Binnen ons thema kleuren deden we een heleboel proefjes. Zo kon je al lezen in de blog over de regenboog dat we zelf een regenboog probeerden te maken. Aangezien mijn jongens nog steeds de kleuterleeftijd voorbij zijn en het thema kleuren nog altijd moeilijk is om uitdagend genoeg te houden voor die oudere kinderen moest ik creatief blijven. Vertel mij eens… Welk kind houdt niet van proefjes? De mijn in elk geval wel!

We zijn dan ook ons thema begonnen met een proefje.

Een proefje dat de kleurstoffen van m&m’s toonden. Een leuke en heel eenvoudige proef.

Wat heb je nodig?
– Een wit bord
– Drie zakken m&m’s (2.5 om zelf op te eten en de rest voor het proefje)
– Warm water

Hoe ga je te werk?
Je plaatst de m&m’s in een cirkel op het bord en giet dan warm water op het bord totdat de m&m’s in een laagje water liggen. Wachten en kijken wat er gebeurd… Geen tijd of zin om het zelf te doen? Ik maakte een filmpje van toen wij het deden.

We deden ook een proefje rond de zonsondergang want hoe komt het dat de lucht dan vaak oranje/roze gaat kleuren?

Wat heb je nodig?
– Een glas water
– Wit papier
– Een zaklamp
– Enkele druppels melk

Hoe ga je te werk?
Eerst hou je het witte papier achter je glas en ga je met je zaklamp op het glas schijnen. Je ziet dan op het witte papier het witte licht schijnen. Daarna doe je enkele druppels melk in het water, echt héél weinig! Daarna schijn je weer op het glas en als alles goed gaat zie je in plaats van het witte licht, nu een oranje bol verschijnen op je blad. Dit komt doordat de melk bepaalde kleuren gaat tegenhouden en dit is ook wat er gebeurd als de zon ondergaat. De samenstelling van de lucht verandert dan waardoor er bepaalde kleuren worden tegengehouden en dan krijg je dus een oranje/roze gloed.

Kleuren ontmengen, ook heel erg leuk om te doen!

Wat heb je nodig?
– Koffiefilters
– Glazen
– Water
– Viltstiften in verschillende kleuren (zowel de basiskleuren, andere kleuren en zwart)
– Satéstokjes

Hoe ga je te werk?
Eerst knip je de koffiefilters in rechthoekige stroken. Je prikt twee stroken op een satéstokje en tekent op elk strookje met een andere kleur viltstift een bol. Vervolgens hang je de stroken in het glas waar een bodempje water in zit, zorg er voor dat de stroken in het water hangen maar de bollen net boven de waterrand blijven. Even geduld en al snel kan je zien wat er gebeurt. Zo zal zwart normaal zwart blijven net als dat de hoofdkleuren hun eigen kleur blijven behouden (ze gaan natuurlijk wel uitlopen en misschien wat lichter worden), de andere kleuren gaan ontmengen. Zo werd onder andere groen weer blauw en geel. Ik zette ook deze even op video voor jullie.

Wasco’s upcyclen…

Daar maak ik niet teveel woorden aan vuil want alle eer behoort toe aan Ilse van Kreanimo. Dankzij haar stappenplan durfde ik het aan om het te proberen, toch 1 extra tip… Zet je oven misschien iets lager dan 200°C, bij ons ging namelijk het vet van de kleuren scheiden, niet zo handig maar ach, ze kleuren nog.
gewoonwij-thuisonderwijs-kleuren-wascos-experiment-proefje-thema-1

We deden ook nog een proefje met melk, dreft en voedingskleurstoffen. Had ik zien passeren op facebook maar dat werkte voor geen meter. Wie weet hoe of wat, laat het me weten.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!