Topo Logo, een spel waarvoor ik op voorhand toch even voor aan het googlen ging. Het zei me niets, de foto was te klein, de beschrijving zei me toch ook niet voldoende en ik wilde natuurlijk ook niet het geld zomaar gaan buiten smijten aan onnuttige dingen. Hoewel ik dat risico met de skribi wel nam, want die ging als allerlaatste wild en blind het winkelmandje in, gelukkig maar zoals je vorige week kon lezen.

Google afbeeldingen maakte me echt amper wat wijzer. Ook de gewone zoekresultaten waren maar aan de triestige kant. Ik vond uiteindelijk toch een site met een ‘iets’ duidelijkere foto maar dat was het dan ook wel. Bon, ik nam toch maar het risico. Het feit dat het ook voor kinderen ouder dan 7 jaar zou kunnen, trok me over de streep. Ik had op dat moment namelijk enkel specifieke dingen voor Victor in mijn winkelmandjes liggen, uiteindelijk kocht ik amper wat dingen die niet mee doorgroeien hoor.

Enkele dagen later kreeg ik mijn bestelling dan thuis met daarbij ook de Topo Logo. Ik zei spontaan luidop ‘Oh nee, zo groot!’ Echt de doos is groot, grooooooot! Een houten doos van net geen 60 cm lang! Hoe zou ik dat ooit ergens in een kast krijgen?! Weer zo’n geval van ‘Als het op niets trekt, gaat het onmiddellijk terug want echt, dat kan ik nooit in mijn kasten opbergen!’ En dan doe je die doos open en nog zonder dat je het gebruikt hebt denk je ‘Oké, laat maar. Het mag blijven.’ Zo veelbelovend vond ik de inhoud er uit zien.
IMG_5269
De doos bevat vele hele stevige kaartjes, degelijke houten blokjes, mooie houten magneetjes, een spiegel/magneetbord, een onderbord, een blokje om je kaart in te zetten en een degelijk uitgebreide handleiding. Jaja, ik was al onder de indruk.

Topo Logo is een spel dat zodanig is opgebouwd dat het vanaf 4 jaar kan gespeeld worden tem … geen idee. Maar voor Lucas die nu 7.5 is, lukt het allermoeilijkste kaartje net niet zonder een tip maar eens de tip kan hij ze wel allemaal. En ja, die tip vergeet hij nooit meer waardoor hij het nu feilloos kan. Toch blijft het voor hem een zeer goed spel. Lucas heeft namelijk zijn taalstoornis en begrippen als voor, achter, naast, links, rechts, boven, … blijven ontzettend moeilijk voor hem. Dit spel is rond al deze begrippen opgebouwd. Daarnaast is er nog een mogelijkheid om het spel toch nog wat moeilijker te maken.

Vanaf 4 jaar… Toch zet ik het al in voor Victor die maar 2.5 is. Vrij magneetjes hangen, in de spiegel kijken met de figuurtjes, blokjes bouwen en zelfs het aller simpelste kaartje kan hij al. Hij heeft al ontzettend veel plezier in het spel en zonder dat hij het weet, leert hij super veel.

Tijd voor wat meer uitleg met foto’s niet? Want ik kan hier wel met mooie woorden gaan gooien maar dan zou je nog steeds net als ik niet echt weten wat je allemaal koopt en aangezien het echt wel de moeite waard is, wil ik toch wel wat meer uitleg geven.

De kaartjes…
Er zijn drie kleuren kaartjes. De kleuren stellen de niveau’s voor en gaan binnen dat niveau ook omhoog in moeilijkheidsgraad.
Ook stellen de kleuren telkens een ander ‘onderwerp’ voor.
rood = gemakkelijk = gewoon op het bord zetten of blokken bouwen
blauw = gemiddeld = met gebruik van magneetbord
groen = moeilijk = met gebruik van de spiegel
Op de achterkant vind je steeds de oplossing.

De rode kaartjes
Bij de eerste set rode kaartjes is het de bedoeling dat je de figuren zo gaat zetten dat het overeen komt met wat op de kaartjes staat. Bij de tweede set is het de bedoeling dat je de blokkenfiguren gaat nabouwen. Hierbij gebruik je natuurlijk al de nodige begrippen als je begeleid, dit kan je uiteraard bij elke variant doen.

De blauwe kaartjes
Hierbij maak je gebruik van het magneetbord. Dit blijf handig aan het onderbord hangen door de magneetjes die het heeft onderaan (ook omgekeerd met de spiegel is dit het geval). Ook hier bouw je na wat er op de kaartjes staat. Nadenken is hier wel al af en toe de boodschap.

De groene kaartjes
Dan hebben we nog de spiegel. Ook hier plaats je alles zoals het op het kaartje staat. Wanneer moet je ze omgekeerd zetten en wanneer niet maar vooral het feit dat je dingen tegen de spiegel moet gaan hangen (de magneetjes) was iets dat even voor wat vraagtekens zorgde bij de jongens. Het is immers een spiegel toch? Geen magneetbord 😉

Is al dit toch te gemakkelijk dan kan je het nog wat moeilijker maken. Hoe? Dat staat in de handleiding, ik ga nu ook niet alles verklappen hé seg! Maar dat is hier nog niet nodig geweest, dat is nog te moeilijk voor Lucas en Thibeau.

Vrij spel
Naast dat Victor er graag al vrij mee speelt, doen ook de andere jongens dat graag. Leerrijk is het sowieso.

Nog niet overtuigd? Kijk dan snel naar de prijs in de koopjeshoek bij Hageland Educatief. Daar kocht ik het en echt voor die prijs zou ik zeggen DOEN! Nu ja, zelfs aan de gewone hoge prijs zou ik dit kopen. Echt, dat geld is het zeker waard. Het is kwalitatief, veelzijdig, leerrijk, … materiaal.

Nee, ik heb geen aandelen bij beleduc of Hageland Educatief en deze post is op geen enkele manier gesponsord, jammer genoeg 😉 Hij dient puur om mijn enthousiasme te uiten en jullie te informeren zodat je niet blind hoeft te kopen zoals wij dat deden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!