Diegene die goed hebben opgelet op facebook zagen dat we wat nieuws hebben, een lichtbak. Nu ben ik zelf zodanig fan van onze lichtbak dat ik het toch niet kan laten er even over te bloggen want tot voor kort wist ik zelf helemaal niet wat je met zo’n lichtbak allemaal kon doen. Nu dus wel en om mensen die net als ik het niet weten op weg te helpen, schrijf ik dus deze blog.

Je kan er veel mee, eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos maar laat me vooral beginnen met het waarom van een lichtbak.
Eigenlijk geeft een lichtbak vooral een andere dimensie aan het spelen en het spelend leren, wat dan? Logisch, licht. Licht trekt kinderen aan en maakt dat het veel aantrekkelijker wordt om met bepaalde materialen aan de slag te gaan. Kinderen leren er ook ontzettend veel van zoals wat laat licht door en wat niet? Maar ook de fijne motoriek wordt vaak heel erg geoefend op een lichtbak.
Daarnaast is het sensopatisch spel ook iets dat je ten volle gaat gebruiken op een lichtbak. Het stimuleren van tast, zicht, reuk, … het kan allemaal aan bod komen op een lichtbak.

Wat kan en mag je op een lichtbak gebruiken?
Alles! Natuurlijk zijn de leukste materialen deze die licht doorlaten maar ook met andere materialen is het echt een hoop plezier want tussen deze materialen door zie je dan het licht tevoorschijn komen. Plexi is afwasbaar dus je kan je echt helemaal laten gaan.

Wat wij al deden op de lichtbak?
Tekeningen overtrekken! Dat was echt het eerste dat Lucas wilde doen, wild enthousiast was hij! Hij vind het echt geweldig dat hij nu zelf super ingewikkelde tekeningen zelf kan tekenen. Ik laat hem er volledig in los want dit is echt ontzettend goed voor zijn schrijfmotoriek.
gewoonwij-houtenspel-houten-spel-lichtbak-creatief-1

Om nog even verder te gaan binnen het kadertje schrijfmotoriek…
Ik tekende om een A3 blad grote lijnen en liet Victor ze overtrekken, nu ja niet dat hij dat al kon hoor maar leuk vond hij het wel. Nog leuker vond hij het om met een whiteboardstif rechtstreeks op de plexi te tekenen.
gewoonwij-houtenspel-houten-spel-lichtbak-creatief-7 gewoonwij-houtenspel-houten-spel-lichtbak-creatief-8

Van schrijfmotoriek naar fijne motoriek.
Ik zocht verschillende knopen uit waarmee Victor dan aan de slag kon. Knopen op de lijnen van het A3 blad leggen of gewoon op het plexi glas leuke vormen mee maken. Lucas legde er Victor zijn naam mee.

Nog eentje voor de fijne motoriek…
In plaats van met knopen gingen we met transparante fiches spelen. Gewoon vrij spelen, woordjes leggen, patronen volgen, … Gewoon je fantasie loslaten en het komt goed.

Spelen met letterblokjes…
Onze houten blokjes laten uiteraard geen licht door maar op de lichtbak werden ze plots wel heel interessant voor Victor. Hij speelde vrolijk met de blokjes en vroeg me continu welke letters er op stonden. Hij kan het maar al eens horen zeker…
gewoonwij-houtenspel-houten-spel-lichtbak-creatief-11

Wat we nog niet hebben gedaan maar zeker gaan doen?
Spelen met ons kinetisch zand er op, spelen met rijst en pasta er op, rekenspelletjes, woorden leggen, vormen geknipt uit vloeipapier en dan lamineren, scheerschuim, herfstbladeren opleggen, RX foto’s op leggen, … Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos dus maakte ik op pinterest een bord aan voor jullie waar ik al heel wat ben op aan het pinnen ben geweest maar wie wil kan het nog veel uitgebreider maken.

Waar kopen?
In onze eigen webshop! Wij maken voor jullie lichtbakken met een lichtvlak net iets groter dan een A3 formaat. Wil je graag een grotere of kleinere lichtbak dan kunnen we dit allemaal voor je bekijken. Alles kan! We hebben de lichtbak bewust zonder opstaande rand gemaakt wegens het tussen kruipen van zand te vermijden, wil je toch graag een opstaande rand dan kunnen we ook dat altijd voor jullie maken. Kortom heb je andere wensen dan onze standaard lichtbak, laat het ons dan gerust weten en we kijken wat we voor je kunnen doen.

Onze lichtbak weegt overigens helemaal niet veel waardoor hij makkelijk weg te zetten is, zelfs Victor draagt hem moeiteloos rond hier in huis. Ook hebben we bewust gekozen voor eentje op batterijen zodat kinderen niet kunnen vallen over een snoer of je niet vast zit aan 1 bepaalde plaats in je ruimte.

Wil je nog meer informatie over de lichtbak? Even hier klikken!
En wil je op de hoogte blijven van alle laatste nieuwe producten, kortingscodes, give aways, … ? Volg Hout en Spel dan op facebook en instagram.

Wie heeft er ook ervaring met een lichtbak? Zijn jullie ook zo enthousiast?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!