Een tijdje terug kocht is de set ‘Tijd om te shoppen’, nu ja, ik kocht er 2 want er zijn er 2 van. Wij speelden enkel nog maar met de eerste set maar het principe is hetzelfde al vertel ik jullie uiteraard graag het verschil tussen set 1 en set 2.

Het verschil tussen tijd om te shoppen set 1 en set 2.
Set 1 gaat enkel over ronde getallen, set 2 werkt met kommagetallen. Niet meer en niet minder. Set 2 is dus een heel stuk moeilijker dan set 1.

Wat is tijd om te shoppen?
Tijd om te shoppen is een soort spel om het rekenen met euro’s in te oefenen. In het geval van set 1 gaat het dus over rekenen tot 100. Bij set 2 van hetzelfde maar dan met 2 cijfers na de komma.
De sets zelf zijn ook nog eens onderverdeeld in 2 moeilijkheidsniveau’s. Bij set 1 gaat niveau 1 tot 20 en niveau 2 tot 100. Bij set 2 gaat het ene tot 50 en het andere tot 100.

De bedoeling van het spel is dat je de twee stapels van een bepaald niveau er uit haalt, een stapel met de producten (de objectkaarten) die je kan kopen en een stapel met opdrachtkaarten (de shoppinglijsten). Je neemt dan een shoppinglijst en gaat in je ‘winkel’ op zoek naar de juist objectkaarten waar dan de bedragen op vermeld staan, die bedragen moet je dan uiteraard optellen. Op je shoppinglijst staat met welk bedrag je zal betalen en dan is het aan jouw om uit te rekenen hoeveel je juist moet terugkrijgen. Op de achterkant staat de berekening en de juiste oplossing voor de zelfcontrole.

Super handig en leuk voor zelfstandig werk wat hier af en toe gebeurd maar nog veel leuker vonden wij om het anders te gaan spelen.

Hoe wij het meestal spelen?
We verdelen wat speelgoedgeld en 1 iemand is de winkelbediende, we leggen ook de objectkaarten op tafel. Om de beurt kiezen we dan wat we gaan kopen. We wisselen af tussen wie er uitrekent hoeveel er betaald moet worden en doen daarbij geregeld gek als klant door de winkelbediende een fout bedrag voor te schotelen. De winkelbediende rekent uiteraard zelf uit hoeveel hij terug moet betalen. We besteden hierbij voldoende aandacht aan dat het fijn is om zo gepast mogelijk te betalen en het geen zin heeft om teveel te gaan betalen als je gepast kan betalen (de kinderen geven namelijk graag bewust teveel omdat ze dan zogezegd geld krijgen 😉 ze snappen nog steeds niet dat ze hun eigen geld dan terug krijgen). Uiteraard betalen we gewoon ook vaak bewust te veel met een veel te groot briefje (max. 100 euro) zodat het rekenen natuurlijk ook voldoende wordt ingeoefend.

Rollenspel op deze manier is hier altijd een succes en ze hebben echt nog geen seconde door gehad dat ze aan het rekenen waren. Wij nemen namelijk deze week vakantie omwille van het goede weer en ze hebben echt totaal nog niet in de gaten gehad dat ze best wel ingewikkelde sommen aan het oplossen waren.
gewoonwij-marsival-tijd-om-te-shoppen-educatief-materiaal-set-euro-wiskunde-5

Tip!
Neem er pen en papier bij! Als het ze niet uit hun hoofd lukt, zo kunnen ze op papier gaan rekenen.

Waar te koop en wat kost het?
Te koop bij marsival en voor de prijs die je betaalt kan je het echt niet zelf gaan maken. Echt mijn inkt en papier om nog maar over het lamineren te zwijgen kost heel wat meer en dan spreek ik nog niet eens over de werkuren. Het wordt bovendien geleverd in super handige bakjes. Nee, voor die prijs ga ik echt niet zelf aan de slag.
16,71 euro per set.
Oh ja, speelgoedgeld kan je ook bij hen vinden, hetzelfde als het onze. Wij kozen bewust voor speelgoedgeld dat dezelfde afmetingen heeft als echt geld en dat niet té fake lijkt (fake als in vaag geprinte biljetten die allemaal even groot zijn en euro’s in 1 kleur).

En dan nu nog wat echte mamastoef! Want ja, in het filmpje zie je toch echt wel onze zoon die officieel in het eerste leerjaar is gestart. Heeft het nog meer uitleg nodig over hoe trots ik ben? Oh ja, kan je niet tegen teveel mamastoef kijk dan niet naar het filmpje 😉

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!