Ik zag laatst in een leerkrachten groep op facebook een foto verschijnen van een juf die een dienblad had gekocht in action en daar cijfers had ingeschreven en op kastanjes stippen had gemaakt. De kinderen moesten dan sorteren op aantal. Ik vond het een super leuk idee maar was van mening dat er veel meer kon.
Toen ik dan vorig weekend in action stond en het dienblad daar zag liggen voor (2.5 – 3 euro) dan moest ik die wel meenemen. Toen we dan daarna in de brico plan-it waren en mijn man opdroeg om 25 kg stenen naar de auto te slepen, verklaarde hij me voor gek. 25 kg stenen voor een kleuteractiviteit… En waarom geen hout? Tsjah, vrouw van een schrijnwerker… Ik wilde eens wat anders dan de eeuwige houten blokjes.

Wel het zal snel duidelijk worden…

Wat heb je nodig?
– een dienblad uit action met 1 groot en 6 kleine vakken
– stenen die je mooi vindt
– verf (indien je je plateau wil schilderen)
– houten blokjes
– lijmpistool
– verfstiften (posca)
– papier, schaar en stift als je zelf gaat tekenen of je print gewoon de bijhorende download af
– laminator en toebehoren

Aan de slag!
Ik begon met het schilderen van mijn dienblad met een structuur verf (uit action). Ik wilde met stenen gaan werken en ik wilde mijn dienblad daar graag bij laten passen, daarnaast wilde ik ook de letters die op de zijkant gedrukt stonden wat wegwerken. Achteraf gezien is het beter dat je eerst je houten blokjes in je dienblad lijmt, dat bespaart je namelijk dubbel werk. Ik was nogal ongeduldig dus droogde ik de verf met een haardroger. Daarna kleefde ik er de blokjes in met het lijmpistool, zo ongeveer op 1/3de van de rand van de vakjes. Zo zouden mijn kaartjes mooi schuin er in blijven staan en toch nog goed zichtbaar zijn. Uiteraard kon ik daarna weer gaan schilderen, zo’n houten blokjes op mijn mooie cementlook dienblad dat kon niet toch?

Tussen het toch even aan de lucht laten drogen door (wat dus niet snel genoeg ging naar mijn zin) maakte ik kaartjes die ik uitknipte, lamineerde en weer uitknipte.

Een lading stenen uit mijn grote zak halen en die allemaal afwassen en afdrogen zodat er geen zand meer aan zou hangen voordat ik aan de slag zou gaan met verfstiften van het merk posca, te koop bij bol. (affiliate link)

Ik maakte in alle kleuren van mijn kaartjes 6 stenen in die kleur, ook van elk cijfer, elke vorm en elke steen met stippen maakte ik 6 stuks. Wat was ik trouwens verbaasd hoe vlot die stiften schrijven op een ruwe steen! Ik heb zo’n gevoel dat ik hier nog veel mee ga doen!

En vanaf dan kon het spelen beginnen. Onze kleuter vindt het geweldig in elk geval! Ik toon jullie enkele van de mogelijkheden die je kan doen met de kaartjes die ik maakte, maar echt er zijn nog zoveel andere mogelijkheden! De foto’s spreken voor zich.

Kaartjes voor bij het sorteerdienblad gemaakt met action dienblad.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!