Vorig jaar kocht ik in de zomervakantie drie educatieve sets in lidl. Klok lezen, vermenigvuldigen en optellen en aftrekken tot 100. Dit jaar kocht mijn echtgenoot (ja, deze verslaving blijkt besmettelijk te zijn) er twee andere educatieve sets uit dezelfde reeks, tangram en de cijfers tot 10. Ik weet dat ze er ook nog hebben met letters maar die lieten zowel mijn echtgenoot als ik telkens liggen wegens letterblokjes genoeg in huis.

Hoge tijd dus dat ik jullie eens wat meer vertel over deze educatieve sets die klaarblijkelijk jaarlijks terugkeren in het lidl assortiment, je kan maar al in je agenda in juli/augustus 2017 gaan invullen dat je naar lidl moet voor deze sets als ze je wat lijken na deze blog. Oh ja, ik zal jullie maar al op voorhand zeggen dat ik totaal geen idee meer heb van de prijs, maar sowieso onder de 10 euro per set want ik zou er echt nooit meer aan geven.

Tangram
Ja, ik begin gewoon ineens met het leukste sorry. We hadden al twee sets *oeps* maar deze kon er dus duidelijk nog bij. Er zitten 15 kaartjes bij die zowel op de voorkant als achterkant leuke voorbeelden hebben staan. De kinderen spelen er hier super graag mee. Kleuren, vormen, inzicht en motoriek worden geoefend. Ze spelen er ook samen mee door om beurten een blokje te leggen.
Af en toe stoppen we ze in een washandje, dan moeten ze een vorm raden of een vorm zoeken zonder te kijken. Super leuk.

Waar ik heel erg bang voor was bij deze set was het opruimwerk. Bij onze andere twee sets en zeker ene specifiek moet het echt allemaal heel juist in het doosje of je krijgt het niet dicht. Dat valt bij deze echt wel mee. Je kan het er natuurlijk niet zomaar insmijten maar je hebt toch een laagje speling. Eens je weet hoe ze er het vlotste inpassen, vergeet je het nooit meer.
gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-6 gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-7 gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-10

Klok lezen
Op het deksel van het doosje zelf heb je al direct een oefenklokje, perfect. Direct een pluspunt, hoef je dat ook alweer niet te maken of aan te schaffen (alsof ik er geen weet ik hoeveel heb).
In het doosje zelf zitten blokjes met op de ene kant de digitale klok en op de andere kant de analoge klok. Zo kan je ze bijvoorbeeld zelf het digitale uur laten opschrijven dat bij het analoge klokje hoort of omgekeerd, het analoge klokje laten tekenen van het getoonde digitale klokje.

Of gewoon de klokjes na laten maken met het oefenklokje op het deksel van het doosje.
Hier vinden ze het ook leuk om er een wedstrijdje van te maken. Om het eerst het correcte uur roepen dat getoond wordt en diegene die het juist heeft mag het blokje hebben.
gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-3

Cijfers tot 10
20 blokjes, 10 met de cijfers tot 10 en 10 met prentjes tot 10. Simpel als dat. Ze matchen. Ideaal voor een derde kleutertje. Al worden ze hier al vroeger in gezet wegens interesse. De twee grootste jongens spelen er overigens ook nog graag mee. Ze maken er een memo van.
gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-4 gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-8 gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-9

Optellen en aftrekken tot 100
Deze blokjes zijn in vier verschillende kleuren. Geel, groen, blauw en rood. Elke kleur een andere moeilijkheidsgraad. Zo kan je er nog een aantal van tussen laten als rekenen tot 100 nog te moeilijk is maar tot 20 bijvoorbeeld wel al kan. Het groeit dus echt mee met je kind vanaf het eerste leerjaar.
Op de voorkant staat de bewerking die ze dan moeten oplossen en zelf kunnen controleren door het blokje om te draaien.

Thibeau maakt het nog een beetje moeilijker. Die gaat het uitrekenen, nakijken en dan gaat hij alle uitkomsten die hij juist had op volgorde van 0 tot 100 leggen.
Je kan de blokjes natuurlijk ook nog op andere manieren gaan gebruiken en inzetten.
gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-2 gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-11

Vermenigvuldigen
Ook hier weer de vier verschillende kleuren om de verschillende moeilijkheidsgraden te gaan aanduiden. Ook hier groeit het dus mooi mee met je kind. Hetzelfde principe als bij het optellen en aftrekken, op de ene kant de bewerking en op de andere de uitkomst.
gewoonwij spellen eductief lidl thuisonderwijs onderwijs tangram klok lezen rekenen wiskunde-5

Hier wordt geen enkele set ingezet tijdens de lessen. Het is vrij materiaal waar ze dus enkel mee spelen als ze er zin in hebben, speelgoed eigenlijk. Zo werkt het met het meeste educatief materiaal hier omdat ik er van overtuigd ben dat ze al spelend het meeste leren. Ze zijn dan ontspannen en onthouden daardoor veel meer. Het is op die manier dat Thibeau, die nu officieel start met het eerste leerjaar, al leerde lezen, schrijven, rekenen tot 100 en vermenigvuldigen. Gewoon door het materiaal in huis te hebben zonder dat er ook maar enige druk op werd gezet.

De sets zijn geen uitschieters maar voor de prijs die je er voor betaalt is het fijn om ze in huis te hebben. De kinderen spelen er graag mee, de kwaliteit is echt wel top (zeker gezien de prijs) en ze leren er wat van. Meer hoeft dat eigenlijk niet te zijn.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!