Na mijn super trotse post op facebook afgelopen vrijdag over de twee jongens die hun eerste brevetje haalden, kwamen er hier en daar wat vragen met wat en hoe rond de zwemlessen van onze jongens. Zoals je eerder al kon lezen op de blog liep onze oudste zoon een trauma op aan binnenzwembaden, nu ja eerder zelfs aan water in het algemeen maar de laatste hindernis 2.5 jaar na het voorval was het binnenzwembad. Om deze angst te overwinnen besloten we om de zwemlessen volledig zelf te gaan geven.

Toen we de tweede keer gingen zwemmen, liep ik over van trots. Onze zoon zwom wel zeker 6 meter en trots als ik was ging ik al eens informeren wat de eisen zijn voor het 25 meter brevet. Het 25 meter brevet is namelijk datgene dat ze moeten hebben om in orde te zijn voor zwemmen als ze hun getuigschrift lager onderwijs willen halen. De badmeester vertelde me dat de eisen veranderd waren voor het behalen van brevetten, hij zou niet gewoon 25 meter moeten zwemmen neehee er kwam heel wat meer bij kijken. Overleven in het water blijkt veel belangrijker te zijn dan correct te kunnen zwemmen. Thah! Helemaal mee eens meneer de badmeester maar euhm… wat moeten ze dan wel allemaal kunnen? We zouden het eens bij de balie moeten navragen, die zouden een foldertje hebben.

Zo gezegd, zo gedaan. Na het zwemmen en ons weer om te kleden trokken we met ons kroost richting de balie. Ze kopieerde voor ons het foldertje en gaf een super uitgebreide uitleg. Ik was helemaal mee in het verhaal en gaf ze groot gelijk maar euhm… aan dat 25 meter brevet zijn we dus bijlange nog niet! Dat onze zoon lekker stoer wel zeker 6 meter zwom, deed er plots niet meer toe, nu ja, ik  bleef wel heel erg trots natuurlijk!

Het nieuwe systeem noemt ‘Fred Brevet’. Fred Brevet is een waterdruppel, maar niet zomaar ‘een waterdruppel’. Fred Brevet is je vriendje dat er voor gaat zorgen dat je jezelf helemaal veilig voelt in het water. Hij laat je kennismaken met verschillende waterdieren en eens je jezelf helemaal veilig voelt, leert hij je langer en beter zwemmen. Leuk toch?!

Het begint met drie brevetjes voor watergewenning: Eendje, Zeepaardje en Pinguïn
Dan heb je de ‘leren overleven‘ brevetjes: Zeehond, Waterschilpad en Dolfijn kantveilig
Vervolgens ‘Leren veilig zwemmen‘: Otter, Haai en Orka zwembadveilig
Daarna hebben we afstandszwemmen: 25m, 50m, 100m, 100m wisselslag, 200m, 400m, 800m, 1000m en 1500m
En dan heb je nog survival- en trimzwemmen in verschillende niveau’s.

Ik bekeek elk brevet uitgebreid en kwam tot de conclusie dat Lucas echt al wel ‘zeehond’ of zelfs ‘waterschilpad’ moest kunnen halen als we nog een beetje oefenden. Voor Thibeau hadden we een groter probleem, hij durft namelijk zijn hoofd niet onder water te houden wat maakt dat enkel ‘eendje’ in aanmerking kwam voor hem. De kinderen hadden natuurlijk alle gesprekken mee gevolgd en wilden super graag een brevetje. Zelf maakt het mij niet uit, voor mij hoeven ze geen enkele te halen, als ze maar niet verdrinken in het water, maar die 25 meter zou er wel moeten komen. Nu ja, als de kinderen het graag willen en er een kans is dat het hen extra motiveert om dan voor een volgend te gaan dan zie ik er geen kwaad in, toen nog niet…

Vorig weekend zaten we dan weer in het zwembad. Ik met de kindjes in het introductiebad vrolijk spelen in het water, ze eens laten drijven, … Pret verzekerd tot ze begonnen te zeuren om dat brevetje dus gingen we maar eens informeren. Ik besloot niet te grootmoedig te zijn en Lucas Pinguïn te laten doen. Aangezien ik dacht dat hij zelfs de twee volgende wel kon halen, mocht dat geen enkel probleem zijn. Thibeau zou eendje doen.

