Diegene die me op instagram en facebook volgen zagen ons nieuwste speeltje al passeren. Osmo! We hebben hem sinds afgelopen maandag in huis maar wat is er hier al mee gespeeld! Ik hoef het geen weken te testen om jullie van een super enthousiaste review te voorzien. Want enthousiast zijn we en nog geen klein beetje. Wie dus nog niet weet wat kopen voor de komende feestdagen lees dan snel verder want na deze blog ga je zeker en vast deze op het lijstje zetten. (Neehee, geen gesponsorde blog 😉 )

Wat is Osmo?
Ik vertel het even zoals ik het zie…
Osmo is een spel voor op de ipad. Het bestaat uit een houder om je ipad in te zetten en een spiegel om over de camera van de ipad te plaatsen. Nog eerst even een account aanmaken in my osmo en dan kan je gaan spelen met de spellen (apps die je eerst download in de playstore) van Osmo. Je speelt niet op de ipad, nee echt niet, je speelt op tafel voor de ipad. Met letters, cijfers, tangramblokken, programmeerblokken, stiften, … Je kijkt dus wel naar het scherm maar speelt er niet op.

Is Osmo geschikt voor elke tablet?
Nee, jammer genoeg is Osmo enkel geschikt voor ipad 2, 3, 4, mini, air, air 2 en 9.7-inch ipad pro. Met andere woorden, ipad. Voor ons geen probleem aangezien wij zelf een ipad hebben. Indien je dus geen ipad hebt, kan je dit spel niet spelen en heeft het dus ook geen zin om dit aan te kopen. Jammer maar helaas. Wat ik ook wel ontzettend jammer vind is dat je de ipad uit zijn hoes moet halen. Onze kinderen weten dat ze er rustig mee moeten omgaan maar ik vrees de dag dat het spel niet 100% doet wat ze willen en ze op de ipad gaan meppen.

Voor welke leeftijd is Osmo geschikt?
Voor kinderen van 5 tot 12 jaar volgens de website. Voorlopig kan ik dit enkel bevestigen al moet ik zeggen dat ik het zelf stiekem ook kei leuk vind dus misschien ook wel voor ouder 😉 Jonger dan 5  betwijfel ik, onze 3 jarige speelt er wel mee maar steeds met hulp van broers, hij snapt er eigenlijk nog niets van.

De spellen:
Numbers
Bij dit spel moet je gaan rekenen. Nu ja, niet dat hier al 1 kind door had dat ze aan het rekenen waren hoor. Het is hier overigens topfavoriet momenteel. Je legt blokjes met de juiste cijfers voor de ipad en het spel gaat ze dan optellen, vermenigvuldigen, … De bedoeling is om het juiste aantal te leggen, zo speel je bubbels weg die je van water voorzien. In sommige bubbels zitten vissen (extra punten), bommen, orkanen, … Er zitten ook kisten bij met plantjes in, ook weer extra punten. Of een spons die je waterpijl doet zakken. De bedoeling is om zoveel mogelijk punten te behalen alvorens het waterpijl zijn maximum heeft bereikt.

Het begint echt op een héél simpel niveau. Rekenen tot 6 met stippenblokjes. Op niveau 9 start je met cijfers en je zal merken dat de oefeningen al snel wat moeilijker worden tot vermenigvuldigen aan toe. Het blijft dus niet bij rekenen tot 10 of 20, nee het groeit mee met je kind.

(video van Osmo zelf)

Masterpiece
Deze vind ik écht super leuk! Heb je een kind dat graag tekent dan moet hij/zij deze echt spelen. Voor deze app heb je geen extra blokjes of wat dan ook nodig, enkel de basis met spiegel en een wit blad + stift en je kan van start gaan. Je legt het wit blad voor je ipad en kiest een prent uit de database of een foto uit je galerij. Nog niet gevonden wat je wil tekenen? Neem er gewoon op dat moment zelf een foto van en je kan van start gaan. De app zet de prent of foto om in een tekenbestand en dan kan je gaan tekenen. De bedoeling is dat je naar de ipad kijkt terwijl je tekent en dus niet naar je blad. Het is even wennen maar eens je het in de vingers hebt, teken je zonder dat je het weet echte meesterwerkjes.

Je kan ook gaan combineren. Bijvoorbeeld het hoofd van je kind op het lichaam van een superheld. Het kan allemaal? Je vergroot, draait, verkleint, … zoveel je wil. Oh en voor de thuisonderwijzers en leerkrachten onder ons, er zit ook een heel mapje in om letters en cijfers te schrijven mét schrijflijnen!

Klaar met tekenen? Delen maar met familie en vrienden zoveel je wil! Je kan dit trouwens beveiligen, zo moeten de kinderen steeds toestemming krijgen van ons als ze vanuit hun profiel iets willen delen met anderen (over die profielen straks meer).

