Vorig week deden we een kort maar krachtig thema. We vonden namelijk 2 weken geleden een mierennest in onze tuin. Die lag gewoon onder onze parasolvoet dus toen we die wilden verplaatsen, lag daar open en bloot de ganse levenscyclus van de mier voor onze neus. Meteen begonnen die ontelbare mieren alle eitjes op te pakken en te verplaatsen naar ergens onder/in het gras. Ik deed mijn best om wat foto’s te maken alvorens we de parasolvoet weer terug zette maar ik bleef op een afstand en had teveel kriebels om me goed te concentreren op de foto’s.
Wisten jullie dat zo’n zwarte mier ook gewoon bijt? Mij hadden ze altijd wijs gemaakt van niet! Ik dacht dus even rustig zo’n beestje te bekijken toen ik het over mijn arm zag kruipen, daar kwam ik snel van terug want toen het mij beet vloog het toch snel weer de grond op!

In elk geval… Dit konden we als thuisonderwijzers natuurlijk niet zo laten.
IMG_5219

Die zelfde avond ging ik nog gezellig avond/nachtwerk verrichten en bokste snel het thema in elkaar. Mijn bundel stelde ik samen met materiaal dat ik vond op klascement en ook pinterest werd aan grondig onderzoek onderworpen.

De dag erna gingen we al direct aan de slag. Zoals gewoonlijk gingen we eerst het voorblad van de werkbundels maken. Ik had twee stappenplannen afgedrukt om een mier te leren tekenen. Ze mochten ook zelf kiezen, maar zo’n stappenplan vonden ze wel leuk blijkbaar.
IMG_20160705_133510 IMG_20160705_133202

We deden uiteraard theorie. Ledematen van de mier, levencyclus, wat doen mieren, wat kunnen mieren, soorten mieren, … Kortom heel wat informatie. Het moet hen ontzettend geïnteresseerd hebben want ondertussen zijn we al ruim een week klaar met het thema en ze praten er nog over. Leuk natuurlijk want door ze er over te horen praten, weet ik dat ze alle leerstof goed hebben onthouden.

Wist je trouwens dat er ontzettend veel informatie te vinden is over mieren? Wauw, seg! Echt ik vind het super interessante dieren!
IMG_20160706_140731 IMG_20160706_132347

En we knutselden ook. Niet zoveel en enkel rond de levenscyclus. Het werd de tweede helft van vorige week immers prachtig weer en toen vond ik genieten van die paar zomerse dagen belangrijker dan de rest van de geplande knutselwerkjes te maken.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!