Elk jaar kijken vele mensen uit naar die leuke feestmaand december. Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar. Feesten, cadeautjes, afspreken met vrienden en familie, veel en lekker eten, samenzijn, muziek, lichtjes, versierde huizen, … Kortom, wat kan er nu niet leuk zijn aan die maand?

Wel, als persoon met autisme, mama van kinderen met autisme weet ik als geen ander wat er niet leuk aan kan zijn. Ik heb drie jarige kinderen in diezelfde periode dus dat mag je er ook nog even bij tellen. Voor kinderen en personen met autisme kan deze maand helemaal niet leuk zijn, dat hoeft dus niet maar het kan zeker wel.
Een persoon met autisme houdt doorgaans van voorspelbaarheid, duidelijkheid, structuur, routines, rust, … allemaal dingen die door al deze feestdagen doorbroken worden wat voor ontzettend veel stress en chaos kan zorgen met zelfs crisissen tot gevolg.

Maar wat als je nu net als ik autisme hebt maar toch heel erg houdt van de feestdagen? Hoe kom je die dan door? Hoe zorg je er dan voor dat je kinderen met autisme deze dagen overleven zonder al te veel kleerscheuren? Ik probeer jullie even mijn 10 tips te geven.

1. Koop cadeautjes samen of voor jezelf.
Wij kopen cadeautjes altijd samen met de kinderen. Daar waar ik net nog in een blog schreef dat ik dacht dat ze dit jaar wel toe zijn aan verrassingen, moet ik daar nu al van terug komen. De stress kwam op. Het eerste dat we deden was hen tonen en vertellen wat ze allemaal zouden krijgen. Zo is het voorspelbaar. Ook op het moment zelf kan je nog eens benoemen wat je kind zal krijgen. Is de verrassing er dan af? Misschien wel, maar je kind is rustiger en meer ontspannen en zal er dus ook veel meer plezier aan beleven.
Ik koop geen cadeautjes voor mezelf maar mijn echtgenoot is behoorlijk voorspelbaar dus nog voor ik uitpak weet ik 80% van de tijd al wat ik zal krijgen. Als ik het echt lastig krijg dan vertelt hij het me ook gewoon ook al vind hij dat eigenlijk niet zo fijn 😉

2. Pak cadeautjes samen in.
Naast het samen kopen van de cadeautjes kan het ook helpen om samen met hen de cadeautjes in te pakken. Ze kiezen zelf het papier en pakken ze mee in. Een grote dikke stift om hun naam er op te schrijven en klaar. Nog teveel stress? Schrijf er gewoon op wat er in zit, plak er desnoods een foto van het product bij op en is dat niet genoeg? Dan pak je het toch gewoon niet in, een lintje er rond is ook feestelijk.

3. Zet cadeautjes samen klaar.
Voor Sinterklaas kan je ze samen klaar zetten indien nodig. Desnoods samen voor de broers en zussen die het wel leuk vinden om verrast te worden. Voor Kerstmis hebben wij geleerd van ze niet meer op voorhand klaar te zetten. De 24ste december halen wij alle cadeautjes naar beneden en zetten we ze samen onder de kerstboom, niet vroeger dan dat. We deden dit vorig jaar voor het eerst en dat bracht zoveel meer rust met zich mee!

gewoonwij-kerstmis-sinterklaas-autisme-tips-feestdagen-3

4. Hou je niet van drukke familiefeestjes of kan je kind deze niet aan dan doe je ze gewoon niet.
Wij hebben jarenlang kerstfeestjes gemeden. Toen kon enkel de oudste al die drukte en stress niet aan dus gingen we gewoon niet en eerlijk… Ook ik was wel blij met wat meer rust die periode. Liever een gezellig intiem moment met enkele dichte familie dan met je nichten en neven in de 23ste graad die je echt nooit ziet, die kan je later dan nog eens bezoeken als je dat wil. Zo zijn wij uiteindelijk kerst overdag gaan vieren met familie in plaats van ’s avonds zoals we het gewoon waren. Op deze manier hadden de kinderen meer rust.

5. Is je kind jarig in die periode verhuis dan het verjaardagsfeestje naar een ander tijdstip.
Doe het verjaardagsfeestje op de halve verjaardag van je kind (dus op 6.5 bijvoorbeeld) of pas 1 groot feest in voor al je kinderen samen tussen alle verjaardagen in. Dat laatste doen wij. Zo vieren wij altijd eind januari de verjaardagen van onze 4 kinderen in 1 keer. Minder stress en dus meer plezier voor de kinderen. Is het niet zielig dat ze niet elk hun eigen feestje hebben? Onze kinderen vinden op dit moment van niet.

6. Tel samen af naar kerst of de Sint.
Voor Sinterklaas kan je werken met een leuke aftelkalender die je zelf maakt, op het internet zijn vele leuke te vinden zoals deze van Ilse van Kreanimo.

Wij beleven de tijd voor Kerstmis sowieso heel intens. We lezen tijdens de hele advent dagelijks in de Bijbel en sinds vorig jaar probeer ik daar ook wat opdrachtjes en andere dingen bij te doen. Dat maakt dat we heel intens bezig zijn met dat die drukke dagen er aan komen. Dit jaar maak ik gebruik van het e-book dat Ilse van Family Nights heeft gemaakt, een aanrader. Daarnaast hebben we ook jaarlijks zo’n adventkalender met chocolaatjes, je kent ze wel. Je vind ze in alle soorten en maten, elke dag mogen de kindjes dan een deurtje openen en het chocolaatje opeten, het laatste deurtjes is dan op kerstdag. Je hebt ze trouwens ondertussen ook in speelgoedvariant van lego en playmobil zag ik.

7. Stop met de 7-gangen menu’s en hou het eenvoudig.
Uren op restaurant is voor kinderen sowieso niet leuk maar ook ik als persoon met autisme vind het hels. Je zit te wachten tussen al dat geroezemoes en lawaai van al die andere mensen en je weet niet wanneer de volgende gang komt. Na de derde heb je doorgaans al genoeg maar uit beleefdheid eet je de volgende 4 ook nog op. Mensen raken je aan, obers komen plots met hun arm naast je tevoorschijn om je bord voor te zetten of af te ruimen, muziek speelt nog tussen al het lawaai van de mensen door  en ondertussen moet je nog proberen de gesprekken aan tafel te volgen.
Wij doen dat niet meer. De laatste keer was toen ik net 20 dagen bevallen was van onze oudste zoon, sindsdien houden we het simpel met broodjes bij de bomma of een gourmet bij vrienden of gewoon onder ons een grill thuis. Een chocomousse of ijsje er achteraan en iedereen heeft genoeg gehad.

gewoonwij-kerstmis-sinterklaas-autisme-tips-feestdagen-2

8. Zoek een stille ruimte.
Wordt het je kind of jezelf even teveel zoek dan een ruimte waar het stil is en er geen andere feestgasten zijn. Trek je allen of samen met je kind even terug en geniet van de stilte en rust totdat je hoofd (of dat van je kind) weer rustig genoeg is om het feestgedruis in te gaan.

9. Structureer en visualiseer.
Neem een time timer mee die avond/dag zelf om aan te kondigen wanneer het tijd is om te eten, cadeautjes uit te pakken, de gasten vertrekken/je zelf vertrekt, … Je kan daarbij ook een schema maken met pictogrammen en telkens er wat voorbij is dat weg halen. Hou je wel aan het schema, heel belangrijk! Doe wat je zegt en zeg wat je doet!

10. Geef je kind tijd.
Onze laatste drukke kerst kan ik me amper nog herinneren. We hebben echt een aantal jaren kerstavond onder ons als gezin gevierd, gezellig thuis en op kerstdag overdag bij dichte familie. Vorig jaar was het eerste jaar dat we kerstavond weg gingen en ineens verder weg. We gingen naar Bram en Sofie die op een uurtje rijden van ons wonen en brachten daar de ganse namiddag en avond door. We waren toen laat thuis maar het was reuzegezellig, zo gezellig dat we het dit jaar herhalen. We hebben de kinderen altijd de tijd gegeven om op hun tempo met dit soort dagen en periodes om te gaan en dat maakt dat ze er op termijn steeds beter mee om kunnen gaan. Is dat niet zo, voel je dan niet schuldig, je doet wat het beste is voor je kind en voor mij persoonlijk… Als mijn kinderen genieten dan ik ook.

En nog een allerlaatste tip die niets met autisme te maken heeft. Vergeet niet waar Kerstmis echt om draait. Vergeet de cadeautjes, denk aan de geboorte van Jezus en geniet van het samenzijn. Mijn tante verhuisde bijna 2 jaar geleden naar Zuid-Afrika en was vorig jaar als verrassing met Kerstmis in België. Ik kan jullie verzekeren, daar kan geen enkel cadeau tegenop! Wees dankbaar voor wat je hebt. Ik wil jullie nu al, 42 dagen voor kerstdag, een fantastische Kerstmis toewensen. Maar eerst genieten maar van een fijn Sinterklaasfeest!

Hebben jullie nog een andere tip waarvan je denkt ‘Oh, deze helpt hier heel erg goed.’, laat hem dan gerust in de reacties hieronder weten zodat het anderen ook kan helpen.
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!