Sinds twee weken zijn we weer volop bezig. Nu ja, nog niet met de methodes maar de kinderen doen elke dag wat in van die extra boekjes en vakantiewerkboekjes. Ik heb er voor elk vak wel wat dus zo komt alles toch aan bod en komen ze er rustig weer in. Wereldoriëntatie daarentegen ben ik sinds deze week wel weer serieus gestart maar met een klein, rustig thema zodat er niet teveel druk op lag. Nog twee weken echt rustig aan.

We begonnen met de olympische spelen omdat dat nu uiteraard bijzonder actueel is. Ik volg het zelf niet maar we willen natuurlijk niet dat de kinderen wereldvreemd worden dus vinden we het belangrijk dat ze weten dat het bestaat.

Ik had nog zonnekindjes liggen die hierover gingen, ideaal. Ik heb geen uitbreidingsmateriaal gemaakt. Wat hebben we dan wel allemaal gedaan?

De theorie
Wat zijn de olympische spelen, hoe vaak vinden ze plaats, waar dan, wat met dat vuur, de kleuren van de Braziliaanse en olympische vlag alsook die van België werden herhaald, ontstaan van de olympische spelen, vergelijken van vroeger en nu, welke sporten ze daar doen, hoe dat zit me medailles, hoe je kan omgaan met verlies, … We zochten Brazilië en Rio op in de atlas waarbij ze dus voor het eerst echt duidelijk de uitleg kregen hoe je iets moet opzoeken in een atlas.
gewoonwij olympische spelen rio 2016 zonnekind averbode theorie -1

Olympische vlag knutselen
We knutselden een olympische vlag. Hiervoor gebruikten we papieren bordjes waarbij we de binnenkant weg knipten. De randen schilderden we in de 5 kleuren van de ringen. We beschilderden de onderkant van de bordjes, zo zouden we onze vlag in 3D krijgen. Van zodra de bordjes droog waren, konden we ze aan elkaar hangen en kleefden we ze op een A3 blad. Simpel en snel. Eigenlijk te gemakkelijk voor de twee grote jongens maar voor onze eerste kleuter ideaal! Hij leerde de kleuren, ontwikkelde motoriek, vergeleek hoe de ringen moesten liggen met een voorbeeldprent, oefende met de schaar, …

Krans en medaille knutselen
Achteraan de zonnekindjes zat ook een knutselopdracht, als dat niet gemakkelijk is. We deden ze dan ook. We knutselden weer met behulp van papieren bordjes een krans en medaille. Super snel en makkelijk ook weer.
gewoonwij olympische spelen rio 2016 creatief krans knippen -1 gewoonwij olympische spelen rio 2016 creatief medaille -1 gewoonwij olympische spelen rio 2016 creatief krans -1 gewoonwij olympische spelen rio 2016 creatief medaille knippen -1

Lichamelijke opvoeding
Jah, kan het ook anders bij een thema als dit? Verspringen, lopen, zwemmen op een stoel, turnen, … Ze gingen er helemaal in op. Zelfs de jongste van 8 maand deed mee 😉
Ja, beweging hebben ze wel gehad en uiteindelijk had ik natuurlijk drie olympisch goud winnaars!
gewoonwij olympische spelen rio 2016 sport zwemmen -1 gewoonwij olympische spelen rio 2016 sport zwemmen kleuter -1 gewoonwij olympische spelen rio 2016 sport -1

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!