Vandaag kopt de krant Het Nieuwsblad ‘Leraren betalen 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal.’
Toen ik het las proestte ik het spontaan uit en dacht ‘Ocharmkes toch. Ruilen?’ Natuurlijk bedoel ik het niet zo. Ik bedoel maar, ik vind het niet kunnen dat leerkrachten moeten opdraaien voor kosten van extra nodig materiaal voor anderen hun kinderen maar bekijk het even van mijn kant… Als thuisonderwijzer.

Ik begon met thuisonderwijs omdat mijn ene kind anders 6 uur per dag op een bus zou moeten zitten en dat compleet niet aan kon/kan en mijn andere kind doodsbang was geworden van school nadat een juf hem op zijn kaak had geslagen. Ik begon dus niet omdat het me wat leuks leek maar zelfs al zou dat wel zo zijn dan nog zou ik van mening zijn van al het onderstaande dat ik ga typen.

Ik schreef eerder al over subsidies voor thuisonderwijs. In die blog kon je lezen dat de studietoelage per direct wordt afgepakt als je start met thuisonderwijs en je verder geen cent krijgt van de overheid. GEEN CENT!
‘Ja maar je kiest wel zelf om je kind niet naar school te sturen hé seg! Stuur je kind naar school en je hoeft niet meer te klagen.’ Is de reactie die we dan zowel bij overheidsinstanties als bij onze medemensen krijgen. Zoals ik zei… Denk je dat 6 uur bus voor een kind van 6 (inmiddels 7) in het kind zijn belang is? Denk je nu echt dat het in het kind zijn belang was om hem op 4 jaar doodsbang naar school te sturen, naar een plek waar die zich  niet veilig voelt? Wat denk je dat dat doet met de ontwikkeling van die kinderen? Ik spreek nu enkel over onze situatie maar bijna elke thuisonderwijzer die ik ken doet dit in het belang van zijn of haar kind, niet voor de lol omdat het zo leuk is hoor. Eerlijk is eerlijk, thuisonderwijs is hard werken en niet 38 uur per week maar 24/24, 7/7.

Dus geven we thuisonderwijs en dat kost geld, véél geld. Want uiteraard wil de overheid ons geen cent geven toch eisen ze, ja ze EISEN dat onze kinderen aan dezelfde einddoelen voldoen als kinderen op school en ze eisen dat we op een gelijkwaardige manier onze kinderen onderwijzen. En terecht, ik ben het eens met het feit dat kinderen beter een diploma kunnen halen enzo. Ik ben het eens met inspectie, ik ben het eens met examens (niet met de manier waarop ze verlopen en al zeker niet in het lager maar dat is een andere discussie), … Ik ben het niet eens met het feit dat ze al die dingen eisen zonder enige steun.

Ik ben mama maar tevens ook de leerkracht van mijn kind. Nee, ik hoef er geen loon voor, evenmin die dertiende maand of vakantiegeld. Of wat dacht je van de lerarenkaart die leraren ook privé gebruiken of de gratis inkom die leerkrachten krijgen bij uitstappen met hun leerlingen. Al dat extra materiaal dat je als leerkracht kan krijgen bij uitgeverijen die wij als thuisonderwijzer vaak niet krijgen of de extra kortingen die leerkrachten krijgen bij uitgeverijen. Die laatste vier dingen, daar vind ik dat wij als thuisonderwijzers op zijn minst ook recht op hebben. De bedragen die scholen krijgen per kind zijn hoog en ik snap waarom en in de meeste gevallen zijn die zelfs te laag maar wat zijn die kinderen op school meer dan mijn kinderen? Elk kind gelijk voor de wet toch? Niet dus. Ik lijst dus even graag de kosten op die wij per jaar hebben…

Werkboeken, handleidingen, … 
Ja, dat is wat ze graag zien hoor bij een inspectie. Grof gerekend voor 2 kinderen (ik tel mijn eerste kleuter niet mee wegens niet leerplichtig) komt dit per jaar op 3500-4000 euro en ik gebruik geen enkele methode voor MUVO of WO, laat dat even duidelijk zijn anders zou er nog heel wat bijkomen.

