Dat is wat Lucas deed. Nu ja, niet helemaal. Wie de blog van bij het begin heeft gevolgd heeft in 1 van de eerste blogberichten kunnen lezen dat Lucas reeds leerde fietsen op 2 weken tijd in Italië een dik jaar geleden. Daar fietste hij zowaar op twee wielen vrolijk rond op het tennisveld. Toch kon hij nog niet écht fietsen. Hij bleef wel recht en viel niet maar dat is nog heel wat anders als echt op straat.

Eens thuis kon Lucas niet meer fietsen. Nu ja, de eerste dagen ging het nog redelijk maar als snel werd hij bang. Hij begon te zwalpen en kon geen rechte lijn meer fietsen, laat staan een bocht nemen of het verkeer in gaan. Zoals we eigenlijk bijna altijd doen, hebben we het los gelaten. Hij vroeg niet meer achter zijn fiets en zodoende bleef de fiets een heel jaar in de garage op een enkele keer na. Dan probeerden we even aan de garage maar hij miste het vertrouwen.
Toen de lente begon en we weer steeds vaker er met de bakfiets op uit gingen begon ook Lucas te vragen om te mogen fietsen. We besloten dat we het zouden proberen in zijn papa zijn vakantie. Dan zouden we wat tijd hebben, nu ja er tijd voor maken vooral.

De eerste week ging voorbij en niemand dacht er nog aan. Tot we op een dag bij Bram en Sofie thuis waren. Daar liggen fietsen in de tuin. Plots ging hun oudste zoon Abel fietsen, Lucas probeerde ook op de fiets met zijwieltjes maar dat wilde niet lukken in het gras dus mocht hij op de fiets van Abel. Ik zag hoe Abel, die overigens een jaartje jonger is dan Lucas, Lucas probeerde recht te houden op de fiets. Ik zag hoe hij probeerde om onze zoon te leren fietsen. Wat een mooi beeld!

De dag erna zaten we in onze tuin en ik besloot Lucas zijn fiets uit de garage te halen. Een fietsje dat inmiddels 2 maten te klein is voor hem, maar om te leren fietsen nog wel kon dienen. Hij stapte op de fiets en ik hield hem vast. Een paar keer, max 5, hield ik hem vast om onze tuin over te fietsen, 9 meter 😉 Daarna liet ik hem los en weg was hij. Hij fietste over en weer op die 9 meter. Fier als een gieter was hij en ik zodoende nog veel meer! We beloofden dat we die avond op straat zouden gaan oefenen zodat hij over een langere afstand zou kunnen oefenen. We wonen vlakbij de velden met tal van fietsautostrades wat dus ideaal is om te leren fietsen echter moesten we wel eerst de drukke baan voorbij. Papa zei dat hij het ging oplossen en alsof hij dat deed!
decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij nieuwe fiets papa zot-1 decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij nieuwe fiets papa-1

Eens aan de velden stapte Lucas op en weg was hij. 5 km lang fietste hij de hele toer rond! Wauw! Mijn lieve echtgenoot liep er 5 km lang naast in zijn werkkledij. Super onhandig natuurlijk voor hem. Hij had overigens ook nog nooit 5 km gelopen, zijn start-to-run ligt namelijk al even stil. Maar hij deed het met een lach voor zijn zoon.

De dag erna ging ik hardlopen. Deze keer niet alleen maar in gezelschap. Lucas fietste mee. Vrolijk voor mij uit maar niet te snel. Heel beheerst en heel verantwoord. Volgens mij moest je mij 30 minuten lang van ver hebben zien komen want ik denk dat ik licht gaf van trots, zo blinken dat ik deed!
decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij nieuwe fiets hardlopen-1

En toen vonden we het tijd voor een nieuwe fiets. Hij kon echt niet op die veel te kleine fiets blijven fietsen. Bovendien wilde hij er graag mee tot aan onze kerk kunnen fietsen en 10 km op dat kleine ding is onmogelijk. Hij zou dood neervallen bij aankomst. Dus gingen we naar decathlon. Tsjah, naar waar anders als je een betaalbare fiets wil van toch wel degelijke kwaliteit? We hebben toch ook wel wat eisen voor een fiets. Spatborden, degelijke lichten, een ‘poot’, … We zeiden overigens tegen Lucas dat we enkel maar gingen kijken welke maat hij nodig zou hebben zodat we daarna nog verder konden rond kijken. We wisten dat de fiets sowieso niet in de auto kon dus een verrassing leek ons leuker. Hij kreeg daar een nieuw slot en nieuwe helm want zijn stoere dino helm is eigenlijk te klein en zonder fiets keerden we weer naar huis.

Dat papa diezelfde avond nog terug ging om de fiets te kopen wist hij niet. Hij dacht dat papa een nieuwe zoldertrap ging kopen, wat hij ook deed hoor. Ooooh wat was Lucas blij toen hij zijn nieuwe fiets ontdekte, in het filmpje onderaan kan je er mee van genieten.
Direct een toertje rond de blok met mama aan zijn zijde. Zo’n nieuwe grote fiets bleek toch even wennen. Na een paar meter reed hij al op een muurtje en hij ging ook even uit de bocht. Geen kras op de fiets te zien, dus over de kwaliteit van de fiets kunnen we niet klagen.
fiets decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij-1 decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij nieuwe fiets-1

Paar dagen later was het tijd voor het echte werk. De straat op. Allemaal met de fiets. Dus niemand die hem zomaar zou kunnen vangen als het niet meer ging. De drukke baan voorbij, drukke straten door fietsen, vluchtheuvels over, tussen paaltjes, … Hij deed het fantastisch! Wat is hij ongelofelijk verantwoordelijk op straat! Dat zie ik zijn broers niet direct nadoen maar wie weet verbazen ze ons wel. We reden naar de bibliotheek waar we hem ook direct leerde hoe hij correct en goed zijn fiets moest vast zetten en vooral waar hij die moest zetten want echt mensen smijten hun fietsen altijd maar overal naartoe en daar erger ik me dood aan.
fiets decathlon btwin leren fietsen blog gewoonwij op slot-1

En zo leerde Lucas, onze zoon van 7.5, fietsen op 1 week tijd. Een week waarin hij begon met niet eens zelfstandig recht kunnen blijven op een fiets tot verantwoord de straat op gaan. Voor alles zijn moment en wij hebben geleerd dat als je het los laat, je kind het vanzelf wel leert zonder enige druk.
Lucas heeft uiteraard ook zijn beperkingen tegen (al willen deze niets zeggen over de leeftijd waarop men leert fietsen want ik ken er die al héél vroeg leerden fietsen en evengoed die veel later leerden fietsen), maar in Lucas zijn geval wil dat zeggen dat Lucas niet zal oefenen. Lucas kan iets of Lucas kan iets niet. Maar maak je geen zorgen als je kind van 7 nog niet kan fietsen.

Het komt wel, laat het los, geen stress, geniet!

Genieten jullie mee van zijn week?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!