Ja, weeral. Echt weeral een nieuw weekschema voor de kinderen hun thuisonderwijs. Je kon hier lezen over ons eerste, daarna kon je hier lezen over onze dagindeling die ik visualiseerde, wat later hielden we dan weer een crisisvergadering omtrent dat eerste weekschema en nu zijn we dus op het punt beland dat er weer wat anders moet komen. Nummertje 4 op 1 jaar tijd. Ja, soms heb ik gewoon echt tijd over en ga ik dus maar wat schema’s maken. Niemand die me gelooft zeker 😉

Waarom weer een nieuw weekschema voor thuisonderwijs?
Ja? Waarom eigenlijk? Het is nu niet dat de vorige zo’n wonderen verricht hebben. Toch wil ik het weer een kans geven. De kinderen lopen de muren op of nee, ze doen mij de muren oplopen. Mijn haar wordt met de dag grijzer (echt waar!) en het staat met momenten kaarsrecht omhoog (ook echt waar!). Ze hebben meer structuur nodig want we komen nergens. Wat moeten we doen? Hoelang? Hoeveel blaadjes moeten we doen? Vragen, vragen, vragen, … ‘Maar Mama dat staat niet op het schema.’ ‘Maak eens een schema mama, dan weet ik dat allemaal.’ En zo gaat deze mama dan weer een schema maken. Ook al weet deze zelfde mama dat de kans groot is dat ze er na een week helemaal niet meer naar kijken.

Vanaf wanneer gaan we het schema gebruiken?
5 september. Waarom dan pas? Heel simpel. Ik ben helemaal nog niet klaar met alle voorbereidingen om echt al elke dag ten volle les te geven dus tot dan blijven ze momenteel werken in hun zelfstandige extra boekjes. En ik begin gewoon graag op een maandag en niet op een donderdag en omdat we thuisonderwijs geven en dus gewoon lekker onze zin kunnen doen en ik dus niet op 1 september wil beginnen. Dit staat nu ook aangegeven op de jaarkalender, op vraag van Lucas.
gewoonwij thuisonderwijs visualiseren weekschema structuur-1

Het schema zelf…
Ik ben er best tevreden van. Ik vroeg aan andere thuisonderwijzers om hun schema’s maar uiteindelijk deed ik toch gewoon wat ik in mijn hoofd had. Al moet ik zeggen dat 1 thuisonderwijzer me echt wel ontzettend geholpen heeft! Ik zat namelijk met het probleem dat mijn kinderen niet om kunnen met pauzes. Eens ze 5 minuten pauze krijgen, krijg ik ze met geen stokken meer aan die tafel om wat te doen. Daardoor namen we tot nu toe ook nooit pauzes maar dat kwam de concentratie niet ten goede. Ze kwam af met activiteiten als pauzes. Zoals 50x tegen de muur sjotten met een bal ofzo. Dan waren het ingeplande activiteiten en geen pauzes meer. Super tip vond ik dat! Ik noemde het bewegingstussendoortjes maar toen ik het schema aan de kinderen toonde, eisten ze dat ik het turnen zou noemen. Mij een zorg welke naam het beest heeft, als het maar werkt.

Ik deelde de dag dus op in blokjes en plaatste er netjes vakken bij. 4 volledige dagen les, nu ja wie goed kan tellen ziet dat die volledig dag eigenlijk maar 3 uur en 3 kwartier aan les is als je het turnen en middageten weg laat 😉 Woensdag en zaterdag maar drie kwartiertjes. Ook dat is nieuw. Zondag deden we al niets omdat we dan naar de kerk gaan en ze dus in de zondagsschool hun portie ‘les’ krijgen. Op woensdag en zaterdag deden we echt wel wat meer dan drie kwartier, dat doen we nu niet meer. Met dit schema zouden we 1.5 schooljaar op 1 schooljaar tijd moeten zien! Stel je voor dat we nog meer uren en dagen wat zouden doen! De voordelen van thuisonderwijs 😉

Het nadeel van het schema nu is dat het op papier is en een uitstap is dus niet zo snel aan te passen als met de magneetjes. Maar ach als dat het enige probleem was… Snel een papier 4 dubbel vouwen zodat je er niet door kan kijken en klaar. Met een losse magneet blijft dat ook wel hangen want ja het papier hangt op een magneetbord. Zo kunnen we indien nodig toch nog extra gaan visualiseren en eventueel nog extra activiteiten gaan toevoegen zoals het lopen dat we dringend weer eens moeten oppakken met hen. Of wat denk je van een dagje vrij omdat je jarig bent? Kan allemaal!
gewoonwij thuisonderwijs visualiseren weekschema structuur-2 gewoonwij thuisonderwijs visualiseren weekschema structuur-3

gewoonwij thuisonderwijs visualiseren weekschema structuur-4 gewoonwij thuisonderwijs visualiseren weekschema structuur-5

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

7 Reacties

 1. Ik maak elke week 3 weekplanningen voor 3 leerplichtige kinderen. Vroeger werkten we met een uurrooster, maar dat hielden we niet lang vol. De dagelijkse agenda bijhouden wat ze elke dag doen heb ik een paar jaar volgehouden, maar met 3 kinderen is dat onbegonnen werk en werd het gewoonweg te veel.
  Hoe ik het nu doe is dus met weekplanningen, ze krijgen elk een papier waarop ze kunnen aankruisen als ze iets af hebben voor die dag.
  Ik geef elk kind om de beurt les, soms geef ik er twee tegelijk. Als er iemand les krijgt moeten de andere kinderen stil zijn of kunnen ze spelen in een andere kamer of buiten. Ik voel het ook als mijn kind genoeg heeft geleerd en een pauze verdiend en dan begin ik met de volgende.

  1. Hier is het nu de eerste keer dat ik een uurrooster heb, het is dus nog afwachten hoe het gaat lopen.
   De dagelijkse agenda lukt hier goed tot de inspectie is geweest dat jaar *oeps* Gelukkig hier nog maar 2 kinderen want het is inderdaad veel werk al schrijf ik het best beknopt op allemaal.
   Dat van die weekplanningen zoals jij het doet, lijkt een beetje op ons vorige schema dat we hadden. Ze kenden de vakken die moesten gebeuren maar wanneer en hoe was hun zaak maar dat werkte hier dus niet.
   Hier krijgen ze echt samen les en dat gaat goed zolang de peuter zich niet moeit, hopeloos dus nu die niet meer slaapt 😉

 2. Verstandig dat je een schema maakt, want ik kan me heel goed voorstellen dat kinderen die structuur nodig hebben. Op school ( bij mijn jongens, maar dat zal bij anderen ook zo zijn) staat het schema ook op papier en weten ze dus waar ze aan toe zijn. Heerlijk dat jullie nog even een paar dagen vrij zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.