Knutselmateriaal, pennen, kleurpotloden, stiften, …
Ja, ook dat verwachten ze natuurlijk dat dat allemaal aanwezig is. Ik geef er gemiddeld 300 euro per jaar aan uit.

Printer, papier en inkt
Ja, mijn gewone printer kon het materiaal dat ik moest printen niet aan en na wat rondhoren en informatie inwinnen bleek een kleine kantoorprinter goedkoper in aanschaf dan elke keer naar het kopiecenter te gaan. De printer was een 1-malige aankoop (al liet de vorige het na 2 jaar al afweten maar bon) van rond de 350 euro.
Papier en inkt per jaar? 500 euro.

Extra leermiddelen worden ook verwacht zoals spellen, educatief materiaal, …
Per jaar gemakkelijk 1000-2000 euro.

Uitstappen
Wees gerust ten opzichte van andere thuisonderwijzers doen wij er bitter weinig maar toch kost ons dit makkelijk 1000 euro per jaar als ik mijn diesel mee tel om er naartoe te rijden. Dan tel ik natuurlijk niet die auto (want openbaar vervoer kan mijn oudste zoon mentaal niet aan) mee die we daarvoor nodig hebben om ter plekke te geraken.

Ik bespaar jullie de verdere kosten van lamineerhoezen, lamineertoestel, kasten, kaften, bakken, leesboeken, … Dat de kinderen ook ICT moeten krijgen daar hebben ze natuurlijk ook een mening over klaar ‘Ach, je hebt toch je eigen laptop daar kunnen ze toch op.’
Ik kan de lijst eindeloos maken.

En nu hoor ik jullie komen ‘Ja maar dit en dat heb je niet persé nodig.’
Nee, sommige dingen zijn misschien niet echt nodig of kan je zelf maken of wat dan ook maar als wij onze kinderen dezelfde kansen willen geven als in het gewone onderwijs dan kunnen we bijna niet anders. Maar aangezien we het op 1 inkomen moeten doen en geen hulp van hogerop krijgen moeten we besparen en dat doen we dan ook…

Boeken halen we zoveel mogelijk in de bibliotheek, educatief materiaal wordt vaak tweedehands aangekocht, we investeerden in een printer die recto verso kan printen om op papier te besparen, we printen zoveel mogelijk zwart-wit want dat is goedkoper. Lamineren doen we enkel nog als het niet anders kan en knutselmateriaal komt vaak uit afval. Handleidingen lenen we zoveel mogelijk uit bij een speciale bibliotheek maar die moeten natuurlijk na enkele weken weer terug gebracht worden en dan heb je ze niet meer, scannen of kopiëren mag niet wegens auteursrecht.
Uitstappen proberen we in te perken of zodanig op te lossen dat ze gratis zijn (het bos bijvoorbeeld).

Ja, we kunnen het ook goedkoper doen, we kunnen gewone schriften kopen en zonder methodes werken en het allemaal zelf uitpluizen, dan valt die kost van methodes en handleidingen weg maar eerlijk is eerlijk, het is voor ons ook maar dat beetje gemakkelijk dat we dat op zijn minst hebben of moet ik nog minder dan 5 uur per nacht slapen? En hé, onze kinderen zijn toch gelijk aan die op school en die hebben toch ook gewoon methodes?

‘Stuur ze dan toch naar school!’ NEEN! Ik ga liever niet elk jaar op vakantie, rijd liever met een tweedehandsauto, woon liever in een klein rijhuisje, eet nog liever elke dag van het jaar een droge boterham dan mijn kinderen naar school te sturen want in onze situatie is dat nadelig voor onze kinderen. Onze kinderen ontwikkelen véél beter dan ze op school zouden zitten. Of zal ik mijn kind die nu naar het eerste zou moeten daar naartoe sturen terwijl hij al kan vermenigvuldigen, lezen en schrijven? Wat gaat die zich daar vervelen. Of mijn zoon die misschien nooit zou kunnen schrijven, sociaal nergens stond en vast dyslexie zou hebben toch ook maar weer naar school sturen. Dat terwijl hij dankzij thuisonderwijs super sociaal is geworden, mooi kan schrijven en op 7 jarige leeftijd dikke jeugdboeken leest?