(video van Osmo zelf)

Newton
Aaah, dit is gewoon een leuk spelletje. Balletjes naar een bepaald punt proberen te laten botsen. Pure ontspanning of nee, frustratie bij mij. Haha! Die balletjes botsen alle kanten op. Gewoon leuk om te doen en toch leerrijk want je moet er natuurlijk wel een zeker inzicht voor hebben. Voor deze app heb je overigens ook enkel een wit blad en een stift nodig of je kan voorwerpen voor je ipad gaan leggen, dan botsen de balletjes daar op terug.

(video van Osmo zelf)

Words
Deze is ook echt super leuk. Deze speel je ook weer met bijgeleverde letterblokjes. De bedoeling is om zo snel mogelijk woorden te raden aan de hand van een foto. Ik heb wel gemerkt dat de standaard woorden die er in het Nederlands in zitten niet zo super duidelijk zijn, maar geen ramp je kan er gewoon zelf gaan aanmaken. Foto in een album zetten en woord er bij en je maakt zelf compleet op maat van je eigen kind een heel woordpakket om te oefenen.

Words kan al voor beginnende lezertjes. Zo kan je echt heel simpel gaan spelen en enkel de eerste letter gaan raden of ineens hele woorden, je kan natuurlijk ook hele lange woorden gaan maken.

Words is een spel dat je ook kan inzetten om samen te spelen. Om het snelste de juiste letters voor de ipad schuiven en kijken wie wint. Beetje competitie kan hier in huis nooit kwaad, dat houdt ze scherp 😉
Dit spel heeft vast nog veel meer mogelijkheden maar die ben ik zelf nog helemaal aan het ontdekken.

(video van Osmo zelf)

Tangram
Wie kent tangram niet? Blokjes waarmee je tal van vormen kan gaan leggen. Een super leuk spel dat enig inzicht vereist.
In de app heb je 4 niveau’s. Bij de gemakkelijkste leg je de blokjes na zoals op het scherm en bij het moeilijkste krijg je de vorm in het zwart te zien en moet je zonder hints de vorm namaken met de blokjes. Leuk voor jong en oud!

(video van Osmo zelf)

Coding en monster
Deze twee heb ik nog niet. Coding is onderweg en monster heb ik nog niet gevonden in Europa. Over deze kan ik jullie dus nog niets vertellen, maar dat komt vast nog! Ik kan al niet meer wachten tot coding hier is! Eigenlijk is dat voor onder de kerstboom ofzo maar ssstttt, niet verklappen hé als ik het stiekem al in gebruik neem.

Profielen voor elke speler.
Je kan voor elke persoon die met Osmo zal spelen een profiel aanmaken zo houdt Osmo in je account bij wie, wat heeft gespeeld. Super handig om je kinderen op te volgen. Je ziet hun voorruitgang en wat ze gespeeld hebben. Je kan ook zien wanneer ze gespeeld hebben, kwestie van ze wat in de gaten te houden als je schermtijd hanteert. Je kan wel niet zien hoelang ze gespeeld hebben maar wel elk ding dat ze bereikt hebben dus je kan met een beetje rekenwerk dat snel uitvissen.

Ook voor thuisonderwijzers en scholen!
Jahaa, echt waar! In Amerika zou het al een ware hit zijn bij scholen en ik snap waarom. Er zitten echt lesplannen in het spel! Je kan dan extra dingen gaan downloaden zoals centjes tellen, vormen ontdekken, de letters van het alfabet, … Echt heel veel. Nu ja, je kan dit ook gewoon als ouder gaan gebruiken voor je kind hoor 😉

Algemeen besluit.
Ik heb nog maar een klein stukje van dit ding ontdekt maar oh wat is het zijn geld nu al meer dan waard. Het blijft me keer op keer verrassen! Mijn wederhelft is nooit enthousiast over materiaal dat ik koop. ‘Dat moet voor thuisonderwijs hé. Je hebt het nodig. Ja, zolang we het maar betaald krijgen hé.’ maar over deze is zelfs hij enthousiast! Hij vind het eveneens elke cent meer dan waard en staat helemaal mee achter het product en dat voor mijn multimediavreemde echtgenoot die zich nooit wat van zo’n spullen aantrekt, dat wil echt al wat zeggen!

Waar te koop?
Bij bol.com (aff. link)

En dan bezorg ik jullie met plezier nog enkele foto’s van onze kindjes in actie…

Oh ja, de filmpjes zijn allemaal van Osmo zelf, ik zou het zelf niet beter kunnen tonen. Ik wilde jullie dus graag van alle correcte info voorzien en dat doe ik dan het beste zo.

Hebben jullie dit super leuke spel in huis? Wat vinden jullie er van?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!