Vandaag kopt de krant Het Nieuwsblad ‘Leraren betalen 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal.’
Toen ik het las proestte ik het spontaan uit en dacht ‘Ocharmkes toch. Ruilen?’ Natuurlijk bedoel ik het niet zo. Ik bedoel maar, ik vind het niet kunnen dat leerkrachten moeten opdraaien voor kosten van extra nodig materiaal voor anderen hun kinderen maar bekijk het even van mijn kant… Als thuisonderwijzer.

Ik begon met thuisonderwijs omdat mijn ene kind anders 6 uur per dag op een bus zou moeten zitten en dat compleet niet aan kon/kan en mijn andere kind doodsbang was geworden van school nadat een juf hem op zijn kaak had geslagen. Ik begon dus niet omdat het me wat leuks leek maar zelfs al zou dat wel zo zijn dan nog zou ik van mening zijn van al het onderstaande dat ik ga typen.

Ik schreef eerder al over subsidies voor thuisonderwijs. In die blog kon je lezen dat de studietoelage per direct wordt afgepakt als je start met thuisonderwijs en je verder geen cent krijgt van de overheid. GEEN CENT!
‘Ja maar je kiest wel zelf om je kind niet naar school te sturen hé seg! Stuur je kind naar school en je hoeft niet meer te klagen.’ Is de reactie die we dan zowel bij overheidsinstanties als bij onze medemensen krijgen. Zoals ik zei… Denk je dat 6 uur bus voor een kind van 6 (inmiddels 7) in het kind zijn belang is? Denk je nu echt dat het in het kind zijn belang was om hem op 4 jaar doodsbang naar school te sturen, naar een plek waar die zich  niet veilig voelt? Wat denk je dat dat doet met de ontwikkeling van die kinderen? Ik spreek nu enkel over onze situatie maar bijna elke thuisonderwijzer die ik ken doet dit in het belang van zijn of haar kind, niet voor de lol omdat het zo leuk is hoor. Eerlijk is eerlijk, thuisonderwijs is hard werken en niet 38 uur per week maar 24/24, 7/7.

Dus geven we thuisonderwijs en dat kost geld, véél geld. Want uiteraard wil de overheid ons geen cent geven toch eisen ze, ja ze EISEN dat onze kinderen aan dezelfde einddoelen voldoen als kinderen op school en ze eisen dat we op een gelijkwaardige manier onze kinderen onderwijzen. En terecht, ik ben het eens met het feit dat kinderen beter een diploma kunnen halen enzo. Ik ben het eens met inspectie, ik ben het eens met examens (niet met de manier waarop ze verlopen en al zeker niet in het lager maar dat is een andere discussie), … Ik ben het niet eens met het feit dat ze al die dingen eisen zonder enige steun.

Ik ben mama maar tevens ook de leerkracht van mijn kind. Nee, ik hoef er geen loon voor, evenmin die dertiende maand of vakantiegeld. Of wat dacht je van de lerarenkaart die leraren ook privé gebruiken of de gratis inkom die leerkrachten krijgen bij uitstappen met hun leerlingen. Al dat extra materiaal dat je als leerkracht kan krijgen bij uitgeverijen die wij als thuisonderwijzer vaak niet krijgen of de extra kortingen die leerkrachten krijgen bij uitgeverijen. Die laatste vier dingen, daar vind ik dat wij als thuisonderwijzers op zijn minst ook recht op hebben. De bedragen die scholen krijgen per kind zijn hoog en ik snap waarom en in de meeste gevallen zijn die zelfs te laag maar wat zijn die kinderen op school meer dan mijn kinderen? Elk kind gelijk voor de wet toch? Niet dus. Ik lijst dus even graag de kosten op die wij per jaar hebben…

Werkboeken, handleidingen, … 
Ja, dat is wat ze graag zien hoor bij een inspectie. Grof gerekend voor 2 kinderen (ik tel mijn eerste kleuter niet mee wegens niet leerplichtig) komt dit per jaar op 3500-4000 euro en ik gebruik geen enkele methode voor MUVO of WO, laat dat even duidelijk zijn anders zou er nog heel wat bijkomen.

Knutselmateriaal, pennen, kleurpotloden, stiften, …
Ja, ook dat verwachten ze natuurlijk dat dat allemaal aanwezig is. Ik geef er gemiddeld 300 euro per jaar aan uit.

Printer, papier en inkt
Ja, mijn gewone printer kon het materiaal dat ik moest printen niet aan en na wat rondhoren en informatie inwinnen bleek een kleine kantoorprinter goedkoper in aanschaf dan elke keer naar het kopiecenter te gaan. De printer was een 1-malige aankoop (al liet de vorige het na 2 jaar al afweten maar bon) van rond de 350 euro.
Papier en inkt per jaar? 500 euro.

Extra leermiddelen worden ook verwacht zoals spellen, educatief materiaal, …
Per jaar gemakkelijk 1000-2000 euro.

Uitstappen
Wees gerust ten opzichte van andere thuisonderwijzers doen wij er bitter weinig maar toch kost ons dit makkelijk 1000 euro per jaar als ik mijn diesel mee tel om er naartoe te rijden. Dan tel ik natuurlijk niet die auto (want openbaar vervoer kan mijn oudste zoon mentaal niet aan) mee die we daarvoor nodig hebben om ter plekke te geraken.

