Om de twee jaar (onbewust) gaan wij naar de boekenbeurs. Wij met als betekenis ik. De ene keer met het gezin, dan weer met een vriendin. Deze keer met het gezin want dit leek me voor het eerst echt dé uitstap om met Lucas te doen, onze kleine boekenworm. Thibeau mocht ook mee van mij maar die twijfelde tot op de dag zelf. Gisterenochtend besloot hij dat hij toch wel echt mee wilde en dus gingen we gisteren met z’n allen naar de boekenbeurs. Joeri wilde eerst liever thuis verder werken maar als er geen grote broer is om de twee kleintjes te entertainen dan had dat ook geen zin, dus ging hij mee om mijn koopgedrag in de hand te houden. Waar haalt hij het?! 😉

Dolenthousiast vertrokken we allemaal samen naar de boekenbeurs. De spanning zat er goed in bij Lucas maar hij was goed voorbereid. Zo hadden we hem heel duidelijk gemaakt dat er veel volk ging zijn en er wel miljoenen boeken zouden zijn. Dat mensen hem (ongewild) gingen aanraken, er veel lawaai ging zijn, veel keuzes, rijen aan kassa’s, … maar het kon hem niet schelen want hij ging naar de BOEKENbeurs en al wat hij dus dacht was boeken.
gewoonwij-boekenbeurs-2016-boeken-lezen-thuisonderwijs-1

Joeri en ik besloten om hen een budget te geven waar ze mee konden kopen wat ze wilden als er maar minstens 1 gewone leesboek tussen zou zitten, ze zijn de laatste tijd nogal van de strips vandaar. Eerst hadden we dat budget op 50 euro gezet per kind (Lucas en Thibeau, niet de kleintjes) maar al snel bleek dat er deze keer toch echt wel koopjes waren dus zakte het gemiddelde budget naar iets meer dan 30 euro per kind. Vorige keren dat ik ging waren er niet zo’n koopjes als nu dus ik was natuurlijk helemaal in de wolken en de kinderen ook ah ja, ze konden veel meer kopen dan ze dachten.

Het budget maakte het voor hen ontzettend leerrijk. Ze hielden er echt rekening mee, namen doordachte keuzes en gingen niet zomaar het eerste het beste kopen. Natuurlijk alles onder begeleiding van ons maar toch… Ik was behoorlijk onder de indruk van de verantwoordelijkheid die ze namen.

Zoals ik al zei, ik was in de wolken ah ja, koopjes! We kwamen met heel wat naar huis en eerlijk waar, ik heb niet eens zoveel uitgegeven! Andere jaren kwam ik met veel minder naar huis en had ik het dubbele uitgegeven. Oké, 1 ding ging er mis, ik kocht weeral niets voor mezelf. Ik zet altijd de kindjes op de eerste plaats maar ik vond het ook zo stom om het daar te kopen want de boeken die ik voor mezelf wil, kosten op de beurs evenveel als gewoon in de winkel dus wacht ik wel tot ze weer ergens online met kortingen gooien ofzo, kom ik alsnog voordeliger uit.

Het is dus niet dat alle boeken die gekocht zijn met de kinderen hun budget zijn gekocht. Zo wilde ik namelijk zelf heel graag het boek van De kleine prins, een boekje over een mol en poep/kaka en een spel om de tafels te oefenen.
gewoonwij-boekenbeurs-2016-boeken-lezen-thuisonderwijs-8

Ook voor de kinderen was het een succes. Naast dat ze natuurlijk helemaal los gingen in het boeken shoppen, zagen ze ook nog Geronimo Stilton himself! We zijn niet gaan aanschuiven voor een handtekening, we liepen toen al 4 uur op de beurs rond zonder ook maar 1 lastig kind te hebben gehad, geen enkel lastig moment zelfs! Het zou teveel van hen vragen en ze gaven dus zelf aan dat van op een afstandje kijken wel goed was voor hen.
Ze stonden elke keer wel ergens een boek te lezen of gingen gewoon ergens op de grond zitten lezen, echt ze zijn zoooo verslaafd aan lezen!
Eens in de auto kropen ze met hun neus in hun boeken en ook thuis kreeg ik vooral Lucas niet meer op planeet aarde. Met het boek uit de auto, met het boek weer in de auto, zonder boek moest hij van ons het zwembad in 😉 , weer met boek in de auto, met het boek de pitazaak in, met het boek te voet naar huis, met het boek het avondritueel afronden en met een lang gezicht het boek weg leggen tot de volgende dag.

Tijdens het avondritueel las ik overigens een boek voor dat ik al 6 jaar wilde kopen maar dat nooit deed. Nu deed ik het wel en wat een succes! Wat een spijt dat ik er 6 jaar mee heb gewacht!
gewoonwij-boekenbeurs-2016-boeken-lezen-thuisonderwijs-19

Wie graag nog naar de boekenbeurs wil gaan, vind alle informatie op de site van de boekenbeurs zelf. Online een ticket kopen is een euro goedkoper dan aan de kassa en je vermijdt de wachtrij.
Voor de thuisonderwijzers en leerkrachten onder ons… Er staan educatieve uitgeverijen met hun methodes voor het onderwijs, niet alle uitgeverijen waren er aanwezig (die dat ik nodig had namelijk niet 😉 ) maar er is heel wat te vinden dus ook daarvoor zeker de moeite.

Wie meer wil weten over hoe wij lezen aanpakken…
Hier vind je onze 11 tips om lezen leuk te houden en hier onze thuisbibliotheek.
gewoonwij-boekenbeurs-2016-boeken-lezen-thuisonderwijs-5

Zijn jullie al naar de boekenbeurs geweest? Wat was jullie buit?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!