ik weken bezig vrees ik. Door de jaren heen hebben we zoveel gemaakt en gebruikt… Dus nogmaals, als je iets zoekt, mail even of laat een reactie na en ik help je graag verder.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!