Ons gebruik van het weekschema gaat op en af. Er zijn al heel wat blogjes over geschreven door mij, maar nu werd het toch nog eens tijd voor een grondige update. Jullie vragen je nu vast af waarom die grondige update nodig is. Wel om verschillende redenen… Zo hebben we nu heel wat hobby’s zoals multimove, voetbal en het zwemmen. Dat zwemmen gebeurt in twee verschillende zwembaden en daar is vaak veel discussie over. Victor begint echt wel nood te hebben aan visualisatie die dagelijks wordt bijgehouden, crisissen swingen weer de pan uit, er zijn twee nieuwe thuisbegeleiders opgestart, onze weekends staan bomvol, … Kortom onze agenda swingt de pan uit en de kinderen moeten er op dit moment maar gewoon in meegaan. Slecht plan!

De twee grootste kunnen ondertussen praten maar we merken dat voorspelbaarheid ook bij hen van groot belang blijft. Dat ze kunnen praten en een aanzienlijk taalbegrip hebben, wil dan ook niet zeggen dat dat voldoende is voor hen. Ze herhalen hun vragen regelmatig ook al weten ze het al wel, gewoon om 700% zeker te zijn. Dat zorgt voor bergen stress in het hele gezin. Voorspelbaarheid brengen door middel van extra visualisatie helpt om de continue vragenstroom en onzekerheden weg te nemen, toch moeten we oppassen hiermee. Als we bijvoorbeeld op maandag al zouden aangeven dat we in het weekend naar de dierentuin gaan, dan zouden ze de hele week ontzettend lastig zijn omdat ze zo uitkijken naar die ene uitstap. Aan de andere kant zijn zaken weten als in welk zwembad we gaan zwemmen en of het al dan niet multimove/voetbal is wel van groot belang voor hen om op voorhand te weten.

Dus besloot ik de boel weer eens helemaal om te gooien. Twee weekschema’s zijn nu echt wel overbodig, de agenda’s van de kinderen zijn inmiddels wel hetzelfde dus ging ik weer over op eentje. Daarnaast besloot ik ook een boel pictogrammen bij te maken en daarover ga ik het hebben. Ik krijg wel vaker de vraag hoe ik die nu net maak dus bezorg ik jullie een stappenplan met foto’s. Zo kunnen jullie ook snel helemaal zelf aan de slag!

Wat heb je nodig?
– computer, printer (met inkt 😉 )
– schaar
– laminator + lamineervel
– magneetband (zoals deze)

Aan de slag!
Om te beginnen zoek je je foto’s bij elkaar via het gratis te downloaden programma pictoselector of via de site van sclera. Ik kopieer de pictogrammen die ik wil gebruiken naar excel zodat ik ze daar nog wat kan aanpassen indien nodig. Daar kan ik dan ineens ook nog foto’s van personen of logo’s van clubs toevoegen en alles op 1 en dezelfde grootte zetten. Deze print je dan af.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-1

Dan knip je de heleboel uit.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-2

Lamineren die handel en weer knippen. Waarom ik niet pas knip na het lamineren? Ervaring leert mij dat de levensduur veel langer is als je niet knipt door een gelamineerd blad maar er een klein randje van het lamineervel rond laat.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-3

Daarna ga je magneetband op maat knippen. Magneetband kan je bijvoorbeeld op deze site kopen, je kiest er zelf een breedte uit die jou handig lijkt en je kan weer een tijdje verder. Je trekt het papiertje aan de achterkant er af en kleeft het stukje magneetband daar waar jij het hebben wil.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-4

Zo, je pictogrammen zijn klaar. Deze kunnen bij ons weer bij de stuk of 1000 andere gestopt worden voor gebruik.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-5

Ik combineer nu op mijn weekschema pictogrammen voor Victor en geschreven woorden voor Lucas en Thibeau. En nu maar hopen dat ik het weer vol ga houden om het consequent te gaan gebruiken zodat er weer wat rust in de jongens hun hoofdjes komt.
gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-6 gewoonwij-magneetband-pictogrammen-autisme-visualiseren-7

*Deze post is gesponsord, dit verandert niets aan de inhoud van deze post. Voor wie meer wil weten hoe ik over samenwerkingen denk, dat kan hier.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!