Bij ons thema piraten kwam er heel wat voorbereiding kijken. Zo kopieerde ik veel materiaal, maakte ik zelf werkbundels, maakte ik spellen, zocht ik knutselprojecten, … Kortom het werd best een uitgebreid thema waar we 2.5 week mee bezig zijn geweest en dan moet ik toegeven dat onze jongens echt wel heel goed hebben doorgewerkt.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-14

De theorie
Ik gebruikte de zonnekindjes die ik nog had liggen van vorig schooljaar, dat was een mooie basis om kennis te maken met het thema piraten maar ik vond het niet uitgebreid genoeg. Gelukkig had ik nog heel wat hele oude zonnestraaltjes liggen die ik had gekregen en daar zaten er twee zeer bruikbare tussen. Eentje over piraten en eentje over ‘de reizen van Gulliver’ waar ook een voorleesverhaal bij zat. De twee zonnestraaltjes ben ik volledig gaan ontleden. Kopiëren wat ik wilde gebruiken, weg smijten wat ik niet kon gebruiken en uitwerken wat uitgewerkt moest worden. Al snel had ik een hele werkbundel samengesteld dankzij die twee zonnestraaltjes die heel erg compleet waren. Van wie piraten zijn, wat ze doen, wat ze dragen, beroemde piraten tot welke spelletjes ze spelen en welke liedjes ze zingen.
Niet enkel die theorie komt aan bod maar ook tekenen, wiskunde, taal, … allemaal verwerkt in leuke spelletjes op papier zoals woorden die ondersteboven staan lezen en schrijven, cijfers verbinden volgens nummer, …
Op het einde van de bundel zat een heuse piratenquiz om te bepalen wat voor soort piraat je bent!

Spelletjes
Piratengalgje
Super leuk! Galgje zoals je het kent maar je mag enkel woorden gebruiken die iets met piraten te maken hebben en voor elke letter die fout is, moet je een stukje van de piraat leggen. Is je piraat af ben je verloren.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-6

Piratenhemel
Volgens het principe van slangen en ladders maar nog net iets uitgebreider. Zo moet je als je op een piratendokter komt terug naar het laatste bedje dat je passeerde en moet je de volgende ronde een beurt overslaan.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-8

Schattenjacht
Een piratenmemo. Heb je zand, rotsen of water dan is je beurt voorbij en is het aan de volgende. Het doel is om zoveel mogelijk duo’s van schatten te vinden.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-7

Bootjesrace
Maak papieren zeilbootjes zoals in het filmpje hieronder en plaats ze tegenover elkaar op de grond. In het midden leg je een schat (een snoepje). Blazen maar! Wie het eerste bij het snoepje is met zijn bootje mag het snoepje (de schat) opeten.

https://www.instagram.com/p/BJaYLq6DN_t/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Knutselen
Piratenvlag/zeil
Samen met de PPO (vrijwilliger voor kindjes met autisme) knutselde Thibeau een piratenvlag en Lucas een piratenzeil.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-3

Schatkaart
Ook deze deden ze met de PPO… Een echte schatkaart knutselen en deze in een speciale doos stoppen!
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-4

Schatkist
Ja, onze vrijwilliger is ijverig hoor 😉 Samen met de jongens maakte ze een schatkist voor hun munten (kroonkurken). En aangezien er maar 1 schatkist was voor 3 kinderen werden de muntstukken gemarkeerd met stickertjes zodat er geen ruzie kon over gemaakt worden. Slim toch?!
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-2

Piratenmaskers
Deze zaten bij de zonnestraaltjes en maakten we samen zodat we ons konden verkleden als echte piraten.
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-1

Geheime brieven
Eerst scheurden we de randen van ons papier af zodat het er niet meer zo ‘proper’ uit zag, daarna maakte ik met een brandende lucifer een kurk zwart zodat ze de randen van hun papier zwart konden vegen. Vervolgens perste ik een citroen zodat ze met een verfborstel een geheime brief konden schrijven. Laten drogen en je geheime brief is af, wie hem wil lezen moet hem tegen het licht houden 😉
gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-10 gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-11 gewoonwij-thema-piraten-creatief-knutselen-12

Piratenboot
Ik postte hem een paar dagen geleden reeds en deze kan je hier bekijken.

Dansen
We deden ook een echte piratendans!

https://www.instagram.com/p/BJaaJD4DxVb/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Materiaal dat ik had voorzien maar niet gebruikte, maar zeker de moeite waard is om te vermelden zodat jullie er misschien wat mee kunnen doen wanneer jullie rond piraten zouden werken…
Om pionnen te maken voor de spelletjes (wij gebruikten schelpjes die we op het strand vonden). 
Neem ronde schijfjes kurk en prik er een tandenstoker in waaraan je een een papiertje hangt. Zo heb je snel kleine bootjes die als pionnen voor spelletjes kunnen dienen.

Rumvatenspel (voor 2 spelers)
Leg verschillende ‘rumvaten’ op tafel (papieren uiteraard 😉 ) en neem om de beurten 1,2 of 3 vaatjes weg. Wie het laatste vaatje kan pakken wint.

Piratendokters
Knip verschillende prenten van piraten in drie stukken en meng ze door elkaar. Knip ook een piratenvlag, boot en galg uit (in zijn geheel). Geef blind elke speler 6 stukken. De bedoeling is om als eerste 2 hele piraten te verzamelen. Om de beurt neem je een kaart van de stapel in het midden, als je de kaart niet gebruikt, leg je ze onmiddellijk weer onderaan, wil je ze wel bijhouden dan leg je een andere kaart die je al hebt onderaan de stapel. Heb je een volledige piraat, leg hem dan op tafel.
Heb je de piratenvlag dan mag je een kaart aan een tegenspeler vragen, als hij deze heeft moet hij deze afgeven zo niet dan leg je de vlag weer onderaan de stapel en neem je de volgende kaart van de stapel.
Heb je de boot dan mag je een hele piraat van een tegenspeler nemen, je tegenspeler mag dan blind drie kaarten uit je hand nemen. Heeft er geen enkele tegenspeler een volledige piraat dan leg je de boot gewoon op tafel totdat je hem kan gebruiken.
Heb je de galg dan verlies je een hele piraat, schuif de drie kaarten van piraat samen met de galg weer onderaan de stapel. Heb je nog geen hele piraat dan leg je de galg op tafel totdat je wel een volledige piraat hebt geofferd.
Wie als eerste twee hele piraten heeft, wint.

Dan had ik nog de spellen ‘fles in zee’, ‘dobbelboot’ en ‘gevangen op het eiland’ maar deze zijn met speelborden die bij in de zonnestraaltjes zaten en daar kan ik jullie dus niet aan helpen jammer genoeg.

En ik had ook nog vingerpoppen van Gulliver en zijn vrienden. De bedoeling was om daar poppenkast mee te spelen en om ze op lege flessen te zetten als bowlingspel, maar dat is er jammer genoeg ook niet van gekomen.

Zoals jullie kunnen lezen, had ik dus bergen materiaal maar de combinatie van de hittegolf en het toch al stevig doorwerken van de jongens maakte dat ik er mee ben gestopt. De spelletjes houden we zeker nog bij en zullen zeker nog gespeeld worden, maar niet meer nu. We hebben de piraten wel gezien nu. Wij zetten onze zeilen op en laten de wind ons verder blazen naar nieuwe thema’s.

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!