Ik bespaar jullie de verdere kosten van lamineerhoezen, lamineertoestel, kasten, kaften, bakken, leesboeken, … Dat de kinderen ook ICT moeten krijgen daar hebben ze natuurlijk ook een mening over klaar ‘Ach, je hebt toch je eigen laptop daar kunnen ze toch op.’
Ik kan de lijst eindeloos maken.

En nu hoor ik jullie komen ‘Ja maar dit en dat heb je niet persé nodig.’
Nee, sommige dingen zijn misschien niet echt nodig of kan je zelf maken of wat dan ook maar als wij onze kinderen dezelfde kansen willen geven als in het gewone onderwijs dan kunnen we bijna niet anders. Maar aangezien we het op 1 inkomen moeten doen en geen hulp van hogerop krijgen moeten we besparen en dat doen we dan ook…

Boeken halen we zoveel mogelijk in de bibliotheek, educatief materiaal wordt vaak tweedehands aangekocht, we investeerden in een printer die recto verso kan printen om op papier te besparen, we printen zoveel mogelijk zwart-wit want dat is goedkoper. Lamineren doen we enkel nog als het niet anders kan en knutselmateriaal komt vaak uit afval. Handleidingen lenen we zoveel mogelijk uit bij een speciale bibliotheek maar die moeten natuurlijk na enkele weken weer terug gebracht worden en dan heb je ze niet meer, scannen of kopiëren mag niet wegens auteursrecht.
Uitstappen proberen we in te perken of zodanig op te lossen dat ze gratis zijn (het bos bijvoorbeeld).

Ja, we kunnen het ook goedkoper doen, we kunnen gewone schriften kopen en zonder methodes werken en het allemaal zelf uitpluizen, dan valt die kost van methodes en handleidingen weg maar eerlijk is eerlijk, het is voor ons ook maar dat beetje gemakkelijk dat we dat op zijn minst hebben of moet ik nog minder dan 5 uur per nacht slapen? En hé, onze kinderen zijn toch gelijk aan die op school en die hebben toch ook gewoon methodes?

‘Stuur ze dan toch naar school!’ NEEN! Ik ga liever niet elk jaar op vakantie, rijd liever met een tweedehandsauto, woon liever in een klein rijhuisje, eet nog liever elke dag van het jaar een droge boterham dan mijn kinderen naar school te sturen want in onze situatie is dat nadelig voor onze kinderen. Onze kinderen ontwikkelen véél beter dan ze op school zouden zitten. Of zal ik mijn kind die nu naar het eerste zou moeten daar naartoe sturen terwijl hij al kan vermenigvuldigen, lezen en schrijven? Wat gaat die zich daar vervelen. Of mijn zoon die misschien nooit zou kunnen schrijven, sociaal nergens stond en vast dyslexie zou hebben toch ook maar weer naar school sturen. Dat terwijl hij dankzij thuisonderwijs super sociaal is geworden, mooi kan schrijven en op 7 jarige leeftijd dikke jeugdboeken leest?

‘Klaag dan niet over de kosten.’ Dat doe ik wel en dat zal ik blijven doen. Niet voor mezelf, niet voor ons, voor ons is het niet nodig. Wij trekken onze plan wel. Maar voor al die kinderen die naar school gaan omdat er ouders zijn die de kosten niet kunnen dragen terwijl ook hun kinderen beter thuisonderwijs zouden krijgen. Ja, ik krijg soms schrijnende verhalen daarover. Ik blijf opperen voor elk kind gelijk, zoals onze wet dat zegt, zoals onze overheid dat graag roept.

Later toegevoegd…
Nota: Want blijkbaar wordt er hier en daar iets misbegrepen 😉 Ik ben niet tegen scholen, nooit geweest en ik zal dat nooit zijn. Ik schrijf deze blog omdat ik het niet fair vind dat men hogerop eist dat wij gelijkwaardig onderwijs moeten bieden zoals scholen maar dat wij daar op geen enkele manier de middelen voor krijgen. Het is dus niet dat ik scholen en leerkrachten bepaalde dingen niet zou gunnen, integendeel, ik snap heel goed dat het nodig is. Ik vind wel dat wij als thuisonderwijzers en dus de leerkrachten van onze kinderen ook een klein beetje steun mogen krijgen om aan die eisen van hogerop te kunnen voldoen.

Nota 2: Ik heb voor mijn bedragen rekening gehouden met de aankoop van heel wat nieuwe spullen, geen gekregen en geleende materialen, met elk kleinste ding dat ik moet aankopen voor thuisonderwijs al is het maar weer een doosje nietjes. Ik hield rekening met elke kleinste kost van nieuw materiaal. Je kan heel veel lenen, tweedehands vinden, enzoverder maar het punt van mijn blog is dat wij als thuisonderwijzers NIETS ondersteuning krijgen maar ze ons wel heel wat eisen opleggen.

Aanvulling op 15 augustus 2017
Blijkbaar is het na heel wat nuancering voor velen nog steeds niet duidelijk dat het punt van deze blog niet de kosten an sich zijn. Elke kostenpost die noemde kan veel lager en zijn oplossingen voor. Voor elke thuisonderwijzer is dit anders en ik praat dus NIET in naam van alle thuisonderwijzers.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!