‘Klaag dan niet over de kosten.’ Dat doe ik wel en dat zal ik blijven doen. Niet voor mezelf, niet voor ons, voor ons is het niet nodig. Wij trekken onze plan wel. Maar voor al die kinderen die naar school gaan omdat er ouders zijn die de kosten niet kunnen dragen terwijl ook hun kinderen beter thuisonderwijs zouden krijgen. Ja, ik krijg soms schrijnende verhalen daarover. Ik blijf opperen voor elk kind gelijk, zoals onze wet dat zegt, zoals onze overheid dat graag roept.

Later toegevoegd…
Nota: Want blijkbaar wordt er hier en daar iets misbegrepen 😉 Ik ben niet tegen scholen, nooit geweest en ik zal dat nooit zijn. Ik schrijf deze blog omdat ik het niet fair vind dat men hogerop eist dat wij gelijkwaardig onderwijs moeten bieden zoals scholen maar dat wij daar op geen enkele manier de middelen voor krijgen. Het is dus niet dat ik scholen en leerkrachten bepaalde dingen niet zou gunnen, integendeel, ik snap heel goed dat het nodig is. Ik vind wel dat wij als thuisonderwijzers en dus de leerkrachten van onze kinderen ook een klein beetje steun mogen krijgen om aan die eisen van hogerop te kunnen voldoen.

Nota 2: Ik heb voor mijn bedragen rekening gehouden met de aankoop van heel wat nieuwe spullen, geen gekregen en geleende materialen, met elk kleinste ding dat ik moet aankopen voor thuisonderwijs al is het maar weer een doosje nietjes. Ik hield rekening met elke kleinste kost van nieuw materiaal. Je kan heel veel lenen, tweedehands vinden, enzoverder maar het punt van mijn blog is dat wij als thuisonderwijzers NIETS ondersteuning krijgen maar ze ons wel heel wat eisen opleggen.

Aanvulling op 15 augustus 2017
Blijkbaar is het na heel wat nuancering voor velen nog steeds niet duidelijk dat het punt van deze blog niet de kosten an sich zijn. Elke kostenpost die noemde kan veel lager en zijn oplossingen voor. Voor elke thuisonderwijzer is dit anders en ik praat dus NIET in naam van alle thuisonderwijzers.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

32 Reacties

 1. Is er geen school dichterbij dan 6 uur in de bus? In elk dorp/stad zit toch wel een school.. En in welk land woont u dat u kind word geslagen???!

  1. Het klinkt ongeloofwaardig maar ik woon nog steeds in België en ja ik kon het toen ook echt niet geloven dat het gebeurde. Mijn zoontje ging toen heel erg lang stotteren ook door heel die situatie. En wees gerust er zijn toen stappen gezet tegen die school. Vreselijke situatie toen trouwens die ik niemand toewens.

   Mijn oudste zoon extra zorgen nodig en zou naar een speciale school moeten. Die school ligt op 20 km van huis maar doordat hij het verste van de school woont van al hun leerlingen zou hij als eerste worden opgepikt en als laatste worden afgezet wat 6 uur bus in totaal zou vormen. Ik zou hem zelf kunnen brengen mits ik dan mijn andere kinderen van 7 uur ’s morgens in de voor opvang laat en ‘savonds tot 18 uur in de na opvang enkel en alleen om in vervoer te voorzien in spitsuren voor 1 van mijn andere kinderen.

   Intussen is er wat veranderd in de types qua onderwijs maar dan nog kan mijn oudste zoon geen voltijds onderwijs aan dus blijft school geen optie voor hem.

   Daarnaast is er nog steeds de vrije keuze van onderwijs en al zouden wij dit niet hebben meegemaakt dan nog hebben mijn kinderen het recht op gelijke kansen zelfs met thuisonderwijs.

