Zoals jullie in mijn blog over de boekenbeurs konden lezen kocht ik daar een spel om de tafels in te oefenen. Dat is nodig ook, de tafels gaan hier namelijk nogal moeizaam, met name dan bij de oudste. Toch is het niet enkel voor de oudste dat ik het kocht. Thibeau kan de tafels al maar wat extra automatiseren kan nooit geen kwaad natuurlijk.

Ik probeerde het al met hun werkboeken, extra boekjes, extra spelblaadjes en liedjes. Ook heb ik al twee spelletjes met zelfcontrole maar die slaan ook niet zo aan. Echt die tafels zijn vreselijk! Toen ik dan ook op de beurs een spel zag om de tafels te leren zonder zelfcontrole maar echt een soort van gezelschapsspel, twijfelde ik geen seconde. Suske en Wiske leren de tafels werd per direct gekocht.

En tot nu toe slaat het nog aan ook! Echt waar! De dag zelf wilden ze er al mee spelen en ze blijven er mee spelen! Kei tof! Nochtans is het geen speciaal spelletje en is het gewoon echt de tafels oefenen maar om 1 of andere reden hebben ze dat voor geen meter door! Geweldig toch?!

Hoe gaat het spel?
Heel eenvoudig eigenlijk. ieder neemt een spelbordje voor zich en gooit met de dobbelsteen. Het eerste cijfer dat je gooit wordt de tafel waar jij mee zal spelen, bijvoorbeeld 5. Daarna gooi je nog een keer en dit wordt het cijfer waarmee je 5 gaat vermenigvuldigen, bijvoorbeeld 2. Je berekent het product en legt dan als je de uitkomst juist hebt een blokje op die uitkomst, in dit geval dus 10. Het is dus wel nodig om het spel te begeleiden of mee te spelen. Is de uitkomst fout dan mag je geen blokje leggen en is het aan de volgende. Die doet dan net hetzelfde.

Vanaf de tweede ronde gooi je nog maar 1 keer en is dat het getal dat je dan moet vermenigvuldigen met de tafel die je dus als eerste gooide (5 dus in dit voorbeeld). Je speelt verder tot je alle uitkomsten hebt. Gooi je een getal dat je al had, heb je pech en is het aan de volgende.

Op de dobbelsteen staan ook een rode en groene suske en wiske. Deze maken dat het toch wat meer een spel wordt. Gooi je groen dan mag je zelf een blokje leggen op een uitkomst die je nog nodig hebt. Gooi je rood mag je een blokje bij 1 van je tegenspelers weg nemen. Dat laatste wordt hier niet echt in dank afgenomen 😉
gewoonwij-review-spel-educatief-materiaal-wiskunde-vermenigvuldigen-suske-en-wiske-leren-de-tafels-2 gewoonwij-review-spel-educatief-materiaal-wiskunde-vermenigvuldigen-suske-en-wiske-leren-de-tafels-3

Wat wij er van vinden?
Zoals ik hierboven al schreef willen ze er mee blijven spelen op dit moment dus dat wil zeggen dat ze het leuk vinden. Ze zijn hier nu ook wel in een Suske en Wiske periode dus dat helpt natuurlijk wel.
Ikzelf vind het ook wel leuk. Eerst had ik zo iets van ‘Seg, dat kon ik evengoed zelf maken.’ maar het is helemaal niet duur en een dobbelsteen met 12 kanten tover je nu ook niet zomaar uit je binnenzak natuurlijk. Ik ga dus helemaal niet klagen. Voor dat geld ga ik het eigenlijk ook niet zelf maken dus ik vind het wel een aanrader als je weer eens wat anders zoekt om die vreselijke tafels in te oefenen. Het is in elk geval veel leuker dan gewone kaartjes waarbij op de ene kant de oefening staat en op de andere kant de oplossing.

Niet duur? Waar kopen?
Je kan het kopen bij bol.com (affiliate link)

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!