Een jaar of 5 geleden kocht ik voor Lucas, die toen 2-3 jaar oud was, een houten kist insteekmozaïek van educo. Waarom ik toen voor deze koos weet ik niet meer. Vast doordat er 2 insteekbordjes bij zaten en voldoende insteekparels. Super tevreden als ik was kocht ik vorige maand nog zo’n kist insteekmozaïek maar dan de kleinere versie. Nu we ook deze een maand in huis hebben is er al heel wat mee gespeeld en vond ik het tijd om er een review over te schrijven. Enthousiasme moet gedeeld worden niet? 

De twee kisten zijn eigenlijk hetzelfde opgebouwd. Beiden bevatten 2 plastiek insteekborden, 10 stevige plastiek voorbeeldkaarten en insteekparels in 2 verschillende vormen en 6 verschillende kleuren. Het aantal insteekparels is wel verschillend. Bij de insteekmozaïek van 15mm zitten er 400 stuks in en bij die van 10mm 800. Bij beide ruim voldoende.

De verschillen tussen de 10mm en 15mm
Simpel toch, de ene insteekparels zijn kleiner dan de andere. Maar er zit toch meer verschil op. Naast de meer geoefende fijne motoriek die nodig is, is ook een beter inzicht nodig en zeker ook dosis geduld als je de prenten wil gaan namaken.
De prenten zijn beduidend moeilijker en uitgebreider bij de kleinere mozaïek en daar ben ik heel blij mee. Ik kocht namelijk de kleinere voor Lucas en Thibeau terwijl zij toch al 6 en 7 zijn. Ik was heel bang dat het te eenvoudig ging zijn maar nee hoor, de prenten namaken vraagt toch wel enige precisie. Zelfs ik amuseer me er nog mee!

Van 2 tot al zeker 27 jaar plezier gegarandeerd 😉 Al zal je er een puber misschien toch niet zo’n plezier mee doen als je dit als verjaardagscadeau gaat kopen. In elk geval, om maar even duidelijk te maken dat zelfs insteekparels ook voor al iets oudere kinderen leuk zijn en dus niet enkel voor kleuters.
blog gewoonwij insteekmozaïek mozaïk steekparels educo hout 10mm 15mm (2) blog gewoonwij insteekmozaïek mozaïk steekparels educo hout 10mm 15mm

Waarom insteekparels?
Insteekparels zijn super veelzijdig. De kinderen leren de kleuren, het onderscheid tussen twee vormen zien, sorteren, je kan er mee gaan tellen, de motoriek wordt bevorderd, het logisch denken en inzicht worden geoefen, Victor verzon er zelfs een eigen spel mee om de kleuren nog beter te gaan inoefenen. Ze zijn gewoon leuk! Ze worden hier heel vaak uitgehaald, ze spelen er echt super graag mee.

Waarom de dure van educo?
Ja, waarom eigenlijk? Er zijn super veel merken op de markt die steekparels verkopen. En waarom ik toen zoveel jaar terug voor deze koos weet ik niet meer, maar waarom ik er nu voor kies, dat weet ik wel heel erg goed. Eerlijk is eerlijk, ze zijn duur. Met een prijs van 84.12 euro per set kan je ze nu niet bepaald goedkoop noemen voor een setje insteekparels maar het is dan ook geen ‘setje’. We hebben ook een goedkopere set met hele grote toppen. Het grootste verschil begint hem al bij de prenten. Die van educo zijn echt van dik hard plastiek, die van de andere zijn op gewoon kartonpapier. Ik moet jullie vast niet uitleggen dat na meer dan 5 jaar die met kartonpapier er uitzien alsof ze door een hond zijn opgegeten en wij hebben geen hond.

Ook de parels zelf zijn super stevig, in al die tijd is er nog bij geen enkele insteekparel een pinnetje afgebroken en dat wil al heel wat zeggen bij mijn kinderen. Je betaald dus gewoon voor echt wel degelijke kwaliteit. Zeker bij meer dan 1 kind is dat toch wel niet geheel onbelangrijk want als je voor elk kind een nieuwe set moet gaan kopen dan wordt het zeker bij 3 of 4 kinderen al heel wat duurder. Aan onze set van 15mm is na al die jaren echt nog niets aan, ze lijken wel nieuw en geloof mij, ze blijven hier echt niet in de kast staan.

Daarnaast vond ik het ook heel fijn dat de set van educo twee verschillende vormen insteekparels door elkaar gebruikt. Dat maakt het direct uitdagender en dat het toch heel wat langer meegroeit met de kinderen.

De houten kist heeft als voordeel dat je niet snel met een plat geduwde of gescheurde doos zit maar mensenlief wat is dat zwaar! Kijk toch nog een nadeel naast de prijs.

Ik kocht mijn sets bij heutink international. Om het jullie makkelijk te maken:
Hier vind je de 10 mm insteekmozaïek en hier die van 15 mm.
Ze verkopen ook de steekparels en insteekbordjes apart. Je hebt ook nog een set met enkel ronde en veel en veel meer.
Opgepast! Verslavende site met veel te veel leuk educatief materiaal! Ik blijf er maar even weg want het budget laat het echt niet meer toe.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!