  2. Hallo. Ik wil graag ook voor mijn dochter thuis onderwijs. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik wil graag vanaf september 2017 mee beginnen voor haar.
   En ik vind dat jullie de beste beslissing voor jullie kinderen genomen heeft.

 2. Misschien nog een tip( ik dacht dat het toch in het Waasland woonde niet? ) de Jonathan school in Sint -Niklaas is super voor kinderen die een beetje ” anders” zijn ( dat bedoel ik niet verkeerd hoor!) en in de buurt zijn een aantal ” gewone” scholen voor je andere kindjes dqn moeten ze niet naar de voor en naschoolse opvang.
  Verder een ongelofelijk respect, waar haal je de moed en kracht ? En dat met een baby? Echt chapeau!
  Ps. In Puurs heb je Sint pietersburcht met een leuke speeltuin en leuke doe dingen voor kindjes over de natuur, vogels, landschap, zowel buiten als in het fort. Gratis, uiteraard

  1. Super lief dat je mee denkt. Ik geef je kort even een stukje van ons verhaal 🙂 Want ik snap dat het vaak moeilijk te kaderen met de enthousiaste blogs van nu. Ook in het waarom we thuisonderwijs stukje is het onmogelijk om alles te vertellen. We hebben namelijk heel wat slopende jaren achter de rug 😉

   Ik ken zowat alle scholen hier in de buurt denk ik. Toen we een school buitengewoon onderwijs zochten was dat het jaar voor type 9 werd in het leven geroepen en toen had de Jonathan school nog geen geschikt type voor onze oudste net als elke andere school in de buurt. Antwerpen en Gent waren de dichtstbijzijnde scholen toen en wij wonen pal tussen de twee steden in.
   Maar zelfs nu met type 9 moet ik rekenen op minimum drie kwartier vervoer in de spits om hem in de Jonathanschool te krijgen. Daarvoor moet ik mijn anderen dan al afzetten in de opvang van de gewone school waar ze dus minstens een uur voor en een uur na zouden blijven. Dat weiger ik nog steeds.

   Maar los daarvan kan onze oudste geen voltijds school aan. Na een uurtje multimove is hij leeggezogen en komt er niets meer uit, stel je eens voor hoe hij er na een voltijdse week school aan toe zou zijn.

   Mensen zien natuurlijk enkel het nu en wat ik schrijf maar er is echt heel wat jaartjes gezwoegd, gehuild, gezweet, … om te komen waar we nu staan. Ik heb zelfs brullend bij het CLB gestaan om mijn non-verbale hoogbegaafde zoon in type 2 te krijgen. Als je de types wat kent dan weet je dat daar een kind met normaal en/of hoog IQ helemaal niet geschikt is.

   Nee, na twee jaar zijn we echt overtuigd van de voordelen van thuisonderwijs voor ons gezin en zolang zij willen en zolang ik het aankan zullen we dit ook blijven doen. We evalueren drie tot vier keer per jaar hoe het gaat om bij te sturen maar op het einde van het jaar ook echt serieus over al dan niet nog een jaar thuisonderwijs. Daar hebben de kinderen nu al mee inspraak in.

   We hebben harde jaren gekend en zijn blij met de rust die we nu hebben gevonden op het vlak van onderwijs.

   Waar ik de moed en kracht haal? Met baby? Ik blijf er bij dat mijn autisme daarbij helpt. Als ik mijn zinnen op iets zet dan ga ik er 300% voor.

   Dat van Puurs ga ik eens opzoeken. Bedankt voor de tip!

   1. Super bedankt voor je antwoord, ik wou je zeker niet ( ver) (be) oordelen en zoals ik het lees heb je al je opties klaar en duidelijkonderzocht en is dit de beste optie vior je gezinnetje, mijn grootste respect voor je moed en volharding hierin! Ik hoop dat de oneerlijke regels ooit jog veranderen!

 3. Nou ik heb je verhaal toen gevolgd van in het begin op to met een hart en ik snap je helemaal hoor. Je zou voor minder to gaan geven. En als ik kijk naar hoe onzeker je toen was en toen had je minder kindjes. En hoe je nu zelfverzekerd verteld over to. Nou super goed gedaan hoor. To is zo leuk. Super zwaar maar de voldoening die je krijgt maakt alles goed.