Eerst Thibeau… Brevet eendje…
– Zichzelf nat spetteren
– Op en neer springen in het water
– Stappen door het water met een drijvend voorwerp
– Bellen blazen in het water
– Ik stap op mijn handen als een krokodil

Ja, ik moet jullie vast niet vertellen dat dit voor een 6.5 jarige echt wel té gemakkelijk is maar zoals ik net al schreef… Hij durft zijn hoofd niet onder water te doen en dat is bij het volgende brevet al nodig. Nu ja, apetrots was hij op zijn brevet en dan zijn wij dat ook natuurlijk.

Dan Lucas… Brevet Pinguin…
– Ik daal af langst een stok naar de bodem
– Ik drijf als een ster op mijn buik (3 seconden)
– Ik spring in het water en kom er weer uit
– Ik haal 3 voorwerpen van de bodem… Oei, deze hadden we niet geoefend. Ik ging er vanuit dat hij dat wel zou kunnen. Niet dus. Het volgende puntje zou hij dus ook niet meer moeten doen al zou hij die wel kunnen.
– Ik glij 3 seconden op mijn buik met een plankje

Lucas haalde dus zijn brevetje niet. Eerst leek het alsof dat niet zo erg was. Hij ging wat spelen met zijn broers in het peuterbadje, maar na een tijdje vroeg hij wanneer hij zijn brevetje kreeg. Ai…
Ik leg hem de situatie uit en hij is er natuurlijk het hart van in. Helemaal gedemotiveerd wil hij niets meer oefenen. Dus gaan we maar snel vragen of hij dan het brevet ‘zeepaardje’ nog kan proberen zodat hij weer wat gemotiveerder zou zijn. Gelukkig kan dat, oef!

Brevet Zeepaardje…
– Ik kruip onder water door een hoepel
– Ik drijf 3 seconden op mijn rug met mijn hoofd ondersteund. Hij viel net niet in slaap, hij bleef maar liggen in het water, ook toen ik mijn handen onder zijn hoofd al lang had weggehaald.
– Ik spring vanop de kant in het water (met een handje)
– Ik blaas belletjes met mijn hoofd onder water
– Ik verplaats een drijvend voorwerp in het water zonder het aan te raken
– Ik verplaats me in het diepe als een aapje langs de kant

Die haalde hij natuurlijk zonder enig probleem. Super trots was hij op zichzelf en ik ook op hem. Het mogen dan wel echte kleuterbrevetjes zijn, voor een kind met een trauma is dit heel wat!
gewoonwij zwemlijn zwemmen fred brevet eendje zeepaardje zwemles -2

We gaan gewoon lekker verder op onze eigen manier. Zoals je kon lezen in de vorige blog is dat dus vooral al spelend en nu ik weet wat de brevetjes inhouden gaan we daar nog meer voor. Spelen in het water, spetteren, springen, duiken, kruipen, drijven, rollen, tuimelen, … het maakt niet uit. Als ze zich maar veilig voelen. Geen oefenen meer op de echte zwembeweging, dat komt later wel, dat zelfvertrouwen, dat is belangrijk nu.

Wie nog meer informatie zoekt over de hele zwemlijn van Fred Brevet kan deze vinden op hun website. Zo kan je zelf ook gericht gaan oefenen met je kind. Let echter wel op! Naar wat ik begrepen heb, zijn de eisen niet overal hetzelfde, informeer dus zeker ook even bij het zwembad waar je gaat zwemmen.

Geven jullie zelf zwemles? Zo ja, hoe pakken jullie het aan?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!