Binnen ons thema kleuren (dat later nog op de blog zal verschijnen) werkten we ook rond de kleuren van de regenboog. Nee, niet zomaar de kleuren aframmelen in volgorde en wat schilderen en klaar maar echt uitgebreid op verschillende vlakken. Het moest natuurlijk wel uitdagend genoeg zijn voor mijn jongens van 6.5 en bijna 8. De eerste kleuter deed natuurlijk op zijn niveau mee.

Wat deden we zoal?

Om te beginnen tekende ik met mijn krijtstiften (ja, ik ben nog altijd fan) een regenboog op het bord, had ik natuurlijk geen indigo dus schreef ik dat er maar gewoon tussen. Bleek dat mijn oudste de kleuren van de regenboog niet kende, laat staan in de juiste volgorde. Gelukkig was zoon 2 er om te helpen, die kende ze op indigo na wel allemaal en in de juiste volgorde. Daarna schilderden we een regenboog. Oeps, lijkt toch verdacht veel op kleuren aframmelen en schilderen niet?
gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-4 gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-1

Nee hoor, we gingen ook nog krassen op van die krasblaadjes van bij action. Alles is donker, er is geen hoop meer maar dan komt er licht en verschijnt de regenboog. Er is weer hoop, liefde, warmte, …
gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-3 gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-7

Toch maar tijd om wat dieper te gaan graven naar het ontstaan van de regenboog. We zijn een christengezin dus ik nam er uiteraard een kinderbijbel bij. Voor ik het verhaal van Noach wilde voorlezen vroeg ik aan de kinderen of zij mij het verhaal konden vertellen. Lucas mag dan wel de kleuren van de regenboog niet kennen, het verhaal van Noach vertelde hij tot in het kleinste detail! Ik zat met mijn mond open en met tranen op mijn wangen te luisteren naar zijn prachtige verhaal. Ik stopte de kinderbijbel weer weg zonder er 1 letter uit voor te lezen, dat was gewoon niet meer nodig op dat moment, alles was gezegd!
Vervolgens gingen we samen liedjes luisteren over Noach en de regenboog. Spontaan werd er gezongen en gedanst. Ik printte de teksten af zodat ze de liedjes volledig konden meezingen. Al snel begonnen ze de teksten uit te knippen en op gekleurde papieren te kleven en er tekeningen bij te maken. Heel leuk!
gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-2 gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-6

Maar er is ook een echte wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan van een regenboog en we zijn dan wel christen, wetenschap kan daar perfect bij aansluiten. Dus gingen we een proefje doen met een spiegel, wit blad, zaklamp en een lage schotel met water.
Je plaatst de spiegel in het water en schijnt met de zaklamp schuin in het water op de spiegel. De juiste hoek is hierbij heel belangrijk dus het is wat zoeken. Als alles goed gaat zie je dan op je wit blad dat je boven je zaklamp houdt een regenboog verschijnen. Eerlijk is eerlijk, er verscheen geen regenboog op ons wit blad, maar we merkten wel een regenboog op in onze schotel met water! Niet wat de uitkomst moest zijn van het proefje maar hé, we hadden een regenboog!
gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-5

Ik probeerde hen de hele uitleg te geven er over maar ze snapten er niet veel van. Compleet mijn fout dus zette ik schooltv op en liet ik ze enkele filmpjes kijken over het ontstaan van een regenboog. Daarna begrepen ze het volledig! Voila, ik ken mijn tekortkomingen en los het dan maar anders op, zeg nog eens dat ze niets kunnen leren van tv 😉
Ze kleefden op hun geschilderde regenboog nog wat tekst en uitleg, ze waren eerst begonnen met zelf schrijven maar daar hadden ze niet zoveel zin meer in die dag.
gewoonwij-de-kleuren-regenboog-thuisonderwijs-onderwijs-diy-8

En zodoende hadden we een leuk stukje over de kleuren op een iets hoger niveau dan wat je je normaal voorstelt als je over de kleuren gaat leren en heeft de regenboog nu voor ons geen enkel geheim meer.

Oh en wat nu de waarheid is? Wel dat mogen jullie natuurlijk zelf kiezen. Voor mij persoonlijk… Ik zie vaak genoeg regenbogen verschijnen zonder ook maar een regendruppel aan de lucht, zelfs zonder dat er ook maar net regen is geweest. Dat God er voor iets tussen zit is voor mij meer dan duidelijk, denk maar aan al die keren dat mensen er net eentje zien als ze aan een dierbaar overleden persoon denken en om een teken vragen, ja dat mocht ik zelf ook al ervaren. Maar het andere zal zeker ook vaak genoeg voor komen. Voor mij zijn beiden dus waarheid.

Hebben jullie nog leuke ideetjes om te doen rond de regenboog?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!