 4. Ik geef nu vier jaar TO en ik val achterover van jouw bedragen! Ik gebruik ook geen methode’s, enkel voor taal en rekenen en de werkboeken en handboeken kosten gemiddeld 60 euro per schooljaar per kind. De handleidingen probeer ik tweedehands te kopen of onderling elkaar wat uit de nood te helpen, een volledige map scannen kost bij het copycenter 2.50 euro, meer dan een USB-stick heb ik niet nodig. Ik heb in vier jaar tijd 100 euro uitgegeven aan handleidingen. Eén keer per jaar ga ik nr de Action vr gekleurd papier, schrijf- en kleurmateriaal, lijm, gommen, slijper enz en wat lamineerhoezen en een nieuwe kaft en wat kladblokken, wat tubes verf…. dat kost me 30 euro. Verder weet ik niet over welk educatief materiaal je het hebt maar hier staat een bomvolle spelletjeskast, meestal tweedehands of verjaardagscadeautjes of kringwinkel, rekenstaafjes en van die dingen koop ik op Kapaza voor geen geld. Ik maak en print heel veel zelf, pizza’s om breuken te leren, werkbundels, posters om op te hangen,…maar ik kom toe met één of twee inktpatronen per schooljaar en printpapier, alweer vn de Action ofzo…
  Hier staan verschillende kasten uit te puilen met infoboeken over vulkanen, zoogdieren, encyclopedieën, AVI-leesboekjes, strips enz, allemaal in de kringloopwinkel gescoord, en verder gaan we wekelijks nr de bib.
  Uitstapjes kosten wel wat maar dat reken ik eigenlijk niet bij thuisonderwijs, ik zou met mijn schoolgaande kinderen ook wel eens nr Technopolis gaan en daar tegenover staat dat wij buiten het seizoen op vakantie gaan zodat ik 500 euro ipv 2000 euro aan vliegtickets kwijt ben én zonder drukte én minder warm van mijn vakantie kan genieten.
  En zoveel dingen zijn gratis: bos, park, kinderboerderij, eens achter de schermen kijken bij de bakker om de hoek, fietstochtjes,…
  Ik heb alle kassabonnen bijgehouden sinds het begin en eigenlijk kost thuisonderwijs me evenveel als een degelijke Kiplingboekentas per kind per schooljaar, die ik dan ook weer uitspaar.
  Al chance dat mijn bloed, zweet en tranen wel gratis zijn 😉

  1. Scannen en kopiëren is bij wet verboden… Auteursrechten 😉 Ik zou dus opletten met dit openbaar te schrijven eerlijk gezegd…

   Wij proberen ook zoveel mogelijk tweedehands te kopen hoor, onze kringloop is jammer genoeg maar aan de triestige kant (of we hebben gewoon elke keer pech als we net gaan dat kan ook 😉 )
   Onze inktpatronen vind je niet in action maar we kopen ze wel stukken goedkoper maar ik kom er jammer genoeg niet met twee per jaar aangezien ik quasi al mijn WO bundels en dergelijke volledig zelf maak en dat gaat niet over bundeltjes van 4 blaadjes. Knutselmateriaal daar versta ik niet enkel een pak gekleurd papier onder maar elk ding dat je gebruikt om te knutselen en daar zitten dus ook soms aangekochte bouwpakketten, klei, elektriciteitsspullen, … bij. Ik heb echt voor deze bedragen rekening gehouden met elk snippertje dat ik voor thuisonderwijs gebruik, elk kleinste ding dat ik koop om mijn kinderen het onderwijs te geven dat ze nodig hebben.

   Dat zelf maken doe ik ook heel veel maar eerlijk… Soms heb ik daar echt de tijd en zin niet voor. De gratis uitstappen ken ik ook en dat zijn diegene die we vooral doen.

