Een tijdje terug kreeg ik telefoon van autisme Vlaanderen, ook wel gekend als VVA (Vlaamse Vereniging Autisme). Ze belden me met de vraag of ik op het congres wilde spreken, ze zochten namelijk nog een vrouw die ook had meegewerkt aan de filmpjes in het teken van authentisme. Ik was daar 1 van. Ik moest er even over nadenken maar toen bleek dat het in interview vorm was met nog 2 andere personen met autisme (en de interviewer uiteraard), wilde ik het wel doen. Dat Charlotte mee zou komen was geen probleem, ze wilden zelfs een ruimte voorzien om haar te voeden!

Enige tijd ging voorbij en ik zocht een oplossing voor Charlotte, een oplossing die ik niet vond. Charlotte kon niet thuis blijven bij Joeri tenzij ik de hele dag zou kolven (dan kan ik beter de dochter meenemen) of enkel maar zou gaan om te spreken en dan weer te vertrekken. Dat laatste vond ik zo ontzettend jammer, als ik daar dan toch was, wilde ik wel de hele dag mee doen. Charlotte in de handen van een lieve mede thuisonderwijzer geven die daar ook was, was echt wel het allerlaatste back-up plan want Charlotte zou het op een gillen zetten en niet meer stoppen tot ze weer bij mij zou zijn. Dus ging Charlotte mee, ze ging mee in de drager en mee vooraan. Ze bleef de hele tijd bij mij.
gewoonwij-congres-vva-autisme-vlaanderen-accent-op-talent-werk-5
(Op deze foto al heel moe alle 2 😉 )

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Joeri zette me af en ik ging me aanmelden. Ik kreeg een map met documentatie en werd door iemand van VVA naar het lokaal gebracht waar ik zou moeten spreken en waar ik al even kon kennismaken met de interviewer. Daarna ging ik op verkenning uit. Ik zocht de stille ruimte op voor de sprekers en bekeek er de inhoud van de map die ik had gekregen, zo kon ik ineens kiezen welke lezingen ik in de namiddag zou volgen. Charlotte verschonen en voeden en dan maar even op zoek naar wat te drinken. Hier en daar een stop om een babbeltje te slaan met iemand die ik kende en dan maar naar het lokaal. Ik zette er mijn spullen neer en ging nog wat op de gang wandelen in de hoop dat Charlotte in slaap zou vallen, ze sliep nog niet toen ik het lokaal weer binnen ging om te spreken maar volgens mij wel binnen de minuut dat we begonnen waren.
gewoonwij-congres-vva-autisme-vlaanderen-accent-op-talent-werk-1 gewoonwij-congres-vva-autisme-vlaanderen-accent-op-talent-werk-3 gewoonwij-congres-vva-autisme-vlaanderen-accent-op-talent-werk-4
(De map en twee foto’s van in de stille ruimte voor de sprekers)

Het spreken zelf ging goed. De interviewer stelde de vragen en samen met de twee andere personen beantwoorden we de vragen vanuit onze visie over authentisme. Wat wij belangrijk vinden hierin en hoe wij proberen authentiek te zijn. Na een half uurtje was er nog ruimte voor het publiek om vragen te stellen en voor ik het wist was het voorbij. En Charlotte, die werd wakker 5 minuten voor het einde en keek wat verbaasd rond 😉
Daarna nog even een paar persoonlijke gesprekjes gehad die echt heel fijn waren!

Na het middageten, wat overigens héél lekker was, en Charlotte haar middagvoeding, ging ik de lezing ‘creatief ondernemen’ volgen. Jammer genoeg had Charlotte het wel gehad in de drager en begon ze heel lastig te worden waardoor ik halfweg de lezing naar buiten ben gegaan om de anderen niet te storen maar van wat ik heb gezien, ben ik razend enthousiast. Het ging over een middelbaar buitengewoon onderwijs OV2 dat net zoals in het gewone onderwijs een mini-onderneming had opgestart. OV4 nam dan de boekhouding op hen. Ik vond het fantastisch om te zien hoe gemotiveerd die leerkracht was en zo mooi hoe ze vertelde dat de kinderen ook vonden dat ze daardoor écht mee telden!

Omdat Charlotte het echt wel beu was, besloot ik me dan maar nuttig te maken dus vroeg ik aan iemand van VVA of ik nog ergens kon helpen en dat kon dus deed ik dat. Heel erg jammer dat ik geen andere lezingen meer kon volgen door onze inmiddels vermoeide dochter. Doordat ik ook wel wat rust kreeg, begon mijn overprikkeling de kop op te steken dus besloot ik Joeri maar een berichtje te sturen om me vroeger te komen ophalen. In afwachting daarvan ging ik nog even een kijkje nemen op de inspiratiebeurs waar ik twee boekjes kocht voor de kinderen. Eentje daarvan zou in elke klas moeten liggen op scholen! Namelijk GEWOON BUITENGEWOON van Ellen Verspeeten. Het gaat over een jongetje met autisme op school, echt een aanrader voor scholen! Ook het andere boek is zeker een aanrader om kinderen meer te vertellen over autisme.
gewoonwij-congres-vva-autisme-vlaanderen-accent-op-talent-werk-2

Toen Joeri er was stapte ik in de auto en voedde nog snel Charlotte en vanaf dan werd pas duidelijk wat deze dag weer van me had gevraagd. Het was super lang geleden dat ik nog eens zo iets deed en dus ook lang geleden dat ik zo overprikkeld was. Blij dat ik niet meer zelf naar huis moest rijden. Dankbaar en blij dat ik mezelf goed ken en voor de echtgenoot die dat allemaal voor mij wil doen!

Maar oh wat was het een fijne dag en heb ik veel fijne mensen ontmoet! Ik zou het zo weer doen! Ik hoop snel weer wat actiever aan de slag te kunnen voor VVA. Ik gaf wel al eens een getuigenis, schreef al eens iets voor hun magazine en gaf een basiscursus samen met iemand anders en ik besef nu weer hoeveel voldoening dat geeft. Charlotte kan ondertussen wel een avondje zonder mij (geen hele dag) dus ik kan echt wel weer actiever aan de slag als vrijwilliger, dus mensen van VVA, als jullie dit lezen, jullie weten me te vinden als jullie me nodig hebben hé 😉

En voor wie geen enkele activiteit van VVA wil missen? Je vindt hun ganse activiteitenagenda op hun website!

Oh, zijn er nog die het filmpje niet zagen waar ik aan mee werkte? Snel hier klikken!

Waren jullie ook op het congres? Wat vonden jullie er van?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!