Eigenlijk stond deze helemaal niet op de planning en is hij helemaal niet speciaal maar ik wil er toch een korte blog over schrijven om aan te tonen hoe een mooie dingen je van je kinderen kan zien als je ze echt volgt en op hun tempo werkt. Hoe je nog beter kan zien wat ze allemaal kunnen als je maar even die regeltjes los laat. Hoe je kinderen creatief kunnen zijn door de methode opzij te duwen.

Zo gebeurde het ook met dit…

In onze methode die we gebruiken voor taal stond een opdracht, een opdracht gericht op een klasgroep zoals wel vaker gebeurd. De bedoeling was dat je een tekst over een dier aan een klein groepje kinderen gaf en ze er dan samen vragen rond gingen verzinnen. Daarna konden dan de andere kinderen in de klas gaan raden over welk dier het tekstje ging. Ik wilde dit ook wel proberen met Lucas maar hij dacht er anders over. Toen ik hem een dier liet kiezen zei hij ‘Mama, ik wil een diereninformatieboek maken.’ Uiteindelijk gaf hij het boek een andere titel 😉

Ik vroeg hem hoe hij dat wilde gaan doen en toen zei hij dat hij verschillende kleuren papier wilde en hij de teksten ging uitknippen. Daarna ging hij die teksten op de gekleurde papieren kleven. Vervolgens ging hij de teksten lezen en vertelde hij me de belangrijkste kenmerken over de dieren. Tenslotte vond hij dat er meer prentjes in zijn boek moesten dus tekende hij bij elke tekst het dier zelf. Nog een titelblad maken en mama mocht het boekje aan elkaar nieten.
gewoonwij-taal-thuisonderwijs-creatief-dieren-weetjes-boek-diy-1

Ik vroeg hem trouwens bij het tekenen van de dieren nog of ik stappenplannen moest printen om de dieren te tekenen maar dat was niet nodig. Aangezien mijn kinderen normaal gezien niet zo’n tekentalenten zijn, was ik benieuwd naar wat er op papier ging komen maar wat was ik verbaasd en trots, vooral apetrots! Hij tekende prachtige dieren!

Ik zag hem creatief bezig zijn, dingen tekenen waarvan ik nooit had gedacht dat hij het al kon, ik hoorde hem correct lezen en de belangrijkste dingen uit een tekst filteren. Hij ging enorm leerzaam aan de slag op eigen initiatief, gewoon omdat hij de ruimte kreeg. En het leukste van al? Hij had er enorm veel plezier in en was ongelofelijk trots op zichzelf!

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!