   Maar los daarvan is dat niet het punt van mijn blog 😉 Als ik mijn kinderen dezelfde materialen wil geven als op scholen dan zit ik aan deze bedragen. En ja, dat hoeven niet die materialen te zijn en natuurlijk kan het goedkoper, wij proberen het ook zo goedkoop mogelijk te doen maar ik wil gewoon maar aantonen dat voor de overheid niet elk kind gelijk is.

 5. Thuisonderwijs is zeker duur. Vooral als je aan het secundaire begint. Gelukkig kun je de examens dan wel spreiden en kun je de kosten van de boeken ook spreiden en hoef je ze niet direct in 1 keer aan te kopen.
  Voor de eerste graad hebben wij dat wel gedaan. Maar van het moment dat dochterlief geslaagd is voor een examen koop ik de boeken en handleiding voor dat vak van de tweede graad, zo voel je het heel wat minder in je portemonnee 😉

 6. Had ik deze post jaren geleden gelezen dan was ik misschien wel nooit aan huisonderwijs begonnen.

  Het zijn inderdaad toch wel erg hoge bedragen die je noemt. Huisonderwijs is inderdaad duur, maar in ons geval toch niet zo duur. Wij gebruiken ook wel dure methodes (en dan nog komen we niet aan het door jou genoemde bedrag) maar uiteindelijk is dat een keuze. De meeste methodes zijn niet zo duur en niet voor alles heb je een handleiding nodig.

  2000 euro aan educatief materiaal? Wij geven hier niet zoveel aan uit en het is echt niet dat we niets van materiaal hebben, integendeel.

  Ik wil gewoon zeggen dat je huisonderwijs zo duur kunt maken als je zelf wil. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden maar ik herken me (als huisonderwijzer) niet in jouw post. En ik denk niet dat ik de enige ben. Maar dat weten buitenstaanders, die er nog aan moeten beginnen, niet. Als ze dit lezen, gaan ze ervan uit dat huisonderwijs voor elk gezin zo duur is.

  1. Bovendien denk ik dat als je je kinderen dezelfde kansen wil geven als schoolgaande kinderen, dat je dan nog niet aan zulke hoge bedragen komt hoor. Mijn kinderen krijgen zeker en vast gelijkwaardige kansen :-).

  2. Volgens mij heb je het allerlaatste stukje dan niet gelezen 😉 Ik had het over élke uitgave tot elk blad papier dat je gebruikt aan toe en alles nieuw. Uiteraard is het voor iedereen anders. Het ging me om een heel ander punt ook wat meermaals duidelijk werd vermeld namelijk dat wij het moeten doen zonder subsidies terwijl ze wel heel wat eisen stellen.
   Volgens mij schrijf ik ook overal dat het voor ons niet zo is en we het anders oplossen zoals gratis uitstappen zoeken, dingen lenen bij bibliotheken, … Diegene die alles goed lezen zouden dus niet afgeschrikt moeten zijn en dus weten dat er alternatieven genoeg zijn om het goedkoper te maken.
   Toch blijft thuisonderwijs veel duurder dan school hoe je het ook draait of keert.

   1. Ik wilde gewoon duidelijk maken hoe ik me zou gevoeld hebben, had ik deze post gelezen voordat ik eraan begon. Maar met de nuances erbij vermeld, is het duidelijker geworden :-).

    Nu, dat school goedkoper is, is ook wel omdat scholen gesubsidieerd worden, en dus aan nog wel meer regeltjes onderworpen zijn! Ik vind niet dat er zo heel veel eisen worden gesteld aan huisonderwijzers en daar ben ik ook blij om. Er is controle , hetgeen belangrijk is want het gaat om kinderen, een kwetsbare groep maar er is toch behoorlijk wat vrijheid.

 7. hoi, wij zijn na een jarenlange lijdensweg net gestart met huisonderwijs voor onze zoon van 13 (secundair). Graag had ik in contact gekomen met lotgenoten. Zijn er groepjes bekend (groepslessen)? Wij wonen in Assenede (Oost-Vlaanderen).

  1. Hey

   Ik zou zeggen zoek een op facebook in de groep huisonderwijs Vlaanderen, misschien vind je daar wel mensen uit je buurt. Anders via http://www.vhov.be eens polsen. Ikzelf heb niet echt weet van groepjes, er wordt wel afgesproken en dergelijke onder thuisonderwijzers maar dat gebeurd vooral via facebook.
   Oh en veel succes!!

   Groetjes Kimberley

  2. hey saskia wij denken ook na over thuisonderwijs.Wezijn er nog niet aan begonnen maar die lijdensweg in het onderwijs kennen we wel.Mijn dochter van 14 is in het lager onderwijs gepest geweest en is daarna in een depressie beland.Na een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis is de zaak alleen maar verergerd en nu denken we dus over thuisonderwijs.We zullen wel moeten want ik krijg haar de school niet meer in Ik ben eigenlijk ook op zoek naar lotgenoten en naar een manier om de overheid te wijzen op hun manier van omgaan met kinderen die beschadigd zijn door het onderwijs.Als je zin hebt om te babbelen laat maar weten

 8. We zitten er hier ook mee…Ik heb mij lang schuldig gevoeld tegenover de overheid, dat ik een ongehoorzame burger ben die haar kinderen vanaf het secundair de keuze geeft tussen humaniora of thuisonderwijs. De hoge kosten beschouwde ik maar als een straf voor mijn ‘betweterij’, maar dat is sinds kort anders… Mijn kinderen studeren makkelijk en zijn multi-getalenteerd, wat betekent dat ze heel graag met hun handen werken, houtbewerking, naaien, muziek spelen, koken, moetuinieren, sporten enz…Studeren komt erbij, maar is geen hoofdzaak , ze zorgen wel dat ze goeie resultaten hebben. Er is geen school waar dit aangeboden wordt, de steinerschool een beetje, maar dan blijft er weinig tijd over voor eigen gekozen hobby’s , en het vervoer ligt ook moeilijk. Ik heb dus nu drie jongeren thuis, 1 kind op de lagere school en twee achterkomertjes. Mijn oudste zoon is deze week 18 geworden en moet nog 1 jaar examens afleggen voor de examencommissie , we verliezen daardoor ons kindergeld en hij krijgt geen studentenstatuut waardoor hij geen studentenjobs kan doen. Waarom kunnen we nu niet gewoon nog inspectie krijgen voor de oudste, hij studeert hard , legt examens af en zal zijn diploma halen, maar heeft geen rechten. Fameus he…volgend jaar begint hij hoge school en is hij weer helemaal ‘in orde’ , maar dit jaar bestaat hij niet voor de overheid. Er zit een gat in de wetgeving lijkt mij… Tot voor kort vond ik dat normaal omdat we buitenbeentjes zijn, maar eigenlijk … Wat doen we verkeerd dan?

 9. Beste,

  Ik herken me zo in jullie situatie! Mijn kindlief is 4 jaar een heeft een verstandelijke beperking en autisme en adhd. Nu overweeg ik ook om hem thuis onderwijs te geven omdat hij niet evolueert op school zoals hij thuis doet. Ik hou hem sinds deze maand maart thuis omdat ik het beu was om hem zo overprikkelt en overstuur mee naar huis kreeg! Ik bracht hem naar school en ging hem zelf halen, de school bevindt zich 20 km van mijn woonplaats en deed er heen en terug 1u30min over in spits dit 2 maal per dag. Heb meermaals samen gezeten met juf en begeleiding om zijn schema te bespreken en om het rustiger aan te doen maar kreeg er geen oren naar. Op een gegeven moment moet je voor je kind en jezelf uitmaken wat het beste is en je hart volgen. En dan ben ik uitgekomen op thuisonderwijs, nu moet ik er nog wat opwerk over opzoeken wat hoe het allemaal zit en dan alles in orde brengen.
  Ik kan alleen maar zeggen dat jullie een goede beslissing hebben gemaakt voor je kinderen ook al is dit niet makkelijk voor jezelf als ouder. Chapeau!

 10. Ik wil voor mijn zoontje huisonderwijs geven ,maar hoe geraak ik aan de juiste leer boeken voor 4 de leerjaar , waar moet ik zeker op leten om toch met de leerplicht in orde te blijven . ?? HULP en raad is welkom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.