Dat onze kinderen fervente lezers zijn is algemeen geweten. Ik schreef eerder al een blog over hoe wij lezen leuk houden en over onze thuisbibliotheek. Onze kinderen zijn echt verslaafd aan boeken en daar kan ik alleen maar blij om zijn. Het ene boek na het andere vliegt er door, van een dunne strip tot een dikke jeugdboek. Eigen boeken, kringloopboeken, bibboeken, … het maakt niet uit. Van kleine kinderboekjes voor peuters en kleuters tot boeken voor 12 jarigen. Ik vind het fantastisch om te zien, maar ik was me nu toch al een tijd aan het afvragen hoe aandachtig dat ze die boeken lezen, want als je zoveel boeken op korte tijd er door kan jagen dan kan dat toch nooit echt aandachtig zijn toch? Of wel? Ik lees immers ook in een mum van tijd een boek uit en weet ook perfect wat er in staat.

Ik wilde het toch echt wel weten dus ging ik op zoek naar een boekverslag, leesfiche, boekbesprekingsblad, … Ik zocht op google, in databanken, op klascement, … en ik vond ontzettend veel verschillende klik-print-klaar documenten. Ideaal toch, waarom zou ik het warm water gaan heruitvinden? Ik bekeek ze aandachtig, klikte en klikte en las en las maar geen enkel was 100% mijn ding of eerder, zou niet het ding van mijn jongens zijn. Wat doe je dan als thuisonderwijzer? Juist ja, je maakt het gewoon zelf!

Mijn eisen:
– Genoeg schrijfruimte voor mijn grote schrijvers.
– Niet enkel schrijven, schrijven, schrijven.
– Afwisseling.
– Ze zouden toch ook wel iets moeten schrijven.
– Niet teveel prikkels, autisme vriendelijk weet je wel.
– Toch aantrekkelijk genoeg voor de jongens.
– Inktvriendelijk, zwart-wit dus, ze schrijven zelf maar met gekleurde pennen als ze kleurtjes willen.

Ik ging aan de slag.
Ik zocht om te beginnen een leuk lettertype voor de titel, kwestie van toch wel leuk te beginnen, voor al de rest zouden we immers voor het saaie maar duidelijke standaard lettertype gaan.
Vervolgens moest er natuurlijk algemene informatie over het boek gegeven worden, genoeg schrijfruimte was hierbij heel belangrijk.
Heel belangrijk voor ze moesten beginnen met al het saaie schrijfwerk is toch wel het boek kunnen ‘scoren’. Aangezien ik nog steeds geen fan ben van punten (en dat ook nooit zal worden) hield ik het bij een sterrenscore. Dat kennen ze van de ipad spelletjes, hip en cool, we moeten mee met onze tijd niet, ahum.
Een tekenopdracht om de motivatie er in te houden en een ruimte om aan te duiden wat ze van het boek vonden. Aangezien onze jongens niet zo goed zijn hierin, besloot ik om (voor nu) met aanvinkvakjes te werken.
Als voorlaatste het echte werk en eerlijk is eerlijk, het saaie, maar wel het stuk waar het hem toch ook om draait, vertellen waar het boek over gaat in mooie zinnen. Vooral dat laatste is hier een moeilijk punt bij de jongens dus dat vond ik toch heel belangrijk om er bij te vermelden. Zo zou ik er ineens achter komen of ze wel aandachtig hadden gelezen. Aansluitend een personage beschrijven.
Als allerlaatste een tekenopdracht, ze tekenen hier graag dus leek me dat wel ideaal. Ik ben wel van plan hier enige afwisseling in te brengen zodat het niet elke keer hetzelfde is.
gewoonwij-boekverslag-boekbespreking-leesfiche-lezen-7 gewoonwij-boekverslag-boekbespreking-leesfiche-lezen-8

Ons doel? 1 keer per maand een boekverslag, dat lijkt misschien veel maar onze kinderen lezen wel meer dan 1 boek per maand. Ze mogen telkens zelf een boek kiezen overigens omdat ze voorlopig echt wel boeken op hun niveau lezen en niet naar de gemakkelijke grijpen, al koos Lucas voor zijn eerste boekverslag wel een boek onder zijn niveau. Het was nieuw en spannend dus ik begreep het wel. Ik zei er dan ook helemaal niets op.
gewoonwij-boekverslag-boekbespreking-leesfiche-lezen-4

Lucas is momenteel de enige die al eentje invulde en hij vond het echt heel erg leuk. Hij snapte het volledig, het ging vlot, had er geen vragen bij, werkte door, had voldoende plaats om te schrijven, … Voor ons is het boekverslag dus meer dan goedgekeurd.

En aangezien we zelf tevreden zijn, delen we graag…
Het boekverslag van Gewoon Wij

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!