Voor schrijven hebben wij een methode liggen, niet dat die veel voorstelt hoor. Het zijn werkboekjes waarin je de letters en cijfers overtrekt en daarna zelf schrijft tussen lijntjes, wat verder zijn het dan woordjes en tekstjes. In de boekjes van het tweede leerjaar zijn het dan hoofdletters, woorden en zinnen. Kortom, boekjes waarvan er 101 bestaan en die je zelfs in elke boekenwinkel vindt. Ik hoef jullie vast niet te vertellen dat onze kinderen niet staan te springen als ik de boekjes boven haal. Ze zijn saai, altijd hetzelfde en dus niet leuk.

We oefenen de fijne motoriek al op verschillende manieren zoals spelletjes, spelen met de skribi, zelfgemaakte patroondobbelstenen, … We schrijven ook vaak op gelamineerde papieren, whiteboards, krijtbord, …

Wat hier echter ook altijd aan slaat is iets dat ik ooit zag hangen bij de logopediste. Op dat blad stond de letter in het groot geschreven (door een volwassene) en over de ganse letter werd die letter dan herhaald in het klein (door het kind). Ideaal om het echte schrijven op papier te oefenen. Om 1 of andere reden vinden ze dat hier ook echt heel leuk en dat doen we dus af en toe, niet te vaak om het leuk te houden. Toen ze vorige week dan ook weer zuchtten bij het horen van ‘Nu nog schrijven…’ besloot ik enkele letters die wat moeilijker gaan weer te laten schrijven op papier. Razend enthousiast begonnen ze er aan en na 2 letters zei Thibeau ‘Ik wil een alfabetboekje maken mama, ALLE letters wil ik maken.’ Njah, dat ga ik niet tegen houden natuurlijk.

Ze gingen verder met enkele letters naar keuze, maar al snel vond ik het saai worden dus maakte ik van de C een maan. Dat vonden ze natuurlijk geweldig maar Lucas merkte direct op dat ‘maan’ niet met een C begint. Natuurlijk niet! Dus begon ik bij elke letter wat te tekenen dat met de juiste letter begon. Het liefst van al werd de letter er echt in verwerkt natuurlijk. Ik probeerde ook regelmatig ruimte te laten zodat ze zelf konden tekenen maar daar was minder enthousiasme voor. Ze kozen wel al snel zelf wat ik moest tekenen en ik moest dan maar zien dat ik dat kon, ahum.

Een kleine week later waren alle letters af en maakten ze een voorblad voor hun boekje zodat ik het kon bundelen. Wat waren/zijn ze trots op hun boekjes en blijkbaar vonden ze het echt wel super leuk want ze begonnen vrijwillig aan een hoofdletterboekje en daarna willen ze een eigen woordenboek maken en en en …

Het is niets speciaals of spannends maar het werkt wel, dus heb jij een kind/leerling dat niet graag schrijft kan je het misschien maar gewoon eens proberen. Wie niet waagt, niet wint, toch?!

Wat wij tekenden:
a – niets
b – niets
c – maan/clown
d – dinosaurus
e – egel
f – niets
g – groen
h – huis/haas
i – ik
j – jas/jojo
k – kip/kaas
l – liter/lied
m – niets
n – nest, al dan niet met negen eieren
o – oog
p – paddenstoel/paraplu
q – quick/quiz
r – niets
s – slang/slak
t – touw
u – uur/uil (oké, dat laatste is misschien niet 100% juist)
v – vier vissen
w – walvis/weg
x – xylofoon
y – ijs (ook niet 100% correct)
z – zon/zee/zand/zandkasteel

Hoe dat er uit ziet? Niet van elke letter natuurlijk, jullie fantasie moet ook maar wat werken 😉

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!