De voorlopig laatste blog over wasbare luiers. Misschien zou iemand anders eerst de uitleg geven over wasbare luiers en daarna pas de merken in detail gaan beschrijven maar ik vond de omgekeerde volgorde nu éénmaal leuker.

Is er veel dat ik nog kan vertellen dat al niet subtiel aan bod kwam? Vast niet. Is alle informatie die ik hier deel correct? Vast niet. Ik vertel in deze blog hoe wij onze luiers wassen, bewaren, gebruiken en wat wij er van vinden. Zoek je dé correcte informatie, kijk dan even op de webshops hun site. Klein spook bijvoorbeeld heeft heel veel informatie op hun website staan.

Echter zijn geen van onze luiers er al slechter van geworden, gebruiken we al meer dan 2 jaar zonder problemen onze luiers en raakte er nog niemand door gewond.

Nieuwe luiers gebruiksklaar maken…
Als ik nieuwe luiers binnen krijg dan leg ik ze in de week. Nu ja niet alles. Pocketluiers en overbroekjes gaan gewoon een keertje mee de was in. Inserts, voorgevormde luiers, prefolds, … gaan in de week. 48 uur lang en daarna draaien ze een was mee. Echter absorberen ze hier vaak pas echt 100% nadat ze nog eens een keer of 10 zijn meegewassen. Hou er dus rekening mee dat als je bij de start lekken hebt, je even moet volhouden vaak is dus het probleem dat ze nog niet goed absorberen en gaat dat vanzelf over. Gewoon een keertje meer verschonen.

Hoelang kan een luier mee alvorens dat je moet verschonen?
Dat hangt van je merk en soort luier af. De overgrote meerderheid zweert dat pocketluiers de nacht niet houden en gegarandeerd lekken. Zoals ik in een eerdere blog al schreef gebruiken wij deze wel voor de nacht. 12+ uren zonder lekken. Uiteraard gaat dit over de nacht, overdag verschoon je toch gewoon als het nodig is niet? Je wacht bij een wegwerp toch ook niet tot die bijna ontploft van de urine?

Hoe wassen wij onze luiers?
Onze luiers en cheeky wipes gaan apart van andere spullen in de was. Er zijn mensen die het wel bij andere was stoppen want schoon is schoon maar hier was het 1 van de prioriteitseisen van manlief dat er voldoende luiers moesten zijn om een machine vol te hebben zodat ze apart konden zonder al teveel verspilling. Onze luiers gaan op 60° katoenstand met extra spoelen. Zonder wasverzachter. Tot een paar maanden terug met vloeibaar wasmiddel ook al beweert men dat dat niet goed zou zijn, nogmaals onze luiers tonen geen enkel tegen van problemen hiermee. Sinds een paar maanden gebruiken we poeder, gewoon omdat ik eens zin had in wat anders. Sinds we poeder hebben draaien we ook een voorwas met de luiers. Ik zie en merk geen enkel verschil voor de luiers. Misschien wel belangrijk om te weten is dat wij zeker niet overdoseren met wasproducten.

https://www.instagram.com/p/BEBVDuDuWmW/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Ga nog meer van de zon houden!
Echt waar. Vlekken gaan er hier meestal niet direct uit bij het wassen maar gewassen is schoon en schoon is gebruiken. Wil je de vlekken er uit dan hang je je luiers na het wassen gewoon op in de zon. Dagje heerlijke UV stralen er op en de luiers zullen weer blinken als nieuw! Dit geldt ook voor kledij en dergelijke 😉

Aangeraden is om de luiers niet op te hangen zoals op bovenstaande foto, de ‘rek’ zou er dan uitgaan. Ook hier nog geen last van ondervonden.

Hoe vaak wassen wij onze luiers?
Toen we 1 kind in de luiers hadden wasten we om de 4 dagen. Nu met 2 kinderen voltijds in de luiers om de dag. Steeds een volle machine.
1 keer per jaar strippen we ze. Voor de uitleg daarover verwijs ik jullie weer naar bovenvermelde site.

Bewaren van de vuile luiers…
We hebben tot we little lamb luiers hadden ze altijd bewaard in een open emmer. Nooit op voorhand gespoeld, nu ja 1 keer en mensenlief wat stonk dat toen in die emmer! Anders nooit last gehad van geurtjes tot die ene keer.
Sinds we little lamb luiers bestelden, zat er in dat pakket ook een grote luieremmer. Ideaal zo’n grotere emmer. Het is eentje met deksel (geen dat de geur af zou sluiten). Nog steeds geen geurtjes. Op het einde van de dag zit de emmer vol en gaan de luiers in de waszak bij de wasmachine, de dag erna vullen we hem dan aan met de luiers van de tweede dag.
Oh ja, die ene keer dat we een luier toch op voorhand uitspoelde hadden we schimmel in die luier! Anders nooit gehad.

Eikes! Ik raak echt geen plas of stoelgang aan hoor!
Ik ook niet. Nu ja, het gebeurd wel eens dat je er in grijpt maar eerlijk, dat had ik met wegwerp nog veel vaker omdat er dan lekken waren langst alle kanten. Stop ik een kind toch eens in de wegwerp en dan in de draagdoek kan ik er zeker van zijn dat de stoelgang tot in hun nek hangt.
Ook zonder draagdoek… De keren dat ik Lucas of Thibeau druipend van dat vieze gele/groene nat naar de badkamer heb moeten brengen, zijn niet te tellen op mijn 2 handen. Heb ik sinds ik wasbaar gebruik echt nog maar 1 keer voor gehad!

Wat een dik pak!
Ik vermelde het in bijna elke blog denk ik. Luiers kunnen een serieus dik pak zijn aan de billen. Bij zo’n kleine baby lijkt dat vreselijk ongemakkelijk, maar ik heb nooit ondervonden dat 1 van onze kinderen daar last van had. Maak je zelf ook geen zorgen dat het ongezond is want het tegendeel is waar. Zo’n dik pak is veel beter voor de heupen van zo’n baby. Dat dikke pak wordt trouwens vanzelf minder eens ze groter worden. Het staat gewoon ook super schattig zeker eens ze gaan kruipen en stappen.

En voor de rest genieten maar van die super leuke